Hepatit B; karaciğere yerleşen bir virüstür. Yani vücut dışında çoğalma kabiliyeti olmayan ve karaciğer hücrelerinin içine yerleşip çekirdek kısmındaki enerjiyi kullanarak çoğalmasını gerçekleştiren bir mikroptur. Karaciğer hücresinde çoğalması sırasında bu hücrelere zarar vererek hücrelerin parçalanmasına neden olur ve bundan sonra diğer hücrelere girerek burada yaşamını sürdürür. Ankara ’da muayenehanesinde hastalarına Gastroenteroloji uzmanı olarak hizmet veren Dr Meral Sözen bu yazısında Hepatit B virüsü ile ilgili merak ettiklerinizi açıklayacaktır. Dr Meral Sözen bu konudaki bilgi birikimi ile hastalarına destek olmakta ve tedavi süreçlerini takip etmektedir.
İçindekiler
- Hepatit B Belirtileri Nedir?
- Hepatit B Nasıl Bulaşır?
- Hepatit B Testi Kimlere Yapılmalıdır?
- Hepatit B Taşıyıcılığı Nedir?
- Hepatit B Taşıyıcıları Hepatit B ‘yi Başka Kişilere Bulaştırır mı?
- Hepatit B Taşıyıcılığı ile Kronik Hepatit B Arasındaki Fark Nedir?
- Hepatit B Aşısı Nedir?
- Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?
- Hepatit B Aşısı Koruyucu mudur?
- Kronik Hepatit B Hastalığı Nedir?
- Hepatit B Hastalarında Biyopsi Gerekir mi?
- Hepatit B Hastalarına Fibroscan ile İnceleme Yapılabilir mi?
- Hepatit B Tedavisi Var mıdır?
- Hepatit B Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Hepatit B Tedavi Edilmezse Sonuçları Ne Olur?
- Hepatit B Siroza Neden Olur mu?
- Hepatit B Kansere Yol Açar mı?
- Ankara’da Hepatit B Tedavisi Yapan Merkezler Var mıdır?
- Ankara’da Hepatit B’li Hastalar En Çok Nereye Başvurmaktadır?
- Ankara Hepatit B Tedavisi Açısından Ne Durumdadır?
- Hepatit B Hastalarına Karaciğer Nakli Yapılır mı?
- Ankara’da Hepatit B Hastalığında Yüksek Riskli Bir Bölge midir?
Hepatit B Belirtileri Nedir?
Hepatit B enfeksiyonları bulaş sırasında yorgunluk, kırgınlık gibi grip benzeri sendromlar sarılık gibi belirtilere neden olabileceği gibi hiçbir belirti vermeden karaciğere yerleşebilmektedir.
Hepatit B Nasıl Bulaşır?
Hepatit B virüsü kan ile bulaşabildiği gibi cinsel temas ile de bulaşabilmektedir. Doğum sırasında anneden bebeğe geçişte bulaşmada önemli bir yoldur. Kişisel ekipmanların ortak kullanımı bulaş riskini artırmaktadır.
Hepatit B Testi Kimlere Yapılmalıdır?
Hepatit B tarama testi herkese yapılabilir. Ancak ameliyat yada girişimsel işlem uygulanacak bireylere, gebelik durumunda mutlaka yapılmalıdır. Karaciğer enzim yüksekliği tespit edilen ve nedeni araştırılan hastalarda ilk yapılacak testlerden biridir. Bunun yanında enfeksiyonlara yatkınlığı olan , toplu alanlarda yaşayan kişilere, sağlık personellerine, birlikte yaşadığı kişilerde hepatit B tespit edilen kişilere mutlaka hepatit B ile ilgili incelemeler yapılmalıdır.
Hepatit B Taşıyıcılığı Nedir?
Hepatit B herhangi bir yoldan hepatit B virüsü ile karşılaşmış ancak hepatit B virüsünun ciddi bir çoğalma ya da karaciğer harabiyeti yapmadığı durumda hepatit B taşıyıcılığından bahsedilir. Bu durumda hastalık sessiz bir şekilde seyredebildiği gibi bazen alevlenerek kronik hepatit B’ye dönüşebilir ya da bağışıklık sistemi uyarılarak hastalık tamamen kontrol altına alınır. Hasta takibi ile bu durumun kontrolü yapılarak hastanın durumu kontrol edilmelidir.
Hepatit B Taşıyıcıları Hepatit B ‘yi Başka Kişilere Bulaştırır mı?
Hepatit B taşıyıcılarında karaciğer hücresinde hepatit B virüsü çoğalmaya devam etmektedir. Ancak bu kronik Hepatit B hastalarındaki kadar hızlı ve yüksek oranda olmamaktadır. Hepatit B taşıyıcılarında hızlı çoğalma aşamalarında hepatit B taşıyıcıları da bu mikrobu çevrelerindekilere bulaştırabilirler. Bulaş gerçekleştiğinde karşı taraftaki bireyde akut Hepatit B ve kronik hepatit b gelişebilir.
