İç organ hastalıkları hem hastada meydana getirdiği değişiklikler hem de tedavi süreçleri ile oldukça meşakkatli rahatsızlıklardır. Vücudun en ağır ve en önemli organlarından biri olan karaciğer rahatsızlıkları da bunlara örnektir. Karaciğerde hasara neden olan akut hepatitler, 6 aydan daha uzun süre devam ettiği takdirde kronik hepatite dönüşmektedir. Kronik hepatit hastalığına yakalanan kişiler, bu hastalıkla uzun yıllar mücadele etmek zorun kalabilirler. Alkol kullanımı ve viral enfeksiyonların büyük etkisinin olduğu kronik hepatitler, vücudun otoimmün dengesinin bozulması sonucu da meydana gelebilmektedir. Dünyada birçok kişide görülen kronik hepatit rahatsızlıklarıyla ilgili kronik hepatit nedir, kronik hepatit nasıl oluşur, kronik hepatit çeşitleri nelerdir ve kronik hepatit tedavi yöntemleri nelerdir gibi birçok sorunun yanıtını ve daha fazlasını bu makalemizi inceleyerek bulabilirsiniz.
İçindekiler
Kronik Viral Hepatit Nedir?
Akut hepatitlerin kısa sürede geçmemesi ve başlayan rahatsızlığın 6 aydan daha uzun süre devam etmesi haline kronik hepatit adı verilmektedir. Kronik hepatitler, akut hepatitlere oranla daha tehlikeli ve riskli rahatsızlıklardır. Vücudun en büyük iç organı olan karaciğerde uzun süreli meydana gelen bu rahatsızlık, insan hayatını tehlikeye atmaktadır. Kronik hepatite neden olan üç çeşit viral hepatit türü vardır. Bunlar; Hepatit B, Hepatit C ve Hepatit D’dir. Üç hepatit çeşidinin de ortak özelliği tedavi edilmediği takdirde hastayı ölüme kadar götürmesidir. Karaciğerin yapısının bozulması sonucu, karında sıvı birikmesi ve beyinsel işlevlerin bozulması olağan hepatit komplikasyonları arasında görülmektedir. Ayrıca varis oluşumuna ve dalak şişmesine yol açabilen kronik hepatitler, siroz ve karaciğer kanserinin en büyük nedenleri arasında yer almaktadır.
Kronik Viral Hepatit Nasıl Oluşur?
Karaciğere giriş yapan virüsler bağışıklık sisteminin saldırısıyla birlikte tamamen vücuttan atılabilir. Bu tam iyileşme halidir. Fakat birçok mekanizma ile bu virüs genlerinin bir kısmını bizim karaciğer hücrelerimizin gen yapısına ilave ederek çoğalmasını kolaylaştırır. Bu çoğalma ile birlikte her seferinde daha fazla karaciğer hücresi olaya katılır ve hastalık kronik bir hal alır. Harabiyette bu oranda artmaktadır. Ayrıca alkol kullanımı veya karaciğerden atılımı sağlanan ilaçların uzun süreli kullanımı karaciğerdeki hücreleri yorarak hastalığın gidişatını hızlandırabilir.
Vücudun olmazsa olmaz organlarının arasında bulunan karaciğer, herhangi bir nedenle (nakil, alınan bölgede travmaya bağlı zedelenme gibi) cerrahi operasyon ile alındığı takdirde geride bırakılan 3’de 1’lik kısım kendini tekrardan eski boyutuna gelebilmektedir. Fakat karaciğerin fonksiyonlarını yitirmesi yani yetersizliğe yol açması kendini yenileme özelliği ile maalesef düzelmemektedir. Oldukça önemli bir organ olan karaciğeri korumak için alkolden mümkün olduğunca uzak durulması gerekmektedir. Zira, alkol vücutta direkt olarak karaciğere etki ederek burada oluşturduğu yük ile karaciğerin yorulmasına neden olmaktadır.
Alkolün yanı sıra yağlı karaciğere sahip olan kişilerde kronik hepatit hastalığına yakalanma riski taşımaktadırlar. Karaciğer hücrelerinin yenilenmesini engelleyen kızartma, pastırma, yağlı etler, hamburger ve sosis gibi yiyeceklerden uzak durulması gerekir.
