Sindirim sisteminde meydana gelen sorunlardan birisi olarak bilinen mide yanması şikâyeti, tüketilen besinlerin sindirilememesi ile ortaya çıkar. Yemek borusundan geri gelen mide asidi, sindirimde problemler yaşatarak kişiyi rahatsız etmektedir. Ağza gelen acı suyun sebep olduğu mide yanması, reflü ve diğer sindirim sistemi hastalıklarının ilk belirtilerindendir. Hemen hemen her yaş grubunda görülebilen mide yanması, mide ekşimesi olarak da hastalar tarafından tanımlanabilmektedir. Genizde meydana gelen bu durum midede değil, genizde olsa da hasta “midem yanıyor” olarak bu durumu niteler. Midede yanma nedir, nasıl belirlenir, tedavisi ve teşhisi nasıl yapılır, mide yanmasını tetikleyen durumlar nelerdir gibi birçok sorunun yanıtını Ankara mide yanması ve sindirim sistemi hastalıkları konusunda uzmanlaşan Dr. Meral Sözen’den bu yazıda bilgi alabilecek ve “midede yanma” şikâyetinin ötesinde birçok bilinmeyeni de öğrenebileceksiniz.
İçindekiler
- Midede Yanma Şikayeti Nedir, Ne Değildir?
- Mide Yanması-(Gastro Ozefajial Reflux Sendromu) Nasıl Ortaya Çıkıyor?
- (Gastro Ozefajial Reflux Sendromu)Mide Yanmasında Belirtiler Nelerdir?
- Midede Yanma Şikâyetinin Teşhisi Nasıl Yapılır?
- Özofagus Pasaj Grafisi
- Endoskopik İşlemler
- Manometrik İşlemler
- pHmetrik İşlemler
- Midede Yanma Hissi Nasıl Tedavi Edilir?
- Midede Yanma Hissinin Yok Edilmesi Mümkün mü?
Midede Yanma Şikayeti Nedir, Ne Değildir?
Tüketilen besinlerin mide yanmasını tetiklediği kaçınılmaz bir gerçek. Aşırı yağlı yâda baharatlı gıdaların midede yarattığı negatif etki sonucunda “mide yanması” meydana gelebilir. Ancak, “mide yanması” şikâyeti, bilinenin aksine midede değil, yemek borusunda ve genizde oluşmaktadır.
Yemeklerden 1 ila 2 saat sonra hissedilmeye başlanan mide yangısına sebep olan faktörlerde belirtiler gibi kişiden kişiye değişmektedir.
Ülser veya gastrit kaynaklı olabilen “midenin yangını” başka hastalıklarında habercisi olabilmektedir. Bu nedenle, “midenin alev gibi yanması” şikâyetinin kaynağının biran önce tespit edilmesi ve tedavisinin sağlanması gerekebilir.
Mide Yanması-(Gastro Ozefajial Reflux Sendromu) Nasıl Ortaya Çıkıyor?
Yemek borusuna doğru fışkıran mide asidi, mide yanması şikâyetine “Gastro Ozefajial Reflux Sendromu “deniyor. Genellikle mide üzerinde yâda göğüs ortasındaki kemiğin hemen alt tarafında yer alan alanda hissedilen “ alev alması” hissi oldukça rahatsızlık verir. Çeneye yâda boğaza yayılan mide yangısı hissi, boğazda aynı zamanda ekşi yâda acı tat bırakır.
Yemek yemeyle doğru orantılı artan “midede yanma” hali, Türkiye’de binlerce kişinin ortak sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Midenin salgıladığı aside karşı vücutta kendini koruyacak koruma mekanizmasını devreye sokuyor. Midenin içindeki basınç ve hareketleri ile mide asidini yemek borusuna fışkırtmasını engelleyen KÖS denilen( Kadia özofajial Sfikter) kapağının yeterli çalışmaması durumunda bu alanda koruma mekanizması olmadığı için ne yazık ki asitler yemek borusuna geri kaçar. Böylece, sürekli asitle teması olan yemek borusunun iç yüzeyi yanar ve “mide yangısı” hissi doğurur.
On iki parmak bağırsağına midenin boşalması engelleyen nedenler arasında mide çıkışındaki darlıklar da yer almaktadır. Aynı zamanda yine mide fıtıkları da midede yanma ve ekşimeye sebep olabilmektedir.
(Gastro Ozefajial Reflux Sendromu)Mide Yanmasında Belirtiler Nelerdir?
