Tüm Dünya’da hızla yayılan kanser çeşitleri, Türkiye’de de sık görülmektedir. Bağırsak kanseri yani kolon kanseri ise Türkiye’de giderek artmakta olan bir kanser türü. Birçok belirti ile aslında “ geliyorum” diyen kolon kanseri, öncüsünde birçok hastalık çeşidi ile kendini belli edebilmektedir. Ankara kolon kanseri konusunda görev yapan Dr. Meral Sözen’de kolon kanseri bulgularını inceleyip kanserin net tanısını birçok yöntemle koymaktadır. Kolon kanseri nedir, bağırsak kanserinin sebepleri nelerdir, kolon kanserinin en yaygın belirtileri nelerdir, bağırsak kanseri için tedavi seçenekleri nelerdir gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu yazımızda bağırsak kanserinin ortaya çıkmasında önemli bir faktör olan bağırsak hastalıklarını da görebileceksiniz.
İçindekiler
- Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Nedir?
- Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Belirtileri Nelerdir?
- Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Nedenleri Nelerdir?
- Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Risk Faktörleri Nelerdir?
- Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Tanısı Nasıl Yapılır?
- Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Nedir?
Vücudun normal işlevini sürdürmesi için görevli olan sağlıklı hücreler bağırsakta düzenli olarak yenilenerek organın düzenli işlevini sürdürmesini sağlamaktadır. Bu bölünmeler sırasında hücrelerle ilgili değişiklik olduğunda bu hücreler normal fonksiyonlarını sergileyemez ve hücrelerin normalden daha fazla çoğalması ile kanserler oluşmaktadır. Kötü huylu hücrelerin birikmesi sonucunda ise tümörlerle karşı karşıya kalırız.
Sindirim sistemimizin en son bölümü olan kalın bağırsağın kanserleşmesi, bağırsak kanseri yada kolon kanseri olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’de görülme sıklığı giderek artan bağırsak kanseri vakaları ilk olarak adenomatöz polip olarak bilinen iyi huylu hücre kümeleriyle kendini belli eder. Küçük boyutlarda iken bir belirti vermezken büyüdüklerinde birçok semptoma neden olabilen bu polipler ilerde kötü huylu olarak büyüyerek bağırsak kanserine yol açar.
Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Belirtileri Nelerdir?
Çeşitli belirtiler verebilen ve bazen hastayı doktora gitmeye zorunlu kılan durumlarla ortaya çıkan bağırsak kanseri belirtileri, aşağıdaki gibidir:
- İshal, kabızlık gibi dışkı kıvamındaki değişikliklerin en önemli belirti olduğunu mutlaka kabul etmek gerekir. Eğer ki tüm bu değişiklikler dört haftadan daha uzun sürdü ise ve şikâyetlerin artması
- Rektal kanama veya dışkıda kan görülmesi
- Kramp, gaz veya ağrı gibi devamlı süregelen bir karın rahatsızlığı hissi
- Bağırsağın tamamen boşaltılamadığı hissinin devamlı yaşanması
- Sebepsiz halsizlik yaşanması
- Açıklanamayan kilo kayıpları gibi birçok belirtisi olan bağırsak sorunları, ihmal edildiğinde kansere zemin hazırlayabilir.
Kalın bağırsak kanseri olarak bilinen kolon kanseri erken evrelerde hiçbir belirtiye sebep olmayabilir. Ailenizde kolon kanseri öyküsü var ise doktorunuzun belirlediği aralıklarla düzenli bağırsak kontrolleriniz yaptırmanız belirtilerin ortaya çıkmasından da önce bağırsak kanserini önleyebilmeniz konusunda önemli bir adımdır.
“Bağırsak Şikâyetlerinden Mustaribim, Ne Zaman Doktora Görünmeliyim? “Diyenlere
Sindirim ve boşaltım sistemi belirli bir düzen içerisinde çalışır. Zaman zaman hastalanmaya bağlı olarak ishal yada kabızlık görülmesi olağan bir semptom olsa da uzun süren bağırsak alışkanlığı değişimi, önemli problemlerin işaretçisi olabilir. Bu nedenle, bağırsak şikâyetleriniz eğer ki 4 haftayı geçkin bir süredir var ise mutlaka doktorunuzdan randevu almalı ve kontrollerinizi yaptırmalısınız. Zira, kanser de erken teşhis hayat kurtarır ve birçok tedavi sürecini yaşamama şansı sunar.
Genel olarak; dışkıda kan, mukuslu bir salgı, sürekli ishal yâda kabız olmak veya değişken bağırsak hareketleriniz var ise mutlaka bağırsak sağlığınızı düzene sokmak için doktora görünün.
Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Nedenleri Nelerdir?
Kalın bağırsak kanserine yol açan faktörler arasında ailesel yatkınlık, çevresel faktörler, yeme alışkanlıkları sayılabilmektedir. Metabolik ve genetik hastalıklarda DNA hasarı gelişmesine bağlı kolon kanseri daha sık görülebilir. Birçok Endokrin hastalık bağırsak kanserine yatkınlıkta sorumlu tutulmaktadır.
Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Risk Faktörleri Nelerdir?
Kalıtsal gen mutasyonları aile bireyleri içerisinde aktarıldığı için eğer ki ailede bağırsak kanseri yaşamış bir kişi dahi varsa o ailenin diğer bireylerinde de kalın bağırsak kanseri riski de artacaktır.
