Kolonoskopi Nedir?
Kolonoskopi kalın bağırsağın ucunda ışık ve kamerası olan özel bir aletle kısmen ya da tamamen incelenmesi işlemidir. Bu sırada işlem öncesinde açılan bir damar yolundan hastanın rahatlamasını sağlayan bağırsak kaslarını gevşeten ve ağrıyı önleyen birtakım ilaçlar verilir. Ankara da uyutarak kolonoskopi yapan devlet hastaneleri bulunmaktadır fakat çok ileri tarihe randevu vermektedirler. Bu sebeple kolonoskopi esnasında rahat etmek isteyen hastalar Ankara’da anestezili kolonoskopi yapan merkezler de işlem yaptırmayı tercih etmektedirler. Ankara kolonoskopi fiyatları merkezler arasında farklılık göstermektedir. Ankara kolonoskopi ücretlerinde farklılıklar kimin yaptığına ve nerede yapıldığına göre değişmektedir. Ankara’da kolonoskopi yapan genel cerrahlar bulunmakatadır ancak ankarada kolonoskopi yapan gastroenteroloji uzmanı birçok doktor bulunmaktadır ve bu doktorlar iç hastalıkları uzmanlık eğitimi üzerine 4 yıllık geniş kapsamlı bir endoskopi kolonoskopi gibi işlemleri yapmak üzere eğitim almaktadır. Doktor Meral Sözen Ankara’da anastezili (uyutarak) kolonoskopi işlemi yapan doktorlar arasında yer almaktadır. Ankarada sgk anlaşmalı kolonoskopi yapan hastaneler de bulunmaktadır. Türkiye Tabipler birliği her yıl Ankara uyutarak kolonoskopi fiyatlarını güncellemektedir. Ankara kolonoskopi yaptıran hasta yorumları okunduğunda kolonoskopiden korkan hastaların bu işlemden vazgeçtiği görülmektedir. Ancak hastalar uyutarak kolonoskopi yaptıran hastaların yorumları genellikle bu işlemden korkulmaması gerektiği şeklinde olmaktadır.
Kolonoskopi Yerine Geçen Tetkikler Var Mıdır? Kolonoskopi Yerine Sanal Kolonoskopi Yaptırsam Olur mu? Bağırsak Filmi Kolonoskopi Yerine Yapılabilir mi?
Toplum içerisinde kolonoskopi genellikle korkulan ve çekinilen bir işlemdir. Bu yüzden kolonoskopi yerine geçebilecek tetkikler araştırılmaktadır. Kapsül endoskopi işleminde eğer bağırsak geçişi hızlı ise kalın bağırsak değerlendirilebilir. Ancak klasik kolonoskopideki ayrıntılı incelemenin yerini tutmamaktadır. Sanal kolonoskopi bilgisayarlı tomografi ile yapılan bir işlem olup radyasyona maruziyet söz konusudur. Bazen bağırsakta gayta kalması bağırsak hastalığı gibi değerlendirilebilmektedir. Bu durumda tekrar kolonoskopi yapılması gündeme gelmektedir. Ayrıca sanal kolonoskopi yapan merkez sayısı azdır. Ankara’da sanal kolonoskopi yapan çok sayıda merkez yoktur. Ankarada sanal kolonoskopi ancak kolonoskopinin yapılması riskli olan hastalarda önerilmektedir.
Bağırsak filmi kolonoskopi yerine geçmemektedir. Kolonoskopinin yapılmadığı dönemde büyük önemi olan kolonoskopi günümüzde belli hastalıkların tanısını koymak amaçlı yapılabilmektedir.
Yıllar İçerisinde Kolonoskopide Ne Değişti?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte endoskopi yapılan yeni model cihazlarda HD görüntü sistemleri kullanılmakta olup bu sayede çok küçük ayrıntılar bile daha net görülebilmekte, ayrıca FICE,NBI ve I-scan gibi yüksek teknolojik görüntülemeler sayesinde lezyonlar çok hızlı bir şekilde normal dokudan ayırt edilebilmektedir. Teknolojik olarak yeniliklere ayak uyduran merkezlerde konusunda deneyimli uzman hekimlerin yaptığı endoskopik işlemler erken teşhislere olanak sağlayarak hayat kalitesini artırmakta ve çoğu zaman hayat kurtarmaktadır.
Kolonoskopi Öncesi Diyet Nasıl Olmalıdır?
