Mide balonu; obezite tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Endoskopik yöntem ile mideye yerleştirilen mide balonu; mide içerisinde belirli bir oranda yer kaplaması ve gıda alımının bu şekilde sınırlandırılması disiplinine dayanmaktadır.
İçindekiler
- Mide Balonu Nasıl Uygulanır?
- Mide Balonu Uygulaması İçin Kimler Uygun Adaydır?
- Mide Balonu Kimler İçin Uygun Değildir?
- Mide Balonu Nasıl Takılır?
- Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
- Mide Balonu Çıkarılmasından Sonraki Süreç Nasıl İlerler?
- Mide Balonu Tekrar Takılır mı?
- Mide Balonu Taktırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
- Mide Balonuyla Zayıflamak Mümkün Mü?
- Mide Balonu Nasıl Kilo Verdiriyor?
- Mide Balonu İle Kaç Kilo Verilir?
- Mide Balonu Patlar mı?
- Mide Balonu Taktırmanın Sağlayacağı Avantajlar Nelerdir?
- Mide Balonu Ankara Doktoru
- Mide Balonu Ücretleri Ne Kadar?
- Mide Balonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Obezite; tüm dünyada küresel bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Hareketsiz yaşam tarzı; beslenme alışkanlıklarının değişmesi ve stres faktörü ile gelişen obezite hastalığı, her yaştan kişide görülebilmekle birlikte mutlaka tedavi edilmesi gereken bir problemdir. Diyet uyguladığı ve egzersiz programlarına uyduğu halde kilo veremeyen; zamanla kilo alan kişiler çeşitli tedavi yöntemlerine başvurmaktadır. Zayıflama tedavilerinde; laparoskopik cerrahi ile gerçekleştirilen obezite ameliyatlarının yanı sıra mide balonu, mide botoksu gibi yöntemlere de başvurulmaktadır. Obezite tedavisinde kişiye en uygun yöntemi belirlemek için ayrıntılı bir muayene süreci yaşanmaktadır. Kişinin vücut kitle indeksi; sistemik hastalıkları ve yaşam tarzı gibi birimler değerlendirilerek en uygun tedavi yöntemi gerçekleştirilmektedir.
Mide balonu tedavisi Ankara’da da diğer şehirlerde olduğu gibi başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Pek çok kişi kilo problemini; farklı diyet programlarını takip ederek gidermeye çalışsa da obezite hastalığında bu yöntemler yeterli oranda etkili olmamaktadır. Alanında tecrübeli bir hekime başvurulmalı ve mide balonu ya da diğer tedavi yöntemlerinden en uygun olanı seçilmelidir. Öyle ki obezite; kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir. Fiziksel problemlerin yanı sıra psikolojik problemlere de neden olan obezitenin aynı zamanda kişinin yaşama süresini de kısalttığı belirlenmiştir.
Mide Balonu Nasıl Uygulanır?
Mide balonu uygulaması öncesinde daha önce de belirttiğimiz gibi hasta ayrıntılı bir muayene sürecinden geçmektedir. İşlem planlamaya uygun olarak gerçekleştirilmektedir. Endoskopik yöntem ile mide içerisine balon yerleştirilmektedir. Bu işlem yaklaşık 15 – 20 dakika sürmektedir. Mide içerisinde belirli oranda yer kaplayan balon; kişide tokluk hissini açığa çıkarmakta ve fazla gıda alımına engel olmaktadır. Bu süreçte kişinin egzersiz ve hekimin uygun gördüğü beslenme programına uyması beklenmektedir. Böylece kişinin kilo vermesi çok daha hızlı olmakta ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenmektedir.
Mide balonu; 6 ay ila 1 yıl sonra çıkarılmaktadır. Balonu çıkarma işlemi de endoskopik yöntem ile gerçekleştirilmektedir. Kişinin ideal vücut kitle indeksine ulaşması hedeflenen mide balonu işlemi sadece obezite hastalarında değil; zor kilo veren ve obezite problemi riski bulunan kişilerde de uygulanabilmektedir.
Mide balonu uygulaması sonrasında birkaç gün mide bulantısı, midede kasılma ya da kramp ile kusma belirtilerinin yaşanması normal karşılanmaktadır.
Mide Balonu Uygulaması İçin Kimler Uygun Adaydır?
