Rektum kanseri, kanserli hücrelerin rektum dokularında oluşturduğu bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Rektum bağırsağın son kısmı demektir ve bu kısım kalın bağırsağı anüse bağlamaktadır. Kalın bağırsağın ortalama 15 cm olan kısmıdır. Üç ana tabakadan oluştuğu bilinmektedir. Dışkının kolay atılmasını sağlamak için oluşturulan salgı bezleri iç kısmını oluşturmaktadır. Bir diğer kısım ise büzüşmesine yardım eden kaslardır. Son kısım ise yağ tabakası olarak adlandırılmaktadır. Toplamda üç kısımdan oluşan bu yapının etrafında lenf bezleri vardır. Bu bezler ise bağışıklık sistemi için büyük önem taşımaktadır.
İçindekiler
Rektum Kanseri Nedir?
Rektum kanseri, kalın bağırsağın son kısmında meydana gelen ve dışkılama görevinde yer alan 15 cm olan kısımda görülmektedir. Yaygın olarak görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Cinsiyet açısından bakıldığında ise erkeklerde daha sık görüldüğü gözlemlenmektedir. Genelde 40 yaş üzerinde görülmektedir. Ancak daha küçük yaşlarda da ortaya çıkabildiği bilinmektedir. En sık görülen yaş grubu ise 70 yaş ve üzeridir. Her yaş grubunda görülebilen bu hastalık farklı belirtilere sahiptir. Kişiden kişiye bu belirtilerin değişim gösterebildiği de görülmektedir.
Rektum Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Rektum kanseri belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Ancak genel anlamda görülen bazı belirtiler bulunmaktadır. Kişinin makatında ya da dışkısında kan görülmesi en sık rastlanan belirtiler arasında yer almaktadır. Dışkıda mukus, kabızlık, aşırı derece gaz birikmesi, dışkılamaya rağmen tam boşalamama hissi gibi belirtiler genelde ilk ortaya çıkan belirtiler arasında bulunmaktadır. Kişinin bağırsak hareketlerinde değişiklik yaşaması, sürekli tuvalet ihtiyacı duyması, ağrılı bağırsak hareketlerine sahip olması da belirtiler arasındadır. Ayrıca kansızlığın ortaya çıkması, nefes darlığı yaşanması ve baş dönmesi de belirtiler arasında yer almaktadır. Açıklanamayan nedenlerden dolayı kilo kaybı yaşanması ve dışkı şeklinde farklılıklar görülmesi de dikkat edilmesi gereken belirtiler arasında bulunmaktadır. Hastanın durumuna bağlı olarak bu belirtilerden bazıları ortaya çıkabilmektedir. Ancak belirtiler, hastaya ve hastanın durumuna göre değişim göstermektedir.
Rektum Kanseri Neden Olur?
‘’Rektum kanseri neden olur?’’ sorunu merak edilenler arasında yer almaktadır ancak sorunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Ama rektum kanserine neden olabilecek bazı faktörler gözlenmektedir. Özellikle yaşı ilerleyen kişilerde daha sık ortaya çıktığı fark edilmektedir. Bunun yanında alkol ve sigara kullanımının da etkisi olduğu düşünülmektedir. Aşırı yağlı beslenme, genetik sebepler, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme yine rektum kanserini ortaya çıkarabilecek nedenler arasında yer almaktadır. Hastanın geçmişine göre nedenler farklılık gösterebilmektedir ve bunun tespiti yapıldıktan sonra en uygun tedavi yöntemi tercih edilmektedir.
Rektum Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Rektum kanserinin teşhisi için mutlaka bir tarama programı uygulanmaktadır. Erken teşhis için yapılması gereken bazı yöntemler bulunmaktadır. Bunlardan ilkinin dışkıda yer alan kanın kontrol edilmesi olarak bilinmektedir. Toplum taramalarında gaytada gizli kan tetkiki kullanılmaktadır. Ayrıntılı incelem ve riskli bireylerin taranmasında ise kolonoskopi işlemi gerekmektedir. Bir diğeri ise bilgisayarlı tomografi kolonografisi tetkikidir. Ayrıca dışkıda DNA testlerinin uygulanması da teşhis için uygulanan yöntemler arasında bulunmaktadır. Hastanın hikayesine ve durumuna bağlı olarak kontroller ve testler yapılmakta ve buna göre teşhis konulmaktadır.
Rektum Kanserinin Tedavisi
Rektum kanserinin tedavisi öncelikle hastanın kanserde hangi evrede olduğuna bakılarak planlanmaktadır. Kanserli hücrenin, yeri, derecesi, boyutu gibi pek çok etken dikkate alınarak bir tedavi belirlenmektedir. Ayrıca hastanın yaşı ve genel sağlık durumu da dikkate alınmaktadır. En sık başvurulan tedavi yöntemi ise rektum kanseri ameliyatı olarak bilinmektedir. Bu ameliyat, kanserli bölümün yerine ve boyutuna göre planlanmaktadır. Bunun yanında radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri de bulunmaktadır. Bu iki yöntem ameliyattan önce ve sonra da uygulanabilmektedir. Hastanın hangi evrede olduğuna bakılmakta ve buna uygun bir tedavi planlaması yapılmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günümüzde birçok hastalığın belirtisi olan bağırsak problemleri, başlı başına bir has…
Devamını OkuKolonoskopi Ankara; bağırsak hastalıklarının tanısında, kolon ve rektum kanseri taram…
Devamını Oku