Hayatın hemen hemen her döneminde bir takım rahatsızlıklar yaşasak da kolaylıkla ne olduğunu tespit edebilir ve tedavisini alarak iyileşebiliriz. Ancak, bazı hastalıkların tedavisinden ziyade teşhisi oldukça zor olabilmekte ve hasta tedavi almakta geç kalabilmektedir. Pankreatit çeşitleri de işte bu tür hastalıklara örnek olup, tanısı ve tedavisi çok geç aşamalarda yapılabilmektedir. Otoimmün pankreatit ise pankreatit çeşitlerinden birisi olmakla birlikte belki de en zor tanı konulanıdır. Zira, otoimmün pankreatit; pankreasta karsinomu taklit edebilmesi ve fokal bir lezyon olarak görülmesi ile bilinir. Ankara otoimmün pankreatit tanısı ve tedavisi sürecinde hizmet veren Dr. Meral Sözen; otoimmün pankreatit nedir, otoimmün pankreatit neden oluşur, otoimmün pankreatit belirtileri nelerdir, otoimmün pankreatit teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını verdiği bu makalede otoimmün pankreatitin bilinmeyen yanlarına da değinmektedir.
İçindekiler
Otoimmün Pankreatit Nedir?
Otoimmün etiyolojiye bağlı olarak gelişen nadir bir kronik pankreatit tipi olarak bilinen otoimmün pankreatit, pankreasımızla ilgili bir hastalıktır. Otoimmün pankreatit; primer sklerozan kolanjit, primer biliyer siroz, romatoid artrit, sjiögren sendromu gibi diğer otoimmün kaynaklı hastalıklarla da birlikte seyir gösterebilir.
Tanı konması açısından hastanın ciddi bulguları olmaması sebebiyle geç tanı aldığı otoimmün pankreatit; sklerozan pankreatit, nonalkolik destrüftif pankreatit olarak da bilinmektedir. Fokal bir lezyon şeklinde pankreasın başında, gövdesinde yâda kuyruğunda görülebilen otoimmün pankreatit; pankreasta kanser şüphesini uyandırması ile bilinir.
Pankreatit Nedir?
Midenin hemen arka-alt kısmında, göbeğin hemen solunda bulunan pankreas, iç organlarımızdan birisidir. Karbonhidrat ve yağ sindirimini sağlayan enzimlerden ve kan şekerini düzenli seyretmesini sağlayan insülin + glukogon hormonlarının salgılanmasından görevli olan pankreasta oluşan iltihaba pankreatit deniyor. Pankreasın iltihaplanması ise, bu görevi yapan hücrelerin görevlerini yapamamasına neden olabiliyor.
Otoimmün Pankreatit Klinik Bulguları Nelerdir?
- Şiddetli abdominal ağrı
- Obstrüktif sarılık
- Pankreas başında diffüz şişme / genişleme
- IgG4 düzeyinde artış
- Otoantikor ( ANA, RF) pozitiflik durumu
- Ana ve intrahepatik safra kanalında darlık durumlar, otoimmün pankreatit klinik bulguları olarak ortaya çıkabilir.
Otoimmun Pankreatite Eşlik Edebilecek Diğer Hastalıklar İse;
- İnfllamatuvar bağırsak hastalığı
- Akciğer nodülleri
- Sjiögren sendromu
- Tübülointerstisyel nefrit
- Otoimmün tiroidit
- Retroperitoneal fibrozis olarak örneklendirilebilir.
Otoimmün Pankreatit Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Otoimmün pankreatitin klinik tanısı için seroloji ve histolopatolojik bulguların yanı sıra görüntüleme bulgularından faydalanılır. Ancak, otoimmün pankreatitin görüntüleme bulguları ile diğer hastalıklardan ayrımı zor olabilmektedir. Bu nedenle, eğer ki otoimmün pankreatit hastalığının karakteristik bulguları söz konusu ise tanıyı netleştirmek için IgG4’e bakmak, serum gamma globülin, otoanktikor değerlerinde ( ALA, ACA2, ASMA ve ANA) değerlerinde beklenmeyen artışlara da bakılmalıdır.
Görüntüleme için BT ilk olarak tercih edilir ancak MR çekimi de hastalığın teşhisinin konmasında önemli bir rol oynar. MR kolanjiopankreatografi ile birlikte yapılan BT’de hem parankimi hem de pankreatik kanal değişiklikleri net olarak görülebilir. CT, ERCP USG de gerekli ise hastaya uygulanabilinen diğer tetkikler arasında yer alır.
Otoimmün pankreatit tanısı konduktan sonra otoimmün pankreatitin tedavisi için streoid tedavisi başlanmaktadır. Kortikostreoid ve diğer tedavi seçeneklerini ise doktor, hastalığın seyrine ve tipine göre belirleyecektir.
Otoimmün Pankreatit Tanısı ve Tedavisi İçin Dr. Meral Sözen Sizi Bekliyor!
Siz de otoimmün pankreatit hastası olduğunuzu düşünüyor yâda daha yeni konulan bir otoimmün pankreatit tanısından emin olmak istiyorsanız Dr. Meral Sözen ile otoimmün pankreatit teşhisinizi yaptırabilir ve tedavinizi hemen başlatabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hepatit B virüsü adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu karaciğeri etkileyen …
Devamını OkuBazı kadınların hamilelik süreci çok keyifli geçerken bazı kadınlarda bu süreç onları…
Devamını Oku