Vücut kitle endeksi 25 ila 30 arasında olan kişiler hafif şişman olarak değerlendirilirken 30 ila 35 ila 35-40 arasında olan kişiler obez sınıfında yer almaktadır. VKİ değeri yani vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan bir kişi ise morbid obez olarak değerlendirilmektedir. Mide balonu uygulaması için genel olarak vücut kitle endeksi 25 ila 30 arasında olan kişiler uygun aday olarak nitelendirilse de çoğu zaman obezite sınıfında değerlendirilen kişiler de mide balonu uygulaması için uygun aday olabilirler.
Morbid obezite seviyesine ulaşan kişilerde ise yandaş hastalık varsa ve obezite cerrahisine kişi, uygun görülmüyor ise mide balonu takımı önerilebilmektedir. Böylece, hem ağırlık olarak kişi bir nebze olsun zayıflamış olurken hem de ameliyatın olası riskleri de minimuma indirilmiş olacak.
Mide balonu takımına uygun olmayan adaylar ise;
- Alkolik sınıfında değerlendirilen kişiler
- Uyuşturucu bağımlısı kişiler
- Mental bozukluğu olanlar
- Enfeksiyöz bağırsak hastalığı olanlar
- Gastrik ülser gibi gastrointestinal hastalıkları olan kişiler
- Antikoagülan ve sistemik kortikosteroid kullanan kişiler
- Gebelere / gebelik şüphesi olanlar
- Kanser hastaları
- Daha önceden geçirilen majör laparoskopik ameliyatı olan kişiler olarak sayılabilir.
Mide Balonu Kimler İçin Uygun Değildir?
Günümüzde ameliyatsız kilo verme yöntemleri arasında oldukça popüler olan mide balonu uygulaması, yaygın olarak uygulama alanına sahip olsa da bazı kişiler için uygun değildir. Örneğin, midesinde gastrit yâda ülseri olan bir kişiye ne yazık ki “mide balonu” uygulaması yapılamamaktadır. Aynı şekilde, bağırsaklarında kronikleşen bir “sindirim sistemi” hastalığı söz konusu ise yine “endoskopik mide balonu takılması” işlemi bu hastalar için uygun olmayacaktır. Ancak; hamilelik sürecinde olan yada bebek emziren kadınlar, bu süreçler içerisinde mide balonu uygulaması yaptıramasalarda daha sonrasında endoskopik mide balonu uygulamasını yaptırabilirler.
Mide Balonu Nasıl Takılır?
Mide balonu takım işleminde hiçbir kesi yapılmaz ve anestezi hazırlığına ihtiyaç duyulmaz. Çünkü, mide balonunun mideye yerleştirilmesi işlemi ağız yoluyla yapılır ve endoskopi cihazı sayesinde tamamlanır. Ucunda kamera olan endoskopi cihazı ile takılan mide balonu, yemek borusundan mideye “hiçbir yere zarar vermeden” kolayca geçebilmektedir. Anestezi uzmanı tarafından da yürütülen mide balonu takım işleminde hasta hiçbir şey hissetmez. Sedoanaljezi yani bilinçli sedasyon tekniğinin sıklıkla kullanıldığı mide balonu takımı işleminde “solunum” durdurulmaz. 10 ila 15 dakikalığına hastanın uyuması sağlanır ve işlem bu süreç içerisinde tamamlanır.
Endoskopik muayene ile başlayan mide balonu takımı işleminde Gastroenterolog hastanın gastrointestinal sisteminde işleme engel olabilecek herhangi bir bulgu olup olmadığına bakar. Yoğun reflü, ülser, gastrit yada polip gibi durumların varlığı saptanır ise mide balonu takımı işlemi iptal edilir. Eğer ki mide balonu takımına engel olabilecek bir durum yoksa mide balonu, endoskopi cihazı sayesinde mideye indirilir. Balonun doldurulmasına başlanılır ve metilen mavisi olarak bilinen boya maddesi de yine balonun içine enjekte edilir. Bunun yapılmasındaki amaç ise hastada en ufak bir mide balonuyla ilgili bir problem olursa idrarın hemen maviye dönüşmesini sağlamak.
10 dakika kadar sürebilen mide balonu takımı işleminden sonrası 1 saat gözlem altında tutulan hasta “büyük yan etkiler” mevcut değilse evine yollanır.
Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
Mide balonu taktırdıktan sonra kilo verme sürecini başarıyla tamamlayanlar ve çeşitli sebeplerle mide balonunu çıkarttırmak zorunda kalanlar mide balonunu çıkartmak için yeniden doktorlarına görünmelidirler. Mide balonu, mide botoksu gibi kendiliğinden yok olabilen bir madde/bileşen değildir.