Kronik Viral Hepatit Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığa sahip olan kişilerde;
- Çabuk yorulma ve halsizlik,
- Karın sağ üt kadranının da ağrı,
- Dalakta büyüme,
- Ciltteki kılcal damarların belirginleşmesi,
- Elin iç kısmında meydana gelen kızarıklar,
- Karında şişkinlik,
- Sürekli uyku hali,
- Beyinsel işlevlerde bozukluk
- Ciltte sarılık gibi birçok belirti görülebilmektedir.
Kronik Viral Hepatit Çeşitleri Nelerdir?
Hepatit rahatsızlıklarının arasında üç hepatit türünün kronikleşme özelliği bulunmaktadır. Bunlar Hepatit B, Hepatit C ve Hepatit D’dir.
Hepatit B; Dünya genelinde yaygın olarak görülen kronik Hepatit B, tüm dünyada yaklaşık 400 milyon kişide bulunmaktadır. Asya ve orta doğu ülkelerinde bir hayli fazla görülen bu rahatsızlık, anneden çocuğa geçmesi nedeni ile kolaylıkla yayılmaktadır. Gebelik sırasında yaptırılması gerekilen hepatit testlerinin önemi oldukça fazladır. Annede hepatit B bulunduğunda doğan bebeğe geçiş olması durumunda sıklıkla bebekte kronik hepatit B gelişmektedir.
Hepatit C; Kan ve kan ürünleriyle bulaşması söz konusu olan bu hepatit türü ayrıca cinsel ilişki ile de bulaşabilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde karaciğerde büyük hasara yol açan hepatit C, siroz oluşmasında da önemli bir etken olarak dikkat çekmektedir. Dünya genelinde yaklaşık 200 milyon insanda hepatit C virüsü bulunmaktadır. Bu kişilerden yaklaşık 40 milyonu karaciğer kanserine veya siroza yakalanma riskini ciddi anlamda taşımaktadır.
Hepatit D; Delta hepatit olarak adlandırılan bu hepatit türü, vücutta varlığını sürdürebilmek ve çoğalmak için Hepatit B virüsüne gereksinim duymaktadır. Eğer kişi Hepatit B taşıyıcısı veya hastası değil ise o kişide Hepatit D rahatsızlığı görülmez. Hepatit B ve Hepatit C gibi cinsel yolla bulaşma yeteneğine sahip olan Hepatit D, ayrıca vücut deldirme, dövme yaptırma ve manikür pedikür gibi etkenlere bağlık olarak bulabilmektedir. Hepatit B rahatsızlığının vücuttaki gidişatını hızlandıran ve verdiği hasarı arttıran bu hepatit türü, siroz ve karaciğer kanserine gidişatı da hızlandırmaktadır.
Kronik Viral Hepatit Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hepatit türlerinin hepsinde erken tanı ve teşhisin büyük önemi vardır. 6 aydan daha kısa süren hepatitler, akut hepatit olarak değerlendirilirken, 6 aydan fazla süren hepatitler ise kronik hepatit olarak değerlendirilmektedir. Kronik hepatitlerin tanı, teşhis ve tedavisinde Dr. Meral Sözen, tüm hastalara gelişmiş görüntüleme yöntemleri ile hizmet vermektedir. Bunun yanı sıra bilgi ve tecrübesiyle de tedavinin olumlu ve hızlı bir şekilde gerçeklemesini sağlayan Dr. Meral Sözen, bu rahatsızlığa yakalanan hastalara her zaman destek vermektedir. Kronik hepatit türlerinin tanı ve teşhisleri ne kadar erken olursa tedavileri de doğru orantılı olarak hızlı ve etkili olmaktadır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hepatit B virüsü adı verilen bir mikroorganizmanın neden olduğu karaciğeri etkileyen …
Devamını OkuHepatik ensefalopati, siroz hastalarında sıklıkla rastlanılan kişilik değişkenlikleri…
Devamını Oku