Günümüzde birçok hastalığın belirtisi olan bağırsak problemleri, başlı başına bir hastalık olarak da karşımıza çıkabiliyor. İnflamatuar yani iltihabi bağırsak hastalığı da başka hastalıklarla karıştırılabilen bir hastalıktır ve kişinin yaşamını ciddi oranda olumsuz yönde etkileyecek boyutlara ulaşabilmektedir. Alevlenmeler ve yatışmalarla seyreden bu hastalıklarda, kişinin rutin alışkanlıkları da sekteye uğramakta hem sosyal anlamda hem de psikolojik anlamda problem yaşamaktadır. Ankara inflamatuar bağırsak hastalığı alanında sizlere hizmet veren Dr. Meral Sözen; iltihabi bağırsak hastalığı nedir, belirtileri ve sebepleri nelerdir, hangi tedavi seçenekleri kullanılır gibi soruların yanıtlarını verdiği bu makalede inflamatuar bağırsak hastalığına başka perspektiften bakmanızı sağlayabilecektir.
İçindekiler
İltihabı Bağırsak Hastalığı Nedir?
Bağırsak hastalıkları kimi zaman tolere edilebilir semptomlarla ortaya çıkabilirken kimi zamanda dayanılmaz ve ağrılı semptomlarla kişiyi rahatsız etmektedir. Sindirim kanalının kronik iltihabı ile karakterize olabilen iltihabı bağırsak hastalığında, bağırsak duvarının zedelenmesine bağlı olarak emilim bozukluğu ve buna bağlı şikayetler ortaya çıkar.
Dış ortamdan alınan gıdaların belli aşamalardan geçerek vücuda alınmasını sağlayan sindirim sistemi; bazen enfeksiyonlar ve bazı kimyasal madddelerin tüketilmesi sonucu yapması gereken bariyer görevini gerçekleştirmekte zorlanır. Enfeksiyonlardan ve dış etkenlerden korunmamız için görev yapan sindirim sistemi ile iç içe çalışan bağışıklık sisteminin verdiği bir tepki yâda cevap olarak iltihabı açıklayabiliriz. Savunmanın bir parçası olan iltihap, zaman zaman vücut için zararsız maddelere de aynı tepkiyi gösterebilir ve kontrolsüz şekilde bakterilere etki etmeye başlayabilir. Bu da sindirim kanalının iltihaplanmasına, dokunun şişmesine ve kalınlaşmasına sebep olur. Karın ağrısı, kilo kaybı, ateş, kilo kaybı ve kanlı ishal gibi belirtiler gelişir. Bu belirtilerin uzun bir süredir devam etmesi ise inflamatuar bağırsak hastalığının varlığını işaret eder.
İnflamatuar (İltihabi) Bağırsak Hastalığının Sebepleri Nelerdir?
Batı toplumlarında sık görülen inflamatuar bağırsak hastalığının tek bir sebebi olmamakla birlikte genellikle nedenler dolaylıdır. 20 ila 40 yaşlarında başlayan iltihabi bağırsak hastalığı, sindirim kanalları, birçok faktörden dolayı olumsuz etkileniyor. Genetik, çevresel ve enfeksiyöz faktörlerin oldukça etkili olduğu inflamatuar iltihabi bağırsak hastalığında, bağışıklık sistemi tetikleniyor ve bağırsak duvarında kontrolsüz bir şekilde devam edecek bir iltihabi reaksiyon baş gösteriyor.
Bağışıklık sistemi ve psikolojik faktörlerin etkin rol oynadığı inflamatuar iltihabı bağırsak hastalığında genetik kodlamalarda önemlidir. Ailesinde iltihabı(inflamatuar) bağırsak hastalığı olan kişiler inflamatuar bağırsak hastalığı görülme olasılığı daha fazladır (%20-30). Hastalık genellikle bağırsakların sürekli dış etkenlere maruz kalmasıyla başlar.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Alevlenmelerin giderek artışı esnasında vücut birçok belirti verir. Bu belirtiler, kimi zaman sessiz dönemde de ortaya çıkabileceği gibi sık görülmeyen belirtilerde verebilir. Duygusal stres, enfeksiyonlar ve diğer akut hastalıklarında alevlenmelerde etkili olduğu bilinen inflamatuar bağırsak hastalığının belirtileri arasında kramp şeklinde ağrı, kanlı ishal ve kansızlık yer almaktadır.
Hamilelik, antibiyotik kullanımı ve steroid ve antienflamatuar ilaçların aniden kesilmesi gibi “kısa süreli” eylemler sonucunda da gelişen iltihabı bağırsak hastalığı kısa süreli tedavilerle iyileşme eğiliminde olabileceği gibi hastanın hayat boyu tedavi alması gereken uzun seyirli hastalık olarak ta devam edebilir.
Alevlenme Görülmesi Yüksek Olan Belirtiler;
- Sürekli tuvalete gitme isteği
- Kilo kaybı
- Dışkıda mukus
- Eklem ağrıları
- Çocuklarda büyüme geriliği olarak bilinmektedir.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığının Olası Komplikasyonları Nelerdir?
- Kanama
- Yapışıklıklalar ve tıkanmalar
- Fistüller
- Toksik megakolon
- Habaset (kanser gelişimi)
İnflamatuar Bağırsak Hastalığının Tedavisini Yapan Dr. Meral Sözen İle Bağırsak Şikâyetleriniz Sonra Erebilir
Hastanın hikâyesinin bu hastalıkla önemi büyüktür. Alevlenmelerin ve yatışmaların net ortaya konması ve belirtilerin de bu dönemlerle bağdaştırılması, teşhis için önemli ayrıntılar arasında yer alır. Dışkı incelemesi, tam kan sayımı, sedimantasyon, endoskop, kolonoskopi ve sigmoidoskopi ile teşhis edilen inflamatuar bağırsak hastalığında diğer kronik hastalıklar için yapılan tetkiklerde önemli rol oynayacaktır.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığının Tedavisi için birçok yol bulunmaktadır. Ancak, bağırsaktaki sorunlara ve hastanın şikâyetlerine göre tedavi de şekillenecektir. İlaç tedavisi ile iltihabı süreci baskılamak ve bağırsak dokusunun iyileşmesine zemin hazırlamak yapılacak ilk şeydir. En hafif olan ilaçla başlanılan tedaviye eğer ki ilacın yetersiz kalması halinde daha da dozu yükseltilerek devam edilir. Zira, Aminosalisilatlar(sulfasalazin) ve semptomatik ajanlar (ishal ilaçları, spazm çözücü ilaçlar vs.) birinci basamak ilaçlar arasında yer almaktadır. Ayrıca, tedavide antibiyotikler, kortizon, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da kullanılabilir. Eğer hastada komplikasyonlar söz konusu ise cerrahlarla cerrahi tedavi seçeneği düşünülebilir.
Dr. Meral Sözen ile senelerdir şikâyetçisi olduğunuz iltihabi bağırsak hastalığınıza son vermek ve özlediğiniz eski yaşantınıza dönmek ister misiniz? O halde, bizleri arayın ve hemen randevu alın!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklar listesinin en başında gelen hemoroid, Türkiye…
Devamını OkuNormal sindirim sistemi fonksiyonlarının bozulmasına ciddi oranda etki eden disbiyozi…
Devamını Oku