Endoskopik yöntemle takılan mide balonu yine endoskopi cihazıyla vücut dışına alınır. Hastaya sedasyon verilmesini takip eden süreç içerisinde endoskopi cihazı mideye iner ve balon söndürülür. Sönen balon ise ağız yoluyla yeniden mideden çıkarılır.
Mide balonu çıkarılmasından sonraki süreçte ise hafif mide bulantısıyla birlikte “iştah açılması” gözlemlenebilir, bu normaldir. Kilo koruma desteği ile kısa süre içerisinde mideniz yeniden rutinine dönecektir. Bu nedenle, mide balonu çıkarıldıktan sonra beslenme konusuna dikkat etmeli, verdiğiniz kiloları almamalısınız.
Mide Balonu Çıkarılmasından Sonraki Süreç Nasıl İlerler?
İstenen kiloya ulaşılması için takılan mide balonu, takılan balonun çeşidine göre 6-12 ay sonrasında çıkarılması gerekmektedir. Bunun yanısıra çok nadir görülmekle birlikte mide balonunda meydana gelen bir delinme sonucunda idrara mavi renk karışmakta ve bu da mide balonunun değişmesi gerektiğini işaret etmektedir. Bu gibi durumlarda mide balonunun çıkarılması gerekmektedir.
Mide Balonu Tekrar Takılır mı?
Mide balonunu tekrar taktırmak için kuşkusuz ki doktorun yeniden genel durumunuzu kontrol etmesi ve uygunluk açısından tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak daha önce mide balonu uygulaması yaptırmış olmak tekrar yaptırılmasına mani değildir.
Mide Balonu Taktırırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Mide balonu takmadan önce hastanın kilosu, yandaş hastalıkları, diyet öyküsü baz alınır ve doktor kontrolünden mevcut sağlık durumu kontrolden geçirilir. Tek başına kişilere kilo verdirmeyen mide balonu uygulaması hakkında “doğru bilgilendirildiğinize” emin olmalısınız.
- Tuzlu su çözeltisi veya hava ile doldurulabilen esnek silikon balon olarak tabir edebileceğimiz mide balonu, midenize yerleştirilirken havası boşaltılmış şekilde bırakılır. Endoskopik bir tüp yoluyla midenizde şişirilen mide balonu, midenin kapasitesini azaltacağı için “erken doygunluk” sağlayacaktır. Bu süre içerisinde de buna alışmaya çalışmalı ve az yemeye özen göstermelisiniz.
- Mide balonunun takılmasından hemen sonra ise mideniz 3 gün boyunca balona alışmaya çalışacaktır. Kusma, halsizlik gibi durumların görülmesi olağan olup tehlikeli bir durum olmadığını mutlaka bilmelisiniz. 72 saatin sonunda geçmeyen bulantı ve kusma gibi durumlar içinde yine doktorunuzla görüşmelisiniz.
- İlk 24 saat içerisinde fiziksel aktivitelerden uzak durmalı ve kendinizi zorlamamalısınız.
- Midenizin hassas olabileceğini unutmamalı ve soğuk içecekleri bir tatlı kaşığı ile başlayan miktarlarla almaya başlamalısınız. Zira, aksi halde bulantı ve kusma görülecektir.
- Mide balonunu tekrar taktırdıktan sonra beslenme kurallarına da dikkat etmeniz gerekiyor. Yarı katı yiyecekleri tercih etmeli ve değişim için bir süre beklemelisiniz.
- Mide balonunuzu çıkartmak istediğiniz zaman ise 3 gün boyunca sıvı ile beslenmeli ve işlemden önceki 12 saat boyunca sıvı alımını kesmelisiniz.
Mide Balonuyla Zayıflamak Mümkün Mü?
Hızlı sonuç vermesi ve pratik uygulanması ile herkesin ilgi odağında olan mide balonu, zayıflamaya destek işlemlerinden birisidir. Yani, mide balonunu taktırdıktan sonra “balon var kilo almam” diye düşünmek yanlıştır. Diyet ve spor ile birlikte yürütülmesi gereken mide balonu uygulaması, midenin hacmini küçülten ve acıkma sinyallerini geciktiren bir uygulamadır. Bu nedenle, kati suretle “tek başına zayıflatıcı etkisi” yoktur.
