Hepatit C; kan yoluyla karaciğere yerleşip karaciğer hasarı oluşturan viral kaynaklı bir enfeksiyon hastalığıdır. Hepatit C bulaşı olan hastalarda kronik karaciğer hasarı ve ve ciddi hastalıkların gelişmesine neden olur. Dünya Sağlık örgütü 2019 temmuz raporlarına göre; Dünya genelinde 71 milyon kişinin Hepatit C virüsü ile enfekte olduğu tahmin edilmektedir.
İçindekiler
- Hepatit C Belirtileri Nedir?
- Hepatit C Nasıl Bulaşır ?
- Hepatit C Testi Kimlere Yapılmalıdır?
- Hepatit C Aşısı Nedir?
- Kronik Hepatit C Hastalığı Nedir?
- Hepatit C Enfeksiyonu Nedir?
- Hepatit C Hastalarında Biyopsi Gerekir mi?
- Hepatit C Hastalarına Fibroscan İle İnceleme Yapılabilir mi?
- Hepatit C Tedavisi Var mıdır?
- Hepatit C Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Hepatit C Tedavi Edilmezse Sonuçları Ne Olur?
- Hepatit C Siroza Neden Olur mu?
- Hepatit C Kansere Yol Açar mı?
- Ankara’da Hepatit C Tedavisi Yapan Merkezler Var mıdır?
Hepatit C virüsü vücuda girdikten sonra kan yolu ile karaciğere ulaşmakta ve karaciğer hücresi içerisinde çoğalarak hastalık oluşumunu tetiklemektedir.
Dr Meral Sözen bu yazısında sizlere Hepatit C ile ilgili bilgileri paylaşarak hastalık hakkında toplum bilgilendirmesi yapacaktır.
Dr Meral Sözen muayenehanesinde Hepatit B, Hepatit C gibi viral hepatitler yanısıra birçok karaciğer hastalığı olan hastasını takip etmekte ve tedavilerini sürdürmektedir.
Hepatit C Belirtileri Nedir?
Hepatit C hastalarında hastalık ilerleyene kadar herhangi bir bulgu vermeden ilerleyebilmektedir. Hepatit C virüsü vücuda girdikten sonra 2-6 hafta inkubasyon süreci dediğimiz karaciğerde yerleşme çoğalma süreci takip eder. Hastaların %80’inde hiçbir belirti olmazken kalanında ateş, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, idrar ve dışkı renginde değişiklikler, eklem ağrıları ve sarılık görülebilmektedir.
Hepatit C Nasıl Bulaşır ?
Hepatit C Virüsü;
- Damar içi ilaç kullanımı esnasında enfekte enjektör kullanımı ile
- Sağlık sektöründe kan ile teması olan medikal malzemelerin yeterince dezenfekte etmeden tekrarlayan kullanımında
- Kan ile bulaş olabilecek kişisel malzemelerin ortak kullanımı
- Hepatit C ile enfekte kan ve kan ürünlerinin kullanımı
- Cinsel temas
- Anneden bebeğe bulaş
Şeklinde olabilmektedir.
Hepatit C; hepatit C ile enfekte anneden emzirme ile bulaşmaz. Bunun yanısıra kucaklaşma, öpüşme ve aynı sosyal ortamda olmakla bulaşmaz.
Hepatit C Testi Kimlere Yapılmalıdır?
Hepatit C virüs enfeksiyon riski artmış gruplar hepatit C açısından taranmalıdır. Bu gruplar arasında damariçi ilaç yada başka yollarla uyuşturucu kullanan bireyler, hapishane gibi kapalı ortamlarda yaşayanlar, kan ve kan ürünleri ile yakın teması olan sağlık personelleri, HIV infeksiyonu olan bireyler, dövme ve piercing uygulaması yapılmış bireyler yer almaktadır.
Hepatit C Aşısı Nedir?
Hepatit C aşısı ile ilgili çalışmalar yapılmasına rağmen hastalığa karşı koruyuculuğu olan bir aşı henüz geliştirilememiştir.
Kronik Hepatit C Hastalığı Nedir?
Hepatit C virüsü vücuda girmesini takiben 2 hafta ile 6 ay arasında bir inkubasyon periyodu sonrasında anti hcv pozitifliği yani sıra HCV RNA dediğimiz virüsün çoğaldığını gösteren testin pozitifliği kronik Hepatit C enfeksiyonunu işaret etmektedir.
Hepatit C Enfeksiyonu Nedir?
Hepatit C adı verilen virustan kaynaklanan enfeksiyon hastalığı olup genellikle kan yolu ile bulaşır. Aynı ev içerisinde yaşamak, temas etmekle bulaş olmaz. Anne karnından çocuğa geçiş nadirdir(%5). Virüs kana geçtikten sonra enfeksiyon geçiren hastaların %90’ında enfeksiyon kronikleşir.
Akut enfeksiyon grip benzeri durumdan ayırt edilemeyebilir. Kronik hepatit C tedavisinde ise ikili, üçlü ilaç grupları ile tedavi yapılmaktadır. Tedavi uzun soluklu olup yakın takip edilmelidir. Bunun yanında kronik hepatit C hastalığında uzun dönemde siroz ve hepatosellüler kanser görülme riski yıllar geçtikçe artmaktadır.