Kolonoskopi öncesinde bağırsak alışkanlıklarınızın durumuna göre bir diyet uygulamanız gerekmektedir. Bu durumda posalı gıdalardan uzak durmanız gerekmektedir. Kabızlığı olan bireylerin daha uzun diyet yapması gerekebilirken düzenli dışkılaması olan bireylerde diyet süresi kısaltılabilir. Kabızlığı olan hastalara daha erken dönemde ilaç ile destek tedavisi başlanabilir.
Toplumdaki inanışın aksine kolonoskopi yapılacak hastalar üç gün boyunca aç kalmamaktadır. İnsanlarda alınan besinler beslenme alışkanlığına göre 3-5 gün içerisinde sindirilmekte ve posası dışarı atılmaktadır. Bizim kolonoskopi öncesi 3 gün posasız gıda tüketilmesini önermemizin nedeni bu süreçte bağırsakta daha az posa birikmesi ve son gün içilecek müshil grubu ilacın tüm bağırsağı düzgün bir şekilde temizlenmesini sağlamaktır. Bağırsak temizliği ne kadar iyi yapılırsa hastanın işlem konforu ve bağırsak değerlendirilmesi o kadar iyi olacaktır. Bağırsağın kirli kalması durumunda işlemin tekrar yapılması gerekmektedir. Bu ne hastanın ne de doktorun istediği bir durumdur. Bu 3 günde posalı gıdalar kısıtlanmakla beraber proteinli gıdaların alınmasında sakınca yoktur. Kırmızı et, süt ve süt ürünleri, beyaz et ve yumurta bol protein içermesi nedeniyle besleyicidir. Tamamına yakını emilir ve posa bırakmaz bu nedenle serbestçe tüketilebilir. Bunun yanında bol posa bırakan sebze, meyve, kuruyemiş, baklagiller ve ekmek tüketmek uygun olmayacaktır. İşlemden önceki gün ise bol sulu, pürtüksüz gıdalar yemek daha uygundur. İşlem öncesindeki gün haşlama et ya da tavuk suyu, çay, nescafe, tanesiz komposto suyu, posasız meyve suları, ıhlamur gibi berrak içecekler tüketilebilir. Akşam 18.00 civarında hafif gıdalar aldıktan sonra çeşitli müshil grubu ilaçlar tüketmek gerekmektedir. Bu hastanın yaşına, beslenme özelliklerine günlük su tüketimine göre doktor ve hastanın kararı ile belirlenir.
Kolonoskopi Öncesi Kullanılan İlaçlar
1-GOLYTELY
4 litrelik bir bidona su doldurulur. İçerisine çözelti eklenir, berrak hale gelene kadar çalkalanarak karıştırılır. Soğutularak içilmesi durumunda içimi daha kolay tolere edilebilir. İşlem öncesi saat 18.00 de başlanarak her 10 dakikada bir 1 bardak olacak şekilde içilmesi gerekir. İçilmeye başlandıktan 1-2 saat sonra hastanın bağırsak hareketleri hızlanacak ve sık tuvalete gitmesi gerekecektir. Saat 22.00 civarında ilacın içimi tamamlanmış olacaktır.
Randevu günü işlemden yaklaşık 1 saat önce doktorunuzun size önerdiği dozda boşaltıcı lavman yaparak bağırsağın alt kısmında kalan gayta temizlendikten sonra bağırsak temizliğiniz tamamlanmış olacaktır.
2- ENDOFALK
Paketin içerisinde 8 poşet ilaç çıkmaktadır. Solüsyonu hazırlamak için 5 litrelik pet şişe alınır 5 bardak su boşaltılır. Dört litre suyun içine bu ilaçların tamamı boşaltılır. İyice çalkalanarak berrak bir solüsyon elde edilir. Hazırlanan solüsyon buzdolabında saklanırsa içimi kolaylaşacaktır. Saat 19-23 arasında her 10 dakikada bir, bir bardak endofalk çözeltisi bir seferde içilir. Her bir bardak endofalk çözeltisini içtikten sonra evin içinde kısa bir süre yürüyüş yapmak bağırsak hareketlerini hızlandırarak bağırsak boşaltmasını kolaylaştıracaktır.
Randevu günü işlemden yaklaşık 1 saat önce doktorunuzun size önerdiği dozda boşaltıcı lavman yaparak bağırsağın alt kısmında kalan gayta temizlendikten sonra bağırsak temizliğiniz tamamlanmış olacaktır.