Mide Balonu Nasıl Kilo Verdiriyor?
Midemiz yapısı gereği esneyebilen veya küçülebilen bir forma sahiptir. Sık sık yediğimizde midemiz kiloyla doğru orantılı bir şekilde büyür ve genişler. Bu yüzden de çok çabuk acıkır ve hemen doyuma ulaşamayız. Midenin fonksiyonel yapısını alt üst eden düzensiz yeme atakları sonucunda ise mide her geçen gün büyür ve daha fazla gıda alabilecek kapasiteye alışır. Böylece, kilo alımı devam ettikçe eder ve kalıcı kilolara dönüşür.
Yanlış beslenme alışkanlıkları, düzensiz yeme döngüleri, sporsuz bir yaşam gibi çeşitli faktörlerle edindiğimiz kiloları tekrar vermek içinse çeşitli diyetler ve sporlar yaparız. Ancak, bir türlü istediğimiz sonucu alamaz yada yarı yolda bırakırız. Bunun sebepleri ise insülin direnci oluşmasından tutunda midenin genişlemesine kadar çeşitli faktörlerdir. Kilo verme konusunda zorlandığımızı fark ettiğimiz anda kuşkusuz ki mutlaka “destek” almamız gerektiğini anlarız.
Ameliyatsız seçenekleri değerlendirmenizi söyleyen doktorlarınız ise mide balonunu sizlere önerebilir. Mevcut sağlık durumunuz gözetilerek ve gerekli tetkikler yapılarak mide balonu uygulaması için uygun olup olmadığınız söylenir ve isterseniz midenize balon yerleştirilir. Mide balonunun sizi zayıflatma prensibi ise şöyle;
- Midenizin “normalden” daha küçük olması sonucunda sürekli acıkmışsınız gibi hissetmeniz son bulacak. Çünkü, midenizin tam ortasında bir ağırlık var ve bunu beyin” tokluk” olarak algılıyor. Böylece, midenizin hacmine göre değilde “doyuma ulaşana kadar” yemek yiyeceksiniz.
- İnsülin direnci gibi gıdalarla ilişkili olan rahatsızlıklarınız yavaş yavaş terk edecek. Çünkü, bir anda yükselen yada düşen şeker dengeniz olmayacak. Zira, düzenli beslenme eşliğinde sağlıklı gıdalara geçiş yapacaksınız. Buda sizin “tatlı krizlerinizi” engelleyecek ve kilo vermenizi sağlayacak.
Mide Balonu İle Kaç Kilo Verilir?
Diyet, ilaç ve egzersiz seçenekleri ile kontrol edilemeyen kilo alımlarına ameliyatsız çözüm, mide balonudur. Morbid obezite sınırına ulaşmamış obez ve fazla kilolu bireylerde listenin en başlarında olan bir yöntem iken morbid obezlerde obezite cerrahisinden hemen önce ameliyatın riskini azaltmak ve verilmesi gereken kiloyu minimuma indirmek için de önerilen mide balonu, günümüzde en risksiz medikal zayıflama tedavi yöntemidir. Hızlı sonuçlarla da hastaları “motive eden” mide balonu taktırdıktan sonra kısa bir süre içerisinde değişim gözlemlenebilir. Ancak, mide balonu takıldıktan sonra hastanın dikkat etmesi gereken bazı konular vardır ki bu mide balonunun işe yaraması için önemli konulardan oluşmaktadır.
- İlk olarak, mide balonu olduktan sonraki ilk 2-3 ay mutlaka yediklerinize dikkat etmeli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Beslenme düzeninizin oluşmasının yanısıra spor ile bu durumu destekleyerek verilen kilonun kas dokusundan olmasını sağlamalısınız. Midenizi rahatsız etmeyecek gıdalarla beslenmek için doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
- Mide balonu taktırdıktan sonraki ilk 1 hafta kuşkusuz ki doktorun önerilerini dinlemeli ve verdiği ilaçları düzenli olarak içmelisiniz.
- Mide balonuyla kilo vermeyi elde ettiğinizde “eski beslenme alışkanlıklarınıza” yeniden dönerseniz kuşkusuz ki yeniden eski kilolarınızla karşılacağınızı bilmeli ve ona göre beslenme alışkanlıklarınızı kökten değiştirmeye hazır olmalısınız.
