Ülseratif kolit ve crohn, mide bağırsak kanalının kronik hastalıkları arasında yer almaktadır. İnflamatuar bağırsak hastalıkları olarak da tanımlanmaktadırlar. Ülseratif kolit, kalın bağırsağın iç kısmını döşeyen tabakada gelişen iltahabi bağırsak hastalığıdır. Lezyon olarak adlandırılan yaralar, hastaların büyük bir bölümünde bağırsağın son kısmı olan rektumdan başlamaktadır. Daha sonra ise kalın bağırsağın başlangıç kısmına doğru yayılmaktadır. Bu hastalığın belirtileri ise hastanın durumuna göre değişim göstermektedir.
İçindekiler
Crohn, sindirim kanalının iltihaplanmasına ve ülserler ile karakterize olmasına neden olan bir hastalıktır. Kronik bir sorun olduğu gözlemlenmektedir. Ağızdan anüse kadar olan sindirim sisteminin herhangi bir yerinde başlayabilmektedir. Ancak en sık ince bağırsağın son bölümünde ve kalın bağırsakta hastalık oluşturduğu görülmektedir. Tekrarlayan hastalıklardan biri olan crohn hastalığının tedavisi mümkündür. Doğru bir tedavi sayesinde iyileşme gösterebilmektedir.
Crohn Nedir?
Crohn nedir? Crohn hastalığı, ağızdan anüse kadar olan kısımda oluşan bir bağırsak hastalığıdır. Aynı zamanda bu hastalık, sindirim siteminde bir veya birkaç farklı yere tutunabilmektedir. Ancak genelde ince bağırsak ve kalın bağırsakta tutunduğu gözlemlenmektedir. Neden oluştuğu ise tam olarak bilinememektedir ama bulaşıcı bir hastalık olmadığı bilinmektedir.
İnflamatuar bir bağırsak hastalığı olduğundan dolayı bazen ülseratif kolit ile karıştırılabilmektedir. Ülseratif kolit yalnızca kalın bağırsakla sınırlı kalmaktadır ancak crohn tüm sindirim sistemini etkileyebilmektedir. Hemen her yaştan insanda ortaya çıktığı görülmektedir. Sindirim sisteminin herhangi bir yerine oluşabileceği için belirtileri de farklılık göstermektedir. Ayrıca belirtileri aniden ortaya çıkabilmekte ve hastayı fazlasıyla rahatsız edebilmektedir.
Ülseratif Kolit Nedir?
Ülseratif kolit nedir? Ülseratif kolit bir bağırsak hastalığı olarak bilinmektedir. Kolon olarak tanımlanan kalın bağırsak kısmını etkilemektedir ve uzun süre devam etmektedir. Aynı zamanda ülser ismi verilen yaraların oluşmasına yol açmaktadır. Eğer kalın bağırsağın iltihaplanmasından sonra ülser oluşumu gözlemleniyorsa bu hastalık akla gelmektedir. Hastanın hayat kalitesini düşüren ve güçsüzleşmesine yol açan bir hastalıktır. İlerlemeye devam ederse hastanın yaşam kalitesinde ciddi bir şekilde düşüşe sebep olabilmektedir. Bundan dolayı sürekli olarak kontrol altında tutulması gereken bir durumdur.
Ülseratif kolit ve crohn hastalıkları bazı durumlarda karıştırılabilmektedir. Ancak birçok temel farklarının bulunduğu gözlemlenmektedir. Bununla birlikte ülseratif kolit, kalın bağırsağın hangi kısmını etkiliyorsa buna göre değişim gösterebilmektedir. Kısacası farklı çeşitlerinin olduğu söylenmektedir.
Ülseratif Kolit ve Crohn Arasındaki Farklar Nelerdir?
Ülseratif kolit ve Crohn Arasındaki Farklar Nelerdir? Ülseratif kolit ve crohn hastalığı bazı benzer özellikler nedeniyle karıştırılabilmektedir. Ancak bu iki hastalığında belli başlı farkları bulunmaktadır. Öncelikle iki hastalığın benzerlikleri arasında göbek ve kramp ağrıları, ishal, kabızlık, ani tuvalet ihtiyacı, rektal kanama yer almaktadır. Ayrıca ikisinde de kilo kaybı, yorgunluk, gece terlemeleri oluşabilmektedir.
Her ne kadar ülseratif kolit ve crohn, bağırsak hastalıkları olsalar ve benzer belirtiler gösterseler de farklı hastalıklardır. Farkları ise şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Ülseratif kolit yalnızca kalın bağırsağı etkilemektedir. Crohn ise sindirim sistemi genelinde herhangi bir noktayı etkileyebilmektedir. Özellikle oluştuğu belirli bir alan bulunmamaktadır.
- Crohn hastalığı olan hastalarda iltihaplı lekeler arasında sağlıklı alanlar da bulunmaktadır. Ancak ülseratif kolitte sağlıklı alan yer almamaktadır.
- Crohn hastalığında ince bağırsak duvarında kalınlaşma gözlemlenmektedir. Ülseratif kolit hastalığının etkilediği alan olan kalın bağırsağın duvarında ise kalınlaşma gözlemlenmemektedir.
Ülseratif Kolit ve Crohn Bulaşıcı mıdır?
Ülseratif kolit ce crohn bulaşıcı mıdır? Ülseratif kolit ve crohn hastalıklarının her ikisi de inflamatuar bağırsak hastalıkları olarak bilinmektedir. Bazı durumlarda karıştırılan bu hastalıkların belli başlı farkları bulunmaktadır. Ayrıca her iki hastalığında herhangi bir bulaşıcılığı bulunmamaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ülseratif kolit; enfeksiyona bağlı bir tür bağırsak hastalığıdır. Kalın bağırsakları …
Devamını OkuRektum kanseri, kanserli hücrelerin rektum dokularında oluşturduğu bir hastalık olara…
Devamını Oku