Hepatit B Taşıyıcılığı ile Kronik Hepatit B Arasındaki Fark Nedir?
Hepatit B taşıyıcılığında hastalık ilerlemesi çok yavaş olup virüs çoğalması yavaş olduğu için ilaç tedavisi verilmesi ile verilmemesi arasında hastalık ilerlemesinde belirgin farklılık oluşmazken kronik hepatit B ‘de virüs çoğalması ve karaciğer hücre hasarı daha hızlıdır. Bu hasta grubunda tedavi verilmemesi halinde siroz ve karaciğer kanseri görülme sıklığı daha yüksekti. Ancak hepatit B taşıyıcılığı olan hastalar da yakından takip edilmeli ve kronik hepatit B’ye ilerlemesi halinde tedavinin hızlı bir şekilde başlaması ihmal edilmemelidir?
Hepatit B Aşısı Nedir?
Hepatit B aşısı, hepatit Virüsünün ürettiği bir proteine karşı bağışıklık sisteminin uyarılması esas alınarak üretilmiş bir aşıdır. Bu aşıların üretimi laboratuvar koşullarında virusun protein yapısına benzer şekilde üretilmektedir. Yani canlı virüs aşısı olmadığı için aşı esnasında hastalık oluşma riski bulunmamaktadır. Hepatit B aşısı hepatit B bulaşmasını virüs kana geçer geçmez yani karaciğere ulaşmadan engellediği için koruyucudur. Aşı 3 doz halinde aralıklı dozlarla uygulanmaktadır. Aşı uygulanması sonrası antikor düzeyi değerlendirmesi rutin olarak yapılmamaktadır.
Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?
Sağlık bakanlığı aşı takiviminde olan bir aşı olması nedeniyle bebeklik çağından itibaren çocuklara rutin olarak uygulanmaktadır. Bunun dışında kan ile temas halinde bir iş yapanlarda, eşlik eden başka bir karaciğer hastalığı olanlarda, birlikte yaşadığı ortamda hepatit B hastası olan bireylere mutlaka hepatit B aşısı uygulanmaktadır. Ancak hepatit B aşı ile korunulabilir bir hastalık olduğu için bu virüsten tamamen kurtulmak için aşı her bireye önerilmelidir.
Hepatit B Aşısı Koruyucu mudur?
Hepatit B aşısı 3 doz halinde uygulandığında çok büyük bir oranda bağışıklık gelişmektedir. Yapılan bu aşı genellikle ömür boyu koruyucudur. Ancak hepatit açısından riskli grupta bulunanlara antikor kontrolü yapılarak antikor düzeyi koruyucu sınırda değilse aşı tekrarı yapılabilmektedir.
Kronik Hepatit B Hastalığı Nedir?
6 aydan uzun süre boyunca hastalığın bulaştığını gösteren antijen düzeylerinin yüksek seyredip aynı zamanda DNA dediğimiz hepatit B’nin çoğaldığını gösteren genetik materyalin kanda yüksek tespit edilmesine kronik hepatit B hastalığı adı verilmektedir. Kronik hepatit B’ye sahip hastalarda karaciğer fonksiyon testleri dalgalı seyrettiği için tetkikler esnasında normal olması kronik hepatit B hastalığını dışlamaz.
Hepatit B Hastalarında Biyopsi Gerekir mi?
Hepatit B hastalarında karaciğer biyopsisi tedavi kararı vermede önemlidir. Karaciğer dokusu üzerinde virusun yaptığı etkiyi gösterebilen önemli tetkiklerden biri olan karaciğer biyopsisi 6 aydan uzun süreli antijen yüksekliği olan DNA düzeyi yüksek seyreden hastalarda tedavi öncesi yapılır. İşlem yapılmadan önce hastanın kanama ile ilgili değerlendirmeleri yapılır. Hastanın karaciğer biyopsisi öncesi hastalığın ilerlemesini öngörecek birtakım kan tetkikleri de uygulanabilir.
Hepatit B Hastalarına Fibroscan ile İnceleme Yapılabilir mi?
Fibroscan incelemesi özel ultrasonografik dalgalar kullanılarak karaciğerin durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi vermesi açısından önemli bir incelemedir. Teknolojik gelişmeler de göz önüne alındığında hastaların her kontrolde karaciğerin durumu ile ilgili bilgi verebilecek uygulama esnasında istenmeyen durumlara yol açmayan bir yöntemdir. Kilolu bireylerde de zayıf bireylere uygulandığı gibi rahat bir şekilde uygulanabildiği için gelecek vaad eden yöntemler arasındadır.
Hepatit B Tedavisi Var mıdır?
Hepatit B tedavisi yıllar içerisinde ilaç sektöründeki ilerlemelerle birlikte çeşitlenmektedir. Akut hepatit B enfeksiyonunda sadece şikayetlerin kontrolü yapılırken kronik hepatit B tedavisinde hastalık genotipi yaşı, vs faktörlere göre tedavi tercihi yapılmaktadır. Bu tedaviler arasında interferon tedavisi, nükleozid ve nükleotid analogları kullanılmaktadır.
