Safra Kesesi İltihabı Ankara
Hayatın her döneminde çeşitli hastalıklarla karşı karşıya gelebilme ihtimalimiz yadsınamaz bir gerçek. Kuşkusuz ki, her hastalığın sebebini yâda belirtilerini net olarak bilememekle birlikte çoğu zamanda önemsememekteyiz. Ancak; safra gibi önemli bir organdan doğacak problemlerde hayati risklere sebep olabileceği için ihmale gelmeyecektir. Bu nedenle, yaşadığımız en ufak bir problemin dahi kaynağını öğrenmek ilerde geçireceğimiz ameliyatları yâda tedavileri engelleme hususunda oldukça önem arz edecektir. Safranın içerisinde oluşan taşların safra kanalından çıkması ve diğer organları tıkaması sonucunda birçok komplikasyon gelişebilir ve yaşamsal fonksiyonlarda bozulmalar yaşanabilir. Bu nedenle, safranın ne işe yaradığını, safrada problemin nasıl baş gösterdiğini bilmek ve yaşadığımız problemlerin safradan kaynaklı olup olmadığını anlamak oldukça önemlidir. Ankara safra kesesi iltihabı alanında hizmet veren Dr. Meral Sözen’den safra kesesi iltihabı nedir, neden oluşur, safra kesesi iltihabının belirtileri nelerdir, safra kesesi iltihabının nelere yol açabileceğini öğrenebileceğiniz bu yazıda safra kesesi iltihabının tedavi seçeneklerini de görebileceksiniz.
İçindekiler
Safra Kesesi İltihabı Nedir?
Karaciğerin hemen altında bulunan, armutumsu bir yapıya benzeyen ve yaklaşık olarak 4 cm boyutunda olan safra, karaciğerden üretilen safra sıvısını depolamakla görevlidir. Karaciğerde üretildikten sonra bağırsağa dökülen safra sıvısının en büyük görevi ise yağların ve yağda eriyen vitaminlerin emilimini gerçekleştirmek ve bazı maddelerinde vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Safra kesesinde oluşan birçok problem sonrası kişinin safra kesesi alınabilir ve normal hayatına devam edebilir. Ancak, bu safra kesesi organında yaşanacak problemleri küçümsemek gerektiğini ifade etmemelidir. Safranın sebep olduğu birçok sorun acilen tedavi edilmeli ve gerekiyorsa ameliyatla temizlenmelidir. Zira, yaşamı ciddi oranda tehdit edebilen boyutlarla karşılaşmak safra sebebiyle mümkündür.
Tıp dilinde “kolesistit” olarak kabul gören safra kesesi iltihabının oluşumu, safranın içinde taşların oluşmasıyla meydana gelir. Taş, çamur yâda kum gibi oluşumlar safra kanalının ağzını tıkar ve tıkanıklığa yol açar. Safra sıvılarının dışarı çıkamaması ise safra kesesini şişirir ve safra kesesinin duvarında ödeme yol açar. Eğer ki, safra kesesinde yaşanılan durum önemsenmez ise safra kesesinin delinmesi yâda çürümesi ile karşı karşıya kalınır ki bu oldukça tehlikeli bir durum demektir.
Kolesistit’in %90’ı safra yollarında oluşan safra taşlarının safra yolunu tıkaması sonucunda meydana gelir. Kolik dediğimiz aralıklı kramp tarzı ağrılara sebep olan bu tıkanma sonucunda kişide ciddi ağrı ve mide bulantısı hissi görülebilir. Safra taşları dışında birtakım bakteriyel enfeksiyonlarda akut kolesistit oluşumuna sebeb olabilir.
Tıp dilinde “kolesistit” olarak adlandırılan safra kesesi iltihabı, safra kesesinin taşlar nedeniyle tıkanması sonucunda oluşur. Kese içinde oluşmuş taş veya çamur, safra kesesi kanalının ağzına oturarak tıkanıklığa yol açar ve safra kesesinin boşalmasına engel olur. Bu durumda safra kesesi şişer ve kese duvarında ödem ile birlikte dolaşım bozukluğu meydana gelir. Bazı vakalarda bu, bozulma, çürüme ve delinmeye kadar ilerleyebilir.
Safra Kesesi İltihabı Neden Olur?