Hepatit C Hastalarında Biyopsi Gerekir mi?
Kronik Hepatit C enfeksiyonu tedavisi öncesi karaciğer biyopsisi yapılmalı ve fibrozis dediğimiz karaciğer hücre yapılanmasında değişiklik olması durumunda tedavi programlanması yapılır. Ancak siroz gelişmiş hastalarda karaciğer biyopsisi yapılmaz. Bunun yanısıra kanama pıhtılaşma süresinin uzadığı durumlarda, böbrek yetmezliği, karaciğer ve/veya böbrek nakli olmuş hastalar, gebeler, psikiyatrik bozukluğu olan hastalara karaciğer biyopsisi yapılmaz. Daha önce Hepatit C tedavisi almış ancak fayda görmemiş yada tekrarlamış hastalara da biyopsi yapılması şartı aranmaz.
Hepatit C Hastalarına Fibroscan İle İnceleme Yapılabilir mi?
Kronik Hepatit C hastalarında hastalık durumu ve tedaviye yanıt değerlendirmesi için fibroscan uygulaması yapılabilir. Fibroscan uygulaması özel bir ultrasonografik yöntem olup karaciğerin esnekliğini ve yağlanmasını biyopsi yapılmaksızın gösteren bir yöntemdir. Girişim yapılmadığı ve komplikasyon dediğimiz istenmeyen durumlara yol açmadığı için kullanımı tercih edilebilir.
Hepatit C Tedavisi Var mıdır?
Akut dönemde Hepatit C tespit edilen hastalarda interferon adını verdiğimiz ilaçlarla tedavi uygularken, kronik hepatit C’de çoklu ilaçların birleşmesi şeklinde tedavi uygulanmalıdır. . Yıllar içerisinde farklı tedavi seçenekleri de gündeme gelmiştir. Son çıkan tedavi ajanları Kronik Hepatit C için başarılı olmuşlar ve hastaların yüzünü güldürmüşlerdir.
Hepatit C Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kronik hepatit C tedavi süresi; hepatit virusunun genotip dediğimiz alt grup özelliklerine ve kullandığımız ilaçlara göre değişkenlik göstermektedir. Son çıkan tedavilerde bu tedavi süresi 12-24 hafta arasında değişmektedir.
Hepatit C Tedavi Edilmezse Sonuçları Ne Olur?
Hepatit C tedavi edilmezse ilerleyici karaciğer hasarı yaparak siroz, karaciğer yetmezliği, karaciğer kanseri ve bu hastalıklara bağlı portal hipertansiyon, varis kanamaları, ensefalopati, böbrek yetmezliği gibi komplikasyonlara neden olabilirler.
Hepatit C Siroza Neden Olur mu?
Hepatit C virüsü bulaşan hastaların ortalama %70’inde kronik hepatit C enfeksiyonu gelişmektedir. Kronik hepatit C enfeksiyonuna sahip hastaların ise 20 yıl içerisinde %15-30’unda siroz gelişmektedir.
Hepatit C Kansere Yol Açar mı?
Kronik hepatit C’ye bağlı siroz gelişen hastaların %1-%5’inde karaciğer kanseri gelişmektedir.
Ankara’da Hepatit C Tedavisi Yapan Merkezler Var mıdır?
Ankara’ da Hepatit C tedavisi enfeksiyon hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Ankara’da devlet hastaneleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri, Üniversite hastaneleri, Özel hastaneler ve muayenehanelerde hepatit C hastalarının takibi gerçekleşmektedir. Bu hastaların tedavi esnasında doktora ulaşması ve yakın takibi açısından hastalar muayenehaneleri daha çok tercih etmektedir.
Dr Meral Sözen’in Hepatit C ile ilgili önerileri şunlardır.
- Risk grubundaki bireylerin taramalarını yaptırması ve virüs ile karşılaşmadı ise önlemlerini alması önemlidir.
- Kişisel koruyucu ekipmanlar bireyseldir. Bu yüzden kimsenin özel eşyasını kullanmayın. Çünkü kimde ne gibi bir hastalık olabileceğini tahmin edemezsiniz.
- Hepatit C hastalarının Hepatit A ve B için taramaları yapılıp eğer karşılaşmamış ise mutlaka aşılarının yapılması önerilmektedir.
- Hepatit C ‘li hastalarda sigara ve uyuşturucuların kullanımı tedavi yanıtını azaltmaktadır. Bu yüzden bu maddelerden uzak durması önerilmektedir.
- Hepatit C ile HIV birlikteliği sık görülebilen bir durum olduğu için taramalar yapılmalıdır.
- Hepatit C ‘li bireylerin de toplum içerisinde yaşama ve çalışma hakları vardır. Bu haklara saygılı olalım.
- Hepatit C li hastalarda alkol alımı ve yağlı yiyeceklerle beslenmenin kısıtlanması önerilmektedir.
Hepatit C ile ilgili daha ayrıntılı bilgi, takip ve tedavi için Dr Meral Sözen ile iletişime geçebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hayatın her döneminde çeşitli hastalıklarla karşı karşıya gelebilme ihtimalimiz yadsı…
Devamını OkuGünümüzde birçok hastalığın görülme sıklığı artmaktadır. Bu hastalıklar arasında otoi…
Devamını Oku