Mide çeperini korumakla görevli mukozanın etkisini kaybetmesi sonucunda mide asidi tarafından oluşan yaralara mide yarası yâda ülser denir. Mide yaralarının oluşmasının başlıca nedenleri arasında sayılan “helicobakter pylori” adlı bakteriye ek olarak birçok faktör de mide yarasının oluşumunu tetikler ve hızlandırır. Kişiyi sosyal ortamdan koparma derecesine getirebilen mide yarası, genellikle yemekler sonrasında ortaya çıkar ve zaman zaman şiddetlenir. Erken teşhis ile kolaylıkla tedavi edilebilen “mide yarası” şikâyetinin tanısını Dr. Meral Sözen endoskopi ile inceleyerek koymakta ve alternatif tedavi seçeneklerini sizlere önermektedir. Mide yarası nedir, neden oluşur, hangi yöntemlerle teşhis edilir ve nasıl tedavi edilir gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu yazıda mide yarasının( ülser) bilinmeyen yönlerini de bulabileceksiniz.
İçindekiler
Mide Yarası Nedir?
Mide hastalıkları arasında en çok görülme sıklığına sahip hastalık olarak mide yarası, Türkiye’de her 5 kişiden 1’inde mutlaka görülüyor. Mide asidi üretimi fazlalığından yâda azlığından ortaya çıkabilen mide yaraları, mide zarını koruyan mukusu üreten mukozalarda dengesizlikler sonucunda oluşur. Helicobakter pilorinin başlıca sebep olduğu mide yarasının elbette çeşitli sebepleri vardır.
Mide Ülseri (Mide Yarası) Nasıl Ortaya Çıkıyor?
On iki parmak bağırsağında da görülen ülser, midenin iç yüzeyinde meydana gelirse mide ülseri ismi verilmektedir. Mideyi asitlerden ve sindirim enzimlerinin olası negatif etkilerinden koruyan mukus zarar görürse, işlevini yerine getiremeyeceği için zamanla midede yaralar meydana gelir.
Hem midede hem de onikiparmak bağırsağında meydana gelen peptik ülser ise günümüzde sıkça karşılaştığımız ülserler arasında yer alıyor. Helikobakter pilorinin sebep olduğu peptik ülserin tedavisi zorlu ve uzun süreceği için mutlaka hastanın kendine iyi bakması da gerekmektedir.
Mide Ülseri Belirtileri Nelerdir?
Rahatsız edici ve acı veren bir yanma ile kendini gösteren mide yarası, çeşitli zamanlarda kendinden hastayı haberdar edebilir. Mide yarası oluşurken herhangi bir problem yaşanmasa da ilerde mutlaka bir gün sizi gece uykunuzdan uyandıracak kadar ağrı verecektir. Karnın üst bölgesine yayılan yanma ile kendini gösteren mide yarasının birçok belirtileri vardır. İşte, mide yarasının belirtileri!
- Kilo kaybının olması
- Şişkinlik ve gaz şikâyeti
- Bulantı hissi
- Midede yanma ve ağrı
- Sık acıkma hali
- Yemek yedikten sonra mide ağrısının başlaması
- Hazımsızlık problemi
- Kusma ile gelen rahatlama
- İştahsızlık oluşumu gibi birçok belirti mide yarası yani mide ülserinin en yaygın görülen belirtileridir.
Mide Yarası Oluşmasının Sebepleri Nelerdir?
Helicobacter Pylori
Kirli yiyecekler ve dışkı bulaşmış su aracılığıyla vücuda yerleşen bu bakteri, öpüşme yoluyla da kişiden kişiye geçebilmektedir. Bu da mide yarasına sebebiyet veren oluşumlardan birisidir. Bu bakterinin tespiti ise kan, dışkı ve nefes testi ile yapılmaktadır.
NSAİİ Tipi İlaçlar
Non Streoid Antienflamatuar türündeki ilaçlar streoid içermez ve iltihapları giderme konusunda ağrı kesici görevi görürler. Eğer ki uzun süreli kullanım söz konusu ise sindirim sisteminde bozulmalar daima görülebilecek olası durumlardır. Bu nedenle, mide yarası şikâyetinizi ileri boyutlara taşımak istemiyorsanız NSAİİ tipi ilaçları, gerekmedikçe kullanmayın.
Kötü Alışkanlıklar
Sigara, alkol ve kahve gibi zararlı alışkanlıklar sindirim sistemi üzerinde doğrudan etkilidir. Birçok bölgeye de hasar veren bu tüketimleri ise engellemek mümkün değilse mutlaka kontrolleri düzenli olarak sağlanmalı.
Stres
Her hastalığın olası sebeplerinden birisi olan stres, mide yarasında da doğrudan etkilidir. Sindirim sisteminin negatif enerjilerden etkilendiği ise kaçınılmaz bir gerçek. Vücudun savunmasız hale gelmesine sebep olabilen stres yüzünden mide yarası şikâyeti görülebilir.
Genetik faktörler
Genetik faktörler, bilindiği üzere birçok hastalığın ve yakınmanın temel sebebi. Ailenizde yaşanmış bir mide yarası şikayeti öyküsü varsa ve yukarda belirtilen belirtilere sahipseniz mutlaka Dr. Meral Sözen gibi gastroenteroloji uzmanına danışmalı ve yaşadığınız problemin altında yatan gerçek tespit edilerek mide yarası şikayetiniz giderilmelidir.
Mide Yarası Nasıl Tedavi Edilir?
Endoskopi ile yemek borusu ve midenin her alanı görüldüğünden ötürü mide yarasının teşhisi net olarak endoskopi sayesinde belirlenebilmektedir. Midenin aşırı asit üretimini durdurmak için H2 Bloker ilaçlar kullanılabileceği gibi proton pompa inhibitörlerine başvurulabilir.
Ankara mide yarası doktoru olarak bilinen Dr. Meral Sözen’e gelerek” mide yarası” problemine en iyi çözüm önerilerini bulabilir ve daha konforlu bir yaşamın kapısını aralayabilirsin, unutma!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Gastrit genel anlam olarak mide duvarının çeşitli nedenlerle gelişen iltihabı reaksiy…
Devamını OkuGünümüzde birçok hastalığın tanı ve tedavisi artık ameliyatsız yöntemle yapılabiliyor…
Devamını Oku