3-PEGDİN
Randevuden iki gün önce 2 adet 1.5 litrelik su alıp birer çay bardağı boşaltılır. PEGDİN ilacının yarısını 1.şişeye diğer yarısını 2. Şişeye boşaltıp çalkalayarak iyice karıştırılır. Bu solüsyon 48 saat içerisinde tüketilmelidir. İşlemden bir gün önce akşam 17.00’de 1.5 litrelik PEGDİN şişesinin tamamını her 10 dakikada bir, bir bardak olacak şekilde yudum yudum içiniz ardından bol su içiniz akşam 19.00’da ikinci şişeyi de aynı şekilde içiniz. İlacı içmeye başladıktan 3-4 saat sonra tuvalet ihtiyacınız geldikten sonra bağırsak temizliğiniz olacaktır. Randevu günü işlemden yaklaşık 1 saat önce doktorunuzun size önerdiği dozda boşaltıcı lavman yaparak bağırsağın alt kısmında kalan gayta temizlendikten sonra bağırsak temizliğiniz tamamlanmış olacaktır.
4-PİCOPREP
İlk paket işlemden önceki gün 1 bardak suya konup en az 3 dakika karıştırılıp saat 16.00-18.00 arasında içilecek ardından 5 bardak su içilecek. İkinci paket açılıp bir bardak suda iyice karıştırılarak tamamen çözüldükten sonra saat 22.00-24.00 arası içilir ve ardından en az 3 bardak su içildikten sonra ilaç içimi tamamlanmış olur.
Randevu günü işlemden yaklaşık 1 saat önce doktorunuzun size önerdiği dozda boşaltıcı lavman yaparak bağırsağın alt kısmında kalan gayta temizlendikten sonra bağırsak temizliğiniz tamamlanmış olacaktır.
5-X-M DİET SOLUSYON
İşlemden 3 gün önce sabah kahvaltıdan sonra 2 tablet, akşam yemeğinden sonra 2 tablet X-M TABLET tok karnına bol su ile içiniz.
Tetkikten önceki akşam 18.00 de 2 kutu X-M DİET 250 ml SOLUSYONU 2 litrelik suya karıştırılıp her 10 dakikada 1 bardak içilecek. Gece saat 24.00’e kadar en az 1 litre su içiniz.
Randevu günü işlemden yaklaşık 1 saat önce doktorunuzun size önerdiği dozda boşaltıcı lavman yaparak bağırsağın alt kısmında kalan gayta temizlendikten sonra bağırsak temizliğiniz tamamlanmış olacaktır.
Kolonoskopi Öncesinde Neler Yapılmalıdır?
Posasız yiyecek tüketimine geçen hastalarda işlemden önceki gün akşamında bağırsakların tamamen boşalmasını sağlayacak ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçların seçimi doktora ve hastaya göre değişmektedir. İşlemden önceki gün bol sıvı tüketmeye dikkat edilmelidir. İşlemden bir saat önce makattan lavman şeklinde kullanılan bir ilaçla tüm bağırsak boşaltılır? İşlem öncesi hazırlık ne kadar dikkatli yapılırsa işlemde o kadar rahat geçmektedir. Bağırsakta yetersiz temizlik yapılmışsa işlem ertelenebilir yada tekrar yapılması istenebilir. Bu sebeple kolonoskopi öncesi diyete yani kolonoskopi öncesi bağırsak temizliği çok önemlidir.
Uyutarak Kolonoskopi Nasıl Yapılır? Uyutarak Kolonoskopinin Zararı Var mıdır? Anestezili Kolonoskopi Sonrası Hasta Ne Yapmalıdır?
Dünya genelinde hasta açısından daha konforlu olduğu için kısa süreli sedasyon ile işlem yapılmaktadır. Hastaya işlem esnasında anestezi uzmanı tarafından uygun dozda ilaç verilir ve işlem yapılır. Bu ilaçların etki süresi çok kısa olduğu için ilaç verilmesi kesildikten çok kısa bir süre sonra hasta uyanır. Kullanılan ilacın artık etkileri nedeniyle işlem sonrası hastanın araç kullanmak gibi dikkat gerektiren işleri yapmaması, bu yüzden yanında ona refakat edebilecek biri ile gelmesi önerilir.
Kolonoskopi İşlemi Ne Kadar Sürer?
Ankara da kolonoskopi işlemi yapan gastroenterologlar tarafından yapılan işlem 15-20 dakika sürmektedir. Ancak kolonoskopi işlem süresi hastadan hastaya değişkenlik gösterebilmektedir. Birçok faktör kolonoskopi işlem süresini değiştirmektedir. Anestezili kolonoskopi süresi biraz daha uzun sürebilmektedir. Burada hastanın ön hazırlığı ve uyanma süreci süreyi uzatmaktadır. Ancak bazen uyutarak endoskopi süresi hastanın uyuduğu için ağrı ile ani hareketleri olmadığı için uyutmadan kolonoskopi ile aynı sürelerde yapılabilmektedir. Kolonoskopiden korkan kişilere uyutarak endoskopi tavsiye edilmektedir.