Hepatit B Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İnterferon tedavileri daha az tercih edilmekle birlikte bu tedavilerde ilaç kullanım süresi sınırlıdır. Nükleozid ve nükleotid analoglarında ise tedavi süresinin ucu açıktır. Bazen hastalarımız bir ömür boyu ilaç kullanmak durumunda kalabilirler.
Hepatit B Tedavi Edilmezse Sonuçları Ne Olur?
Hepatit B hastaları tedavi gereksinimi olduğu halde tedavi almaz ise bu hastalarda karaciğer fonksiyonlarında bozulma, karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişebilmektedir. Bunların yanısıra karaciğerde yerleşip çoğalan bu virüs bazı hasta gruplarında eş zamanlı böbrek hücrelerine de zarar vererek böbrek hasarına da neden olmaktadır.
Hepatit B Siroza Neden Olur mu?
Tedavi edilmeyen kronik hepatit B hastaları ve takiplerine devam etmeyen hepatit B taşıyıcılarında hastalık ilerleyerek hücre harabiyeti oluşturur ve hücre yapısı bozulan karaciğerde siroz gelişebilir.
Hepatit B Kansere Yol Açar mı?
Hepatit B hastalarında virüs kendi proteinlerini oluşturmak için hücrenin çekirdeğine kendi genlerini de yerleştirir. Bu virüs kendi çoğalmasını sağlamak için hücrelerin kontrolsüz çoğalmasına neden olur. Kontrolsüz çoğalan bu hücreler karaciğer kanseri oluşumunda etkin rol oynamaktadır.
Ankara’da Hepatit B Tedavisi Yapan Merkezler Var mıdır?
Ankara’da devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve muayenehanelerde gastroenteroloji ve enfeksiyon hastalıkları bölümleri hepatit B tedavisi yapmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları erken dönem tedavilerde hastaları takip ederken karaciğer hasarı geliştiğinde komplikasyon kontrolünde daha önde yer almaktadır. Hepatit B hastaları özel ilgi ve takip gerektirdiği için birçok hasta hepatit B tedavisi için muayenehaneleri tercih etmektedir. Takiplerin tek bir kişi tarafından yapılması hastalık kontrolü için daha etkin bir yöntem olması insanları bu yola teşvik etmektedir.
Ankara’da Hepatit B’li Hastalar En Çok Nereye Başvurmaktadır?
Hastalığını bilmeyen hepatit B hastaları en çok ameliyat öncesi değerlendirmelerde, check up merkezlerinde ve iç hastalıkları bölümü muayenelerinde tespit edilirler. Başlangıç tetkikleri yapılan hastalar gastroenteroloji ve enfeksiyon hastalıkları birimine yönlendirilir. Ayrıntılı incelemeler yapıldıktan sonra hastalar tedavi tercihi açısından değerlendirilir.
Ankara Hepatit B Tedavisi Açısından Ne Durumdadır?
Hepatit B hastaları Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde sağlık kuruluşu sayısının fazla olması nedeniyle kolaylıkla tespit ve tedavi edilmektedir. Ancak devlet hastanelerinde daha yoğun hasta bakılması ve ayrılan sürenin kısa olması nedeniyle özel merkezleri tercih etmektedirler.
Hepatit B Hastalarına Karaciğer Nakli Yapılır mı?
Hepatit B hastalığı zamanında tespit ve tedavi edilmezse maalesef karaciğer harabiyeti ilerler ve karaciğer yapması gereken görevleri yerine getiremez. Bu durum hastalığın ilerlemesi ile birlikte beyin ve böbrek gibi diğer organlarında çalışma kusurlarına neden olur. Bu sınıra gelmiş hastalar karaciğer nakli için aday hasta grubudur.
Ankara’da Hepatit B Hastalığında Yüksek Riskli Bir Bölge midir?
Hepatit B açısından Türkiye risk haritasına bakıldığında hastalığın görülme sıklığı en sık Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde görülmektedir. Ancak nüfus yoğunluğunu ve sağlık merkezlerinin daha çok büyük şehirlerde olduğunu değerlendirdiğimizde Hepatit B açısından oldukça fazla hasta bizlere başvurmaktadır.
Hepatit B açısından riskli gruptaysanız, hepatit B hastası ya da taşıyıcısı iseniz mutlaka takiplerinizi yaptırın doktorunuzdan bu konuyla ilgili bilgi talebinde bulununuz. Dr Meral Sözen Muayenehanesinde hastalarımızın ayrıntılı takiplerini yaparak sağlıklı bir yaşam sürmesini hedefliyoruz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Safra kesesi karın sağ üst tarafında bulunur, karaciğerin alt yüzüne yapışık olup küç…
Devamını OkuSafra kesesi karaciğerin hemen altında karaciğerin lobları arasında yerleşmiş olup ka…
Devamını Oku