İshal Tedavisi Ankara
Dışkılamanın normalden daha çok cıvık olma haline ishal ismi veriliyor. Bağırsak hareketlerinin bozulmasını takip eden en kısa sürede tuvalete gitme isteği artar ve kramplar dahi görülebilir. Cıvık dışkılama ile birlikte günde 3 defadan fazla gitme durumu söz konusu ise ishal söz konusudur. Büyük tuvaleti tutamama, kusma, bulantı, halsizlik ve karın bölgesinde gaz & ağrı kısır döngüsü yaratan ishal, pek çok farklı sebepten ötürü gelişebilmektedir. Alt ve üst sindirim sistemi hastalıklarının da sebep olduğu ishal, bize birçok hastalığın uyarısını böylelikle vermektedir. Dr. Meral Sözen’den ishal nedir, ishal sebepleri, ishalin belirtileri nelerdir, ishal ne zaman tehlikeye dönüşür, ishale sebep olan Gastrointestinal hastalıklar nelerdir sorularının yanıtlarını alabileceğiniz bu içerikte ishalin nasıl tedavi edildiği ile ilgili de bilgi sahibi olabileceksiniz.
İçindekiler
İshal Nedir?
Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte daha sık görülen ishal, kışın ise bağırsak iltihapları ve Gastrointestinal rahatsızlıklarla birlikte görülebilen bir problem. Günde 13-14 litre kadar sıvı kaybedebilmemize sebep olan ishal, acil ve sürekli tuvalete gitme isteği doğurur. Tüm bu isteklere ek olarak sürekli karna kramp girmesi ve gaz şikâyeti de ishalin şiddetli olduğu durumlarda görülebilir.
Rutin hayatında “kabızlık” sorunu çeken herkes, normal dışkıladığında ishal olduğunu düşünür. Ancak, “hafif yumuşak” olan dışkılama ishalin göstergesi değil bağırsağın normale döndüğünün göstergesidir. Bu nedenle, “ishal olmak” kavramını net açıklamakta fayda var.
- Karnınızdan sesler geliyorsa
- Günde 3 defadan fazla tuvalete çıkmışsanız
- Acil dışkılama isteğiniz oluyorsa
- Dışkınız “akar” kıvamında ise “ishal” olmuşsunuz demektir.
İshalin Sebepleri Nelerdir?
Birçok hastalığın belirtisi olarak gördüğümüz ishalin birçok da sebebi var haliyle. Bakteriyel enfeksiyondan ilaç kullanımına kadar birçok durumun ishal yapma olasılığı bulunmakta. Besinlerin saklama koşulları da gastroenterit oluşumunuza zemin hazırlayan yaygın sebepler arasında sayılabilir. İşte, ishale neden olan faktörler!
- Bağırsaktaki mikrobik hastalıkların varlığı
- Süt ürünlerine karşı tolerans
- Müshil kullanımının sıklaşması
- İlaç yan etkileri
- İnflamatuar bağırsak hastalığı ve diğer bağırsak yapısını bozan hastalıkların varlığı
- İrritabl bağırsak hastalığı gibi bağırsağın işlevini bozan hastalıkların varlığı
- Rotavirüs, Norwalk, Astro virüsleri
- Campylobacter, Salmonella, Shigella ve Escherichia bakterileri
İshalin Belirtileri Nelerdir?
İshalin belirtileri elbette rahatsızlığın şiddetiyle doğru orantılıdır. En sık görülen ishal belirtileri ise şöyle;
- Sıvı dışkılama ( akar kıvamında)
- Susuzluk hissi
- Acil dışkılama isteği ve büyük tuvaleti tutamamak
- Bulantı ve kusma,
- Ateşin yükselmesi,
- Halsizlik hissi
- Karın bölgesinde ağrı ve gaz şikâyeti
- 3 ve daha üstü tuvalete çıkma
İshal Tedavisi Nasıl Yapılır?
İshal olduğunuzda vücuttaki su ve elektroliz dengeleri bozulur. Fazla oranda su kaybeden vücutta bir takım belirtiler olur. Ev şartlarında tedavi edebileceğiniz ishallerde ishal önleyici gıdalar işe yarasa da şiddetli ishallerde doktora gitmek en doğru seçenek olacaktır.
Uyarı: İshal, önemsiz gibi görünen ancak vücudun tüm dengelerini değiştiren bir problemdir. Bu nedenle, doktorunuzun isteyebileceği testler ve tetkikleri yaptırmalı ve tedavinizi aksatmamalısınız.
Dışkı kültüründe bakteri ve parazit aranması için gerekli testleri doktorunuz isteyebilir. Ayrıca, bazı hastalıkları dışlamak için kan testleri, gıda toleransı için açlık testi, bağırsağın bir bölümünü gözlemlemek için kolonoskopi ve sigmoidoskopinin yanı sıra endoskopik muayene de istenebilir. Tüm bu tetkikler sonrasında doktorunuz ishalinizin kaynağının Gastrointestinal bir rahatsızlık olup olmadığını belirler ve tedaviyi şekillendirir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Bağırsaklarda ve boşaltım sistemlerinde yaşanacak en ufak bir sorun dahi hayatı çekil…
Devamını OkuGünlük rutini ve psikolojiyi olumsuz yönde etkileyebilen kabızlık, Türkiye’de oldukça…
Devamını Oku