Kolonoskopi Sonrası Neler Yapılmalıdır?
Bağırsak incelemesi esnasında hava verilerek ilerlendiği için işlem sonrası karında hafif ağrı ve burkulma hissi olabilir. Bu yüzden işlem sonrası hafif gıdaların tüketilmesi gazlı içeceklerden ve gaz yapabilecek yiyeceklerden kaçınılması tavsiye edilmektedir.
Kolonoskopide Bağırsak Delinmesi Riski Var mıdır? Kolonoskopide Bağırsak Delinmesi Olursa Ne Yapılır?
Kolonoskopi öncesi nasıl hastanın yapması gereken işlem varsa işlem esnasında da doktorun uyması gereken birtakım kurallar mevcuttur. Kolonoskopi işlemi yapan uzmanın kolonoskopi açısından yeterli bilgi birikimi ve tecrübesi olması bağırsak delinmesi riskini azaltmaktadır. Bunun dışında hastaya bağlı birtakım faktörlerde bağırsak delinmesi riskini artırmaktadır. Böyle bir durum ile karşılaşılırsa delinme boyutu küçük ise kolonoskopi esnasında müdahale ile kapatılabilir. Daha büyük ise ameliyat ile müdahale edilmesi gerekmektedir.
Kolonoskopi Kimlere Yapılmalıdır?
Kolonoskopik işlemler bazen tanı bazen tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Tanı Amaçlı Kullanıldığı Durumlar;
- Rektum yoluyla olan aktif ya da gizli kanamalar
- İnflamatuar bağırsak hastalıkları
- Polip ya da kanser şüphesi
- Açıklanamayan karın ağrısı
- Dışkılama alışkanlığında değişiklikler
- Ailede gastrointestinal kanser öyküsü
- Romatolojik ve endokrinolojik hastalıkların bağırsak tutulumunu incelemek
Tedavi Amaçlı Kullanıldığı Durumlar;
- Polip çıkarılması
- Yüzeyel kanserlerin tedavisi
- Darlıklara müdahale etmek
- Kanamaların tedavisi
Kalın Bağırsak Kanseri Taramasında Kolonoskopi Yapılması Gerekir mi?
Dünyada bağırsak kanseri ülkelere göre görülme sıklığı değişmektedir. Ancak ilk 5 kanserden biri olarak kolon kanseri karşımıza çıkmaktadır. Kalın bağırsak kanserinden korunmak yada erken tanı konması amacıyla kanser araştırma merkezlerinde gaytada gizli kan testi ile ön inceleme yapılmaktadır. Burada gaytada gizli kan testinin pozitif çıkması durumunda hasta kolonoskopi yapılması amacıyla kolonoskopi yapılan merkezlere yönlendirilmektedir. Bağırsak kanseri taramasında bağırsaklarda kolon polibi ya da kolon kanseri varmı incelenmektedir. Kalın bağırsakta kolon polibi tespit edilirse bu özel yöntemlerle çıkarılır. Bu durumda kansere dönüşmeden önlenmiş olur.
Kolonoskopi İşlemi Öncesi Mutlaka Bilinmesi Gereken Durumlar Nelerdir?
Hastaların şeker hastalığı, hipertansiyon, kronik karaciğer ve böbrek hastalığı ya da kanama bozukluğu ile giden hastalıklar gibi kronik hastalıkları ile ilgili bilgileri mutlaka doktoru ile paylaşmalı ve gerekli olduğu durumlarda bu hastalıklar ile ilgili takipte olduğu doktordan ön değerlendirme istenmelidir.
İşlem öncesi kullanılan ilaçlar mutlaka değerlendirilmelidir. Kan sulandırıcı ilaçların işlem öncesi kesilmesi gerekebilir.
Kalp kapak hastalığı olan hastalarda işlem öncesi antibiyotik tedavisi kullanılması gerekebilir. (Enfektif endokardit proflaksisi)
Kolonoskopinin Riskleri Nelerdir?
Kolonoskopi işlemlerinin işinde uzman bir ekibin yapması durumunda komplikasyon oranı çok düşüktür. Anestezi eşliğinde yapılan işlemlerde genellikle komplikasyonlar anestezi ile ilişkilidir. Çok nadir olmakla birlikte kanama, organ delinmesi gibi durumlar ile karşılaşılabilir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Tüm Dünya’da hızla yayılan kanser çeşitleri, Türkiye’de de sık görülmektedir. Bağırsa…
Devamını OkuYaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklar listesinin en başında gelen hemoroid, Türkiye…
Devamını Oku