Günümüzde mide- bağırsak sistemlerinde yaşanan problemler giderek artmakta ve her geçen gün bağırsaklardaki problemlere bir yenisi daha eklenmektedir. Uzun yıllardır tanısı ve tedavisi yapılan ülseratif kolit hastalığı da giderek artan bağırsak sistemi rahatsızlıklarından. Ankara ülseratif kolit tanısı ve tedavisi konusunda hizmet veren Dr. Meral Sözen de, giderek artan ülseratif kolit rahatsızlığına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Her geçen gün karşılaşılma sıklığı artan ülseratif kolit ileriki dönemlerde kolon kanserine sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle, ülseratif kolit nedir, ülseratif kolitin belirtileri nelerdir, ülseratif kolit neden oluşur, ülseratif kolitin teşhisi nasıl yapılır ve ülseratif kolit nasıl geçer gibi birçok sorunun yanıtını bu içerikte bulabilir ve Dr. Meral Sözen’in ülseratif kolit hastalığına yaklaşımını da görebilirsiniz.
İçindekiler
Ülseratif Kolit Nedir?
Kalın bağırsağın iltihaplanmasını takriben yara oluşumu ülseratif kolit olarak kabul edilmektedir. Birçok faktörden dolayı oluşabilen ülseratif kolit, kişinin yaşamını ciddi oranda olumsuz yönde etkilemekte ve hem psikolojik olarak hem de sosyolojik olarak kişiyi baskılamaktadır.
Crohn hastalığına benzerliği ile bilinen ülseratif kolit yalnızca kalın bağırsakta meydana gelir. Nedeni kesin olarak bilinmeyen bir alt sindirim sistemi rahatsızlığı olan ülseratif kolit, kalın bağırsağın son bölümlerinde görülme ihtimali daha çok olsa da tüm kalın bağırsakta da tutulum gösterebilir.
İnflamatuar bağırsak hastalıkları grubunun bir üyesi olan ülseratif kolit, belirtileri ile diğer hastalıklarla benzerlik gösterse de tetkikler esnasında ayrımı çok rahatlıkla yapılabilmektedir.
Ülseratif Kolitin Belirtileri Nelerdir?
Ülseratif kolit, belirtiler açısından diğer hastalıklarla ortak belirtilere sahip olsa da kronik olması sebebiyle de kolaylıkla ayrılabilir.
- Kanamalı ishal
- Makat akıntısı
- Ateş
- Kilo kaybı
- Karın ağrısı
- Süresiz halsizlik ve yorgunluk
- Kansızlık
- Eklem ağrıları
- Ciltte bir takım yaralar
- Gözün içinin yanması gibi birçok belirtileri olan ülseratif kolit, bazı yemeklerden yada içeceklerden sonra kendini “kronik ishal atakları” ile gösterebilmektedir.
Ülseratif Kolit Neden Olur?
Kalın bağırsağın iltihaplanması ve kanamalı yaraların oluşması, ülseratif kolit olarak biliniyor. Yanlış beslenmenin ve genetik faktörlerin oldukça etkili olduğu ülseratif kolitin nedenleri, kişiden kişiye değişiklik gösterebileceği gibi çevresel faktörlerde hastalığın görülme sıklığında farklılıklar oluşturmaktadır. Örneğin, yapılan birçok araştırmaya göre ABD gibi hızlı tüketim toplumlarında ve sanayinin ağır olduğu şehirlerde ülseratif kolit rahatsızlığının daha yaygın olduğu tespit edilmiştir. Bunun sebebi ise, ağır metallere insanların daha fazla maruz kalması ve işlenmiş gıda tüketiminin bu hastaların bağırsağındaki iltihabı cevapta rol oynamasıdır.
Genel olarak ülseratif kolitin sebepleri arasında; genetik faktörler ,bazı virüs enfeksiyonları, çevresel faktörler ve beslenme ile ilişkili faktörler sayılabilir.
Bazı faktörler ise hastalarda atakların sıklaşmasını yada hastalığın ortaya çıkmasını hızlandırır.
Örneğin;
- Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar
- Stres
- Hamilelik
- Enfeksiyon hastalıkları & bağışıklık sistemi hastalıkları
- İlaç kullanımı
- Çok fazla baharatlı gıda tüketimi sayılabilir.
Ülseratif Kolit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kronik bir hale gelen ülseratif kolit, tedavisi kesin olarak olmayan bir hastalık olup, belirtilerini azaltmak yoluyla hastalığı minimuma indirmek suretiyle tedavisi gerçekleştirilebilen bir hastalıktır. Birçok bağırsak hastalığına benzer belirtiler veren ülseratif kolitin teşhisi için dışkı muayenesi, kan testleri ve kolonoskopi yeterli olmaktadır. Eğer kolonoskopi esnasında ülseratif kolit olduğu düşünülürse biyopsiler alınır ve patolojiye gönderilir. Ülseratif kolit tanısı kondu ise altta yatan faktörlere bakmalı ve tedaviyi bu faktörlere göre planlamak gerekir.
Hastalığın seyri ve şiddeti de göz önüne alınarak hastaya uygun ilaç tedavisi başlanır. Makat yâda ağız yoluyla ilaçlar alındığında etkiler hala devam ediyorsa hastanın hastaneye yatırılması gerekebilir ve ilaçlar damar yoluyla verilir. Eğer hala da ülseratif kolitin etkileri azaltılamıyor ise cerrahi müdahale gerekebilecektir. Ancak, cerrahi müdahale en son aşamada düşünülür.
Dr. Meral Sözen ile Ülseratif Koliti Yenmeye Ne Dersiniz?
Hayatın gidişatını olumsuz yönde etkileyen ülseratif kolitten muzdaripseniz tedavi olmak yada mevcut tedavinizi düzene sokarak hayatınıza sorunsuz bir şekilde devam etmek istiyorsanız sizi bekliyoruz!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
“Yaşamınızı en çok etkileyen gıda alerjisi” olarak bilinen Çölyak hastalığı, günümüzd…
Devamını OkuDışkılamanın normalden daha çok cıvık olma haline ishal ismi veriliyor. Bağırsak hare…
Devamını Oku