Göğüs altındaki kemikte yanma hissi söz konusu olabilirken antiasit gibi ilaçlar bu yanma hissini baskılayabilmektedir. Yiyeceklerin yâda asitli materyalin ağıza geri gelmesi, yutma güçlükleri ve bol tükürük salgısı da yine “midede yanma” hissinin belirtileri arasında sayılabilir.
Akciğerdeki belirtiler ise ( müzmin öksürük, seste kalınlaşma, astım atakları ve zatürreler) Gastro ozefajial reflux sendromunu bizlere gösteriyor.
Midede Yanma Şikâyetinin Teşhisi Nasıl Yapılır?
Günlük yaşamı olumsuz etkileyen “midenin alev alması” hissi, geceleyin de ortaya çıkarak kişide uyku bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Bu nedenle, midede yanmanın altında yatan gerçek sebep teşhis edilmedikçe bir takım sorunlar bu şikâyete ek olarak artarak gelecektir. Bu nedenle, hastanın yakınmalarını iyi dinlemeli ve hastalıkları birbirinden ayırıcı tanı için gerekli sorular doktor tarafından sorulmaktadır. Örneğin, mide yanması şikâyetinin kaynağı olarak reflü düşünülüyorsa, reflünün derecesi ve yarattığı hasarın derecesini saptamak amacıyla; özofagus pasaj grafisi, endoskopik, manometrik ve pHmetrik işlemler doktor tarafından istenebilir.
Özofagus Pasaj Grafisi
Hastaya, baryum lokması verilir ve yutması istenir. Bu aşamada ise seri filmler özefagus pasaj grafisi sayesinde alınabilir. Yutma güçlüğünün varlığında ilk tetkikler arasında yer alan bu test, tüm hastalarda pratik olarak kolay uygulanabilir.
Endoskopik İşlemler
Gastroskop ile yemek borusunun incelenmesindeki temel amaç yakınmanın nedenini araştırmaktır. Grafilerde görülen lezyonun ayırt edilmesi şansını veren gastroskop daha net bir tetkiktir.
Manometrik İşlemler
Yemek borusunu odak noktasını alan manometrik işlemlerde, yemek borusunun fonksiyonlarını ölçülür.
pHmetrik İşlemler
En iyi reflü teşhisi testlerden birisi olan pHmetrik, 24 saat boyunca asidin fışkırmasını ve asidin kalma süresini gösterir. Burundan içeri sokularak yemek borusunu alt tarafından 5 m yukarıda sabitleştiren phmetrik işlemler düzeneği olan özelleşmiş merkezlerde yapılabilmektedir.
Midede Yanma Hissi Nasıl Tedavi Edilir?
Sigara gibi kötü alışkanlıkları bırakmak, zayıflamak, kemerli giyinmemek, asitten uzak durmak, süt dâhil içeceklerden yatmadan önce vazgeçmek gibi birçok şey ile midede yanma hissinin oluşması engellenebilir ancak tedavi edilmez. Midede yanma hissinin nedene yönelik ilaç tedavisi ile mümkündür
Midede Yanma Hissinin Yok Edilmesi Mümkün mü?
Midede meydana gelen yanma şikâyeti, kişiyi sevdiği ve faydalı besinlerden de uzak tutan bir sağlık sorunudur. Kişiyi toplumsal anlamda da endişelendiren mide yanması şikâyetinin altında yatan sebebe göre ilaç tedavisi uygulanabilir.
Örneğin, midedeki yanma hissinin sebebi “mide fıtığı” ise ilk etapta ilaç ve diyet tedbirlerine başvurulur. Ancak, rahatlama söz konusu bile değilse mide fıtığı ameliyatı ile midede yanma sorunu tedavi edilebilir.
Dr. Meral Sözen ile Midedeki Yanma Şikâyetinize Çözüm Bulun, Sevdiğiniz Yiyecek & İçeceklerden Daha fazla Uzak Kalmayın!
Ankara gastroenterologları arasında adından sıkça söz ettiren Dr. Meral Sözen, gastrointestinal sistemde yaşayabileceğiniz tüm şikayetlere nedenlere yönelerek başladığı tedaviler ile “dur” diyebilmektedir. Siz de yaşadığınız “midede yanma” şikâyetinden kurtulmak ve sevdiğiniz gıdaları tatmaya devam etmek istiyorsanız Dr. Meral Sözen’in merkezine sizleri mutlaka bekliyoruz!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Mide çeperini korumakla görevli mukozanın etkisini kaybetmesi sonucunda mide asidi ta…
Devamını OkuSindirim sisteminde oluşan bir takım problemler kişilerin günlük rutinini ve psikoloj…
Devamını Oku