Safra kesesinde iltihaplanma birçok sebepten ötürü gelişebilir ancak safra kesesi taşları, safra kesesi iltihabının en büyük sebeplerindendir. Zira, safra kesesi iltihabı söz konusu olduğunda %90 oranında safra taşıyla karşılaşmaktayız.
Safra kesesinde taş oluşumunun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, en yaygın sebep olarak safra kesesinin kendi içeriğini yeterli miktarda ve sıklıkla boşaltamıyor oluşu gösterilebilir. Son yıllarda uygulanan obezite cerrahisi operasyonları sonrası da safra taşı sıklığının arttığı gözlenmektedir. Ayrıca, safra sıvısının çok fazla kolestrol yâda bilirubin içermesi veya tümör varlığı da safra kesesi iltihabının yaygın bir sebebi olarak bilinmektedir. Zira, safra kanalını tıkayacak büyüklükteki tümörler, safranın yoğunluğunun artmasına sebep olarak iltihap oluşumunu hızlandırır.
Safra kesesinin sık görülmeyen ancak en çok bilinen iltihaplanma nedeni ise safra kesesinin yeterince kanla beslenememesidir. (iskemi)
Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Safra kesesi iltihabı yâda safra kesesi taşı oluştuğu zaman bir takım belirtiler gösterse de birçoğumuz bu belirtileri anlama konusunda zorluk çekeriz. Gastrit şikâyetine benzer bir yakınmayla ortaya çıkan safra kesesi iltihabı, karnın üst kısmında hissedilir ve birçok yere yayılan ağrılarla kendini gösterir.
Safra kesesi iltihabının en yaygın ve en sık görülen belirtisi ise karın ağrısıdır. Sağ omuza, bele ve sağ kürek kemiğine doğru yayılan gösteren bu ağrı, bazen şiddetli olabilir bazen de sızlama şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak, yemek yedikten sonra ortaya çıkıyor ve sürekli tekrarlıyor ise kronik safra kesesi iltihabı düşünülebilir.
Mide bulantısına sebebiyet veren safra kesesi iltihabından mustarip olan hastaların %80 oranında bulantısı ve iştahsızlık şikâyeti söz konusu olur. Safranın bulunduğu bölgenin çevresi duyarlı olacağı için bastırıldığında dahi şiddetli bir ağrı hissedilir. Ateş, deride sararma ve göz akının beyaz rengini kaybetmesi gibi bir takım belirtilerle de kendini belli eden safra kesesi iltihabı, yavaş yavaş ortaya çıkar ancak alevlenme dönemlerinde saatlerce etkisini sürdürebilir.
Safra Kesesi İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ankara safra kesesi iltihabı alanında hastalara tanı ve teşhis koyan Dr. Meral Sözen, safra kesesini ultrason yada diğer görüntüleme tetkikleri ile saptar ve durumunu netleştirir. Ani oluşan akut safra kesesi iltihabı tedavi ile düzelebilir. Aksi halde, iltihabın kana karışması halinde kan zehirlenmesi olacak ve ciddi problemler yaşanacaktır.
Safra kesesini iltihabı olması durumunda bu durum taşa bağlı ise ve ilk 24-48 saat geçmemişse cerrahi müdahale yapılabilir. Bu süreyi geçiren hastalarda birtakım ilaçlar uygulanarak alevlenen klinik tablonun iyileşmesi sağlanır. Tedaviden 4-6 hafta sonra cerrahi müdahale uygulanabilir. Safra kesesinde oluşan taşların safra kanalına düşüp düşmediği değerlendirilmek için ameliyat öncesi hasta gastroenterolojik açıdan kontrolden geçmelidirCerrahi olarak yapılan işlem kolesistektomi işlemidir.
Koleksistektomi işlemi ise safra kesesinin tamamen alınmasıdır. Laparoskopi ile açılan deliklerden dışarı alınan safra kesesi sonrası hasta sağlığına kavuşurken yaşadığı tüm şikâyetler de sona erecektir. Safra kesesi operasyonları sonrası bir grup hastada hazımsızlık gibi problemler yaşanabilmektedir. Bu durumlarla yine Dr. Meral Sözen gibi gastroenteroloji uzmanı doktorlar ilgilenmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günümüzde birçok hastalığın görülme sıklığı artmaktadır. Bu hastalıklar arasında otoi…
Devamını OkuHer yıl yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de görülme sıklığı artışa geçen hastal…
Devamını Oku