Eğer ki yukarıdaki 3 maddeyi de uygular ve hayatınızın temeline oturtursanız 6 aylık bir süreç içerisinde fazla kilonuzun %80’ini verebileceğiniz söylemek yanlış olmaz. 15 ila 20 kilo arasında bir kilo kaybı ise yaklaşık olarak 4 bedene tekabül edecektir.
Mide Balonu Patlar mı?
Obeziteden ve var olan fazla kilolardan kurtulmak adına takılan mide balonu, cerrahi girişim içermemesi sebebiyle milyonlarca kişinin tercihidir. Endoskopi yardımıyla kısa sürede hemen takılan mide balonu, zayıflama konusunda en hızlı sonuç veren yöntemler arasında yer almaktadır.
Yemek borusu üzerinden geçerek mideye ulaştıktan sonra en uygun yerde bırakılan mide balonu, risk ve komplikasyon açısından da oldukça güvenlidir. Vücutlada %100 uyumlu olduğu söylenen mide balonu, elbetteki yan etkileri görülebilen bir uygulamadır. Karın ağrısı, şişkinlik, kramp, reflü artışı, bulantı gibi yan etkiler ise operasyondan sonra görülebilen olası etkilerdir ve ortalama 24 ila 72 saat içerisinde kaybolabilirler. Vücudu hassas kişilerde ise bu rahatsızlıklar devam ettiği taktirde gerekli ilaç takviyelerini alarak hemen rahatlayabilriler.
Mide balonu patlaması, mide balonunun yırtılması, mide balonunun delinmesi gibi çeşitli kötü senaryolarda elbetteki herkesin aklına gelebilmektedir. Zira, balon “patlayabilen bir ürün” olması ile zaten akıllara “patlama ihtimali” gelebilmektedir. Ancak, mide balonuna balon denmesinin sebebi balon yapısında olması değil şekil olarak benzemesidir. Bu nedenle, mide balonunun patlaması diye bir şey de doğal olarak söz konusu değildir. Ayrıca, mide balonları üretilirken patlamaya ve aside karşı dayanıklı olarak üretilmiştir. Silikon bir malzemeden üretilen mide balonlarının patladığı hiç görülmemiş olup sadece delinme ile karşı karşıya kalınmıştır. Mide balonu patlaması tabirini bu nedenle mide balonu delinmesi olarak kabul etmekte fayda var.
Mide balonu delinmesi yada patlamasının belirtileri ise idrardan mavi su gelmesi olacaktır. Zira, mide balonunun herhangi bir sebepten ötürü görevini sürdürememesini anlamak adına “mavi su” balona enjekte edilmektedir. Herhangi bir delik yada yırtılma anında mide balonu içerisindeki su mideye karışır ve daha sonra böbreklerden süzülerek idrar kanalından dışarı “mavi “ olarak akar. İdrarda mavi renk görülmesinin hemen ardından doktora gitmek ve balonun çıkarılmasını sağlamak en doğru seçenek olacaktır.
Mide Balonu Taktırmanın Sağlayacağı Avantajlar Nelerdir?
Kilo vermeyi elbette herkes ister ancak çok az kişi “hedeflediği kiloya” kendi çabaları ile inebilir. Bunun sebebi, fizyolojik etmenler ve elbette çevresel faktörler. Zayıflamak adına aç kalmak, bilinmeyen karışımlarla beslenmek gibi zararlı yöntemlerle kilo vermeye çalışmak ise sağlığı da riske atmaya sebep oluyor. Bu süreç sonunda ise çeşitli sebeplerden ötürü de yeniden eski yeme alışkanlığına dönülüyor ve kilolar “fazlasıyla” geri geliyor..
Kilo almaya yada kilo verememeye sebep olan faktörlerin belirlenmesinden sonra “kalıcı sonuçlar” elde edilebiliyor. Bunun farkına varmayan birçok kişi “kilo alma- verme” kısır döngüsünden bir türlü çıkamıyor ve en sonunda pes ediyor. Kilo vermek içinse en son doktora başvuranlar ise başta insülin direnci olmak üzere çeşitli problemlerle karşı karşıya geliyor.
