Günümüzde birçok hastalığın ayrımı ve tanısı çok rahat koyulabilmekte ve hastalığı erken fark edip gerekli tüm önlemleri alabilmekteyiz. Gerek tıbbin gelişmesi gerekse de deneyim sonucunda artık “sarılık” yani “Hepatit ” sorunsalı da kolayca fark edilip hemen tedavisi yapılabilen bir hastalıktır. Sarılık nedir, sarılık neden olur, sarılık belirtileri nelerdir, sarılığın tanısı nasıl konur ve sarılığın tedavisi nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu yazıda, sarılıkla ilgili merak edilen birçok konuya da değinilmektedir.
İçindekiler
Sarılık Nedir?
Cildin, mukozanın yada gözlerin sarı renk alması anlamına gelen sarılık, sarı pigmentten kaynaklanmaktadır.
Kan hücrelerinin yıkımı esnasında çeşitli organların bu yıkıma iştirakı sonucu bilirubin oluşmaktadır. Bilirubin maddesinin herhangi bir nedenle üretiminin artması yada atılımının azalması durumunda vüctta birikmesi sonucu cilt renginde ve göz aklarında renk değişikliği meydana gelmektedir. Bu duruma halk arasında sarılık denmektedir.
Sarılık Neden Olur?
Kan hücresinin ömrünü doldurması, karaciğerin aşırı yüklenmesi, karaciğer hasarları yada bilirubini karaciğerden safra yoluyla bağırsağa geçişinde sorun olmasından dolayı sarılık meydana gelir.
Sarılığa Neden Olabilecek Hastalıklar Nelerdir?
Karaciğerin Akut İltihabı
Karaciğerde yaşanacak bir akut iltihap, konjuge bilirubin dediğimiz kan proteinlerine bağlı taşınan bilirubinin salgılama yeteneğine etki ederek, birikime sebep olabilir. Bu nedenle, karaciğerin akut iltihabı sonrasında sarılık meydana gelebilir.
Safra Kanalı İltihabı
Safra kanalında görülme sıklığı fazla olan iltihap, safranın salgılanmasını ve bilirubinin çıkarılmasını engelleyebilir. Bu birikim sonucunda yine “sarılık” ile karşı karşıya gelinebilir.
Safra Kanalının Tıkanması
Safra kanallarının tıkanması sonucunda “bilirubin” atılmaz ve karaciğerde birikir. Bu durum ise “sarılık “ ile sonuçlanır.
Hemolitik anemi, Gilbert sendromu ve Kolestaz(Tıkanma) gibi durumlar da “sarılık” hastalığının ortaya çıkması konusunda “bilirubin birikimi yapan” hastalıklardır.
Sarılık Belirtileri Nelerdir?
Zaman içinde yavaş yavaş gelişebildiği gibi sarılık hastalığı, bir anda da ortaya çıkabilmektedir. Ortaya çıktığında ise “bariz” belirtiler veren sarılığın en yaygın belirtileri ise aşağıdaki gibidir;
- Sarılık, en fazla gözlerden kendini belli etmektedir. Gözlerin akının ve cildin sarı bir renge dönüşmesini seyreden vakalar da kahverengiye de çalabilen “sarı renk” gözlemlenebilir.
- Ağızın içinde de değişimler meydana gelir ve yine “sarı renk” burada görülür.
- İdrar renginde koyulaşma da sarılık belirtilerindendir. Ancak, sarılığı düşündüren diğer bulgular yoksa idrar yolları enfeksiyonlarında da aynı belirtiler olabileceğinden “sarılık” olarak değerlendirilmeyebilir.
- Yorgunluk,
- Karın ağrısı,
- Kilo kaybı,
- Kusma,
- Ateş
- Dışkının renginin açık olması ve kil rengine benzemesi sarılığın en sık görülen belirtileri arasındadır.
Sarılık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın oluşuma sebep olan faktörlere göre ve hastalığın gelişimine göre değişiklik gösteren sarılık tedavisi, birtakım tedavi yöntemleriyle yapılabilir.
- Kan hücrelerinin hızlı yıkımına bağlı sarılıkta nedene yönelik tedaviler,
- Hepatit sebebiyle meydana gelen sarılık hastalığının tedavisi ise antivirüs ilaçlar ve streoid ilaçlarla yapılmaktadır.
- Çeşitli tıkanmalara bağlı olarak gelişen “sarılık” içinse, ameliyat ile tıkanıklığın açılması önerilebilir.
Hepatit Kaynaklı ve Diğer Faktörler Sebebiyle Ortaya Çıkan Sarılık İle Baş Etmek İçin Dr. Meral Sizi Bekliyor!
Sarılık belirtilerini çevreniz yâda sizden birisi biliyor ise, çok rahat bir şekilde görecektir. Gözlerde sarılık, ağızda sararma ve dışkılama değişiklikleri ile kendini belli eden sarılık hastalığının net teşhisi için birçok tetkik yapılması gerekecektir. Böylece, sarılığın kaynağı net tespit edilmiş olacak ve sarılığın tedavisi de şekillenmiş olacaktır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bazı kadınların hamilelik süreci çok keyifli geçerken bazı kadınlarda bu süreç onları…
Devamını Okuİnsülin, glukagon başta olmak üzere birçok hormonun ve sindirim enzimlerinin üretimin…
Devamını Oku