Sigara kullanımı, alkol tüketimi ve sağlıksız bir beslenme biçiminin de etkili olduğu bağırsak kanseri riskini taşıyan kişiler arasında ise bağırsak hastalıklarından muzdarip olan kişiler olduğu da araştırmalarca kanıtlanmıştır.
Kalıtsal Kolon Kanseri sendromlarının türleri ise şöyle özetlenebilir;
Ailevi polip dışı kolorektal kanser(HNPCC)
Lynch sendromu olarak anılan HNPCC, kalın bağırsak başta olmak üzere diğer kanserlerin ortaya çıkma riskini arttırmaktadır. 50 yaşından önce kalın bağırsak kanseri yaşama sıklığı HNPCC ile doğru orantılıdır.
Ailevi adenomatöz polipozis (FAP)
Kalın bağırsağın ve rektumun iç düzeyinde binlerce polip geliştirmekten sorumlu olan FAP hastalığı, tedavi edilmez ise 40 yaşından önce hastada bağırsak kanseri görülme riski artacaktır.
FAP, HNPCC gibi kalıtsal kalın bağırsak kanseri sendromlarını tespit etmek için genetik testler idealdir. Eğer ki ailenizde kalıtsal kalın bağırsak kanseri söz konusu ise ve siz de bağırsaklarınızla ilgili sorun yaşıyorsanız genetik testleri yaptırabilir ve rahatsızlıkların kanserleşme riskini öğrenerek, gerekli tedavilere başlayabilirsiniz.
Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Tanısı Nasıl Yapılır?
Kanserlerin tanısının konması aslında kanser türüne göre değişiklik gösterse de birtakım görüntüleme teknikleri ile bağırsak kanserlerinin de tanısı konulabilir. Bağırsak kanserinden şüpheleniyor iseniz doktorunuz size kalın bağırsak taraması uygulayacak ve sonuçları da sizinle tüm açıklığı ile paylaşacaktır.
Kalın bağırsak kanserinin erken evredeki belirtilerini görüntülemek için doktorunuz sizden kanser tarama testleri isteyecektir. Kalın bağırsak kanseri eğer ki erken evrede yakalanır ise çok kısa bir sürede kanser oluşumu durdurulabilmektedir.
50 yaşına kadar bağırsak kanseri riski olan kişilerin devamlı kolon kanseri tarama testlerini yaptırması oldukça önemlidir. Eğer ki ailede daha önceden geçirilen kolon kanseri öyküsü var ise bağırsaklarda yaşanan sorunlar için mutlaka kanser tarama testlerine de daha erken yaşlarda başlanmalıdır. Elbette, birçok tarama seçeneği mevcut ve her birinin kendine özgü avantaj yâda dezavantajları var. Ancak, doktorunuz sizin için en iyi şekilde kolon kanseri taraması yöntemini seçecek ve uygulayacaktır.
Günümüzde Dr. Meral Sözen olarak ben dâhil diğer tüm meslektaşlarım kolonoskopi ile kolon kanseri taraması yapmayı tercih etmekteyiz. Eğer ki bağırsaklarda poliplere rastlanır ise kolonoskopi sayesinde polipler hemen alınabilir ve kanserleşmesi engellenebilir. Bu nedenle, kolon kanseri taramasında ve tanısının konulmasında kolonoskopi en iyi seçenektir.
Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kolon kanseri, kolonoskopi ile kesinleşti ise 3 ana tedavide kolon kanseri tedavi edilebilmektedir. Kemoterapi, radyasyon tedavisi ve cerrahi müdahale kanserin evresine göre tercih edilmektedir.
Bağırsak kanseri teşhisi sonrasında hastalara kanser evrelemesi için gerekli tetkikler yapılarak hastalığın yaygınlığı belirlenir. Bundan sonra diğer bölümlerin de birlikte değerlendirmesi ile hastanın tedavi programı yapılır. Hasta tedavi olduktan sonra da belirli aralıklarla gasteroenteroloji doktoruna takibe gelerek hastalığın yaşandığı bölge yada diğer bölgelerde tekrar kanser gelişiminin olup olmadığı yönünden değerlendirilir.
Dr. Meral Sözen ile Kolon Kanserinin Teşhisini Kolayca Yapın!
Sindirim sistemine ait tüm organları endoskopi ve kolonoskopi ile detaylı bir şekilde inceleyebilen Dr. Meral Sözen, kolon kanserinizin teşhisini de kolaylıkla yapabilmektedir. Kolon kanserinin oluşmasında sıklıkla görülen polipleri kolonoskopi esnasında alabilen Dr. Meral Sözen, kolon kanseri teşhisinizi koyma konusunda size yardımcı olabilir. Siz de bağırsaklarınızdan problem yaşıyor ve ailenizde kolon kanseri öyküsü söz konusu ise mutlaka kolonoskopi ile kolon kanseri taramasını Dr. Meral Sözen ile yapın, yaşama kaldığınız yerden daha sağlıklı bir şekilde devam edin!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günlük rutini ve psikolojiyi olumsuz yönde etkileyebilen kabızlık, Türkiye’de oldukça…
Devamını OkuKolonoskopi kalın bağırsağın ucunda ışık ve kamerası olan özel bir aletle kısmen ya d…
Devamını Oku