Kilo vermek adına birçok yöntemi denemiş ve başarılı olamamış bir grup hasta ameliyatın kesin çözüm olacağı düşüncesi ile ameliyata yönlenmektedir. Ancak tıbbi olarak ameliyata uygun olan hasta grubu sınırlıdır. Bu hastalar şunu da bilmelidir ki ameliyat sonrası da istediğimi yerim içerim ömür boyu kilo almadan devam ederim gibi bir durum söz konusu değildir. Morbid obezitesi olan ve özellikle yandaş hastalığı olan hastalar ameliyatın ve anestezinin risklerini en aza indirmek için öncesinde mide balonu gibi ameliyatsız bir yöntemle zayıflamayı deneyenbilir. Bu durum aynı zamanda morbid obezlerde ameliyat sonrası yaşanabileceklerin ufak bir provası niteliğinde olabilir.
Mide balonunun diğer avantajlarından birisi de vücuda hiçbir zararının olmaması. Silikon bir yapıya sahip olan mide balonu, %100 vücuda uygun olarak üretilmiş ve testleri yapılmış bir medikal üründür. Bu nedenle, “vücudun mide balonunu kabul etmemesi, uyumsuz olması” gibi çeşitli durumlarla karşılaşılmamaktadır.
Sindirim ve boşaltım sistemini de belirli bir düzene koyan mide balonu, çok sık yeme ataklarına son verir ve “açlık sinyallerini” belirli bir düzene sokar.
Geri döndürülebilir mide küçültme tekniği olarak da kabul edilen mide balonu, kilo verdikten sonra kolayca mideden çıkarılabilir.
Mide Balonu Ankara Doktoru
Mide balonu uygulamasında doktor seçimi de tedavinin başarısı açısından oldukça önemlidir. Endoskopik işlemler konusunda tecrübeli bir hekime başvurulması tüm risk faktörlerinin önüne geçilmesinde yardımcı olabilmektedir.
Mide Balonu Ücretleri Ne Kadar?
Mide balonu fiyatları, her sene doktora, hastaneye, balonun çeşidine ve süresine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle, mide balonu taktırma fiyat konusunda sizler en net bilgiyi mide balonunu taktıracağınız doktordan öğrenebilirsiniz. Dr. Meral Sözen’i arayarak mide balonu takma ücretini öğrenebilir ve kısa sürede mide balonu takımı randevunuz ile hemen kilolarınızı vermeye başlayabilirsiniz.
Mide Balonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Mide balonu işlemi sonrasında beslenmeye özen gösterilmelidir. Asitli ve gazlı içecekler tüketilmemelidir. Yemeklerden yaklaşık 30 dakika önce sıvı alınmalıdır. Bu sayede midenin genişlemesi önlenmektedir. Mide balonu mavi renkli bir boya ile doldurulmaktadır. Balonun sönmesi ya da patlaması durumunda idrar rengi mavi ve yeşil renge dönüşebilmektedir. Bu durumda mutlaka ertelemeden hekiminize başvurmalısınız. Mide balonu çıkarma işlemi endoskopik yöntem ile özel kit yardımı ile çıkarılmaktadır. Bu işlem yaklaşık 15 dakika sürmektedir. Mide balonu; verilecek kilo miktarına göre değişkenlik göstermektedir. 6 aylık ve 12 aylık balonlardan hangisinin kullanılacağına işlem öncesi planlama sürecinde karar verilmektedir. 12 aylık balonlar genellikle 3 aylık periyotlar ile şişirilerek uygulanmaktadır. 6 aylık balonların ise yerleştirildikten hemen sonra 1 kez şişirilmesi yeterli olmaktadır. Belirlenen süre içerisinde balonların çıkarılması oldukça önemlidir, ertelenmemelidir. Mide balonu sonrası mide bulantısı, mide krampları ve kusma şikayetleri ilk 1 – 2 saat normal karşılanmaktadır. Midenin balonu kabul etme süreci boyunda ağrı hissi yaşanabilmektedir. Bu süreçte hekiminizin önerdiği ilaçları kullanmayı ihmal etmeyiniz. Mide balonunun yerleştirilmesi 10 ila 15 dakika sürmektedir.Mide Balonu Takıldıktan Sonra Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Mide Balonu Söner mi ya da Patlar mı?
Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
Mide Balonu Kaç Ay Midemde Kalır?
Mide Balonu İşlemi Sonrası Süreçte Neler Yaşarım?
Mide balonunda yerleştirme işlemi ne kadar sürmektedir?
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çağın en “sık” karşılaşılan hastalıklarından birisi olan “obezite” günümüzde giderek …
Devamını OkuObeziteyle karşı karşıya kalan birçok hasta, spor yâda diyet ile kilo verimi elde ede…
Devamını Oku