Yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklar listesinin en başında gelen hemoroid, Türkiye’de oldukça sık görülen bir bağırsak rahatsızlığı. Halk dilinde basur olarak kabul gören hemoroid, fiziksel acısının yanı sıra kişide yarattığı psikolojik etki sebebiyle oldukça önemli ve çözülmesi gereken bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. İleri evrelerde kişinin dışkılamasına dahi izin vermeyen hemoroid, erken evrede teşhis edildiği zaman daha kolay çözülebilmektedir. Hastaların “çekinmesi” sebebiyle geç müdahale edilen hemoroid hastalığı konusunda birçok bilgiyi bulabileceğiniz bu yazımızda; hemoroid nedir, belirtileri nelerdir, hemoroidin olası sebepleri nelerdir ve hemoroid nasıl tedavi edilir sorularınızın yanıtlarını bulabilecek ve hemoroid hastalığına daha geniş bir perspektiften bakabilmeyi fark edeceksiniz.
İçindekiler
- Hemoroid Nedir? Ne Değildir?
- Hemoroid Nasıl Oluşur?
- Hemoroidin Oluşmasındaki En Önemli Faktörler Nelerdir?
- Kabızlık
- Gebelik & Lohusalık
- Aşırı Kilo
- Bağırsak Rahatsızlıkları
- Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
- İç Hemoroid Belirtileri
- Hemoroid (Basur) Nasıl Tedavi Edilir?
- Oturma Banyosu
- İlaç Tedavisi
- Endoskopik Hemoroid Tedavileri ve Lokal Tedaviler
- Cerrahi Yöntem
- Lazer Tedavisi
Hemoroid Nedir? Ne Değildir?
Kulaktan dolma bilgilerle çözülmeye çalışılan hastalıklardan birisi olan hemoroid yâda diğer adıyla basur, makat çevresinde yoğunlaşmış varis benzeri şişliklerdir. Ağrı, kaşıntı ve kanama gibi birçok semptomlarla kişiyi dışkılama esnasında rahatsız eden hemoroid, ağrılı olmasına rağmen tedavisi en çok geciktirilen rahatsızlıklardandır. Erkek kadın fark etmeksizin herkesin “çekindiği için geciktirdiği” bu hastalık, ilerde daha büyük boyutlara geldiğinde son çare olarak kişiyi doktora götürmektedir. İşte, basurun yani hemoroidin daha da ilerlemesi ve şikâyetlerin artması bu nedenden kaynaklanıyor. Eğer ki ilk oluştuğu anda gidilse basit bir ilaçla tedavi ile geçebilecek olan hemoroid, ileriki evrelerde ciddi müdahaleleri gerektirebiliyor.
Anal fissür yâda diğer adıyla makat çatlağı ile karıştırılabilen hemoroid, doktor tarafından birkaç yöntem ile kolaylıkla anlaşılmaktadır. Bu nedenle, kendi kendinize “hemoroid değil çatlaktır” diye düşünüp uyguladığınız tedaviler elbette gereksiz tedaviler olup sorunun büyümesini de tetikleyebilir.
Hemoroid Nasıl Oluşur?
İnsan anatomisinde yer alan makat bölgesi, hemoroidin oluştuğu bölgedir. Makat çevresinde toplanan yastık görünümlü damarlar da bilinen hemoroid; ele gelen ve ağrılı memelerden oluşur. Anüsün dış kısmına yerleşen ve cilt altında bulunan hemoroid şişlikleri dış hemoroid iken, rektumda yani kalın bağırsağın son kısmında yer alan şişlikler ise iç hemoroid olarak bilinmektedir.
Kabızlığın tetiklediği hemoroid şikâyetinin oluşmasında en etkili faktör makat kaslarının darlığıdır. Makat bölgesinde bulunan kasların kasılmaması ve dar olması sonucunda kabızlık sonrasında zorlamaya bağlı olarak hemoroid gelişmektedir.
Hemoroidin Oluşmasındaki En Önemli Faktörler Nelerdir?
Kabızlık
Yukarıda da belirtildiği gibi kabızlık, hemoroid oluşmasındaki en önemli faktördür. Tuvalette çok uzun süre kalmak ve sürekli ıkınma ihtiyacı hissetmek hemoroidin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Makat yakınlarında bulunan damar yumağı kabızlık sebebiyle zorlandığında bu damar şişer, kaşınır ve ağrı vermeye başlar. İleriki aşamalarda iyice tahriş olan damarda kanamalar görülür ve dışkıya kan bulaşır.
Gebelik & Lohusalık
Gebelik yada lohusalık döneminde vücutta radikal değişiklikler meydana gelir. Gebelik / lohusalık döneminde kadınlarda kan miktarının armasına bağlı olarak rahim bölgesi büyür ve damarlara baskı yapar. Hormonların değişmesiyle karşılaşılan kabızlık sonucunda ise damarlarda kanamalar ve şişmeler görülebilir. Ancak, gebelik hemoroidi doğum yaptıktan ve lohusalık süreci geçtikten sonra normale dönebilen bir durumdur.
Aşırı Kilo
Kilonun metabolizma üzerindeki etkileri saymakla bitmemektedir. Ani kilo alımlarında yâda uzun süreli kilolu kalmaya bağlı olarak damarlarda ve anüs bölgesindeki dokularda değişikliklere bağlı hemoroid görülebilmektedir. Hatalı beslenme sonucunda oluşan kabızlık da doğal olarak hemoroide zemin hazırlayacaktır.
Bağırsak Rahatsızlıkları
Bağırsak kanseri, fıtığı veya diğer rahatsızlıklarda hemoroid oluşumunu tetikleyebilir. Kanamalı rahatsızlıklar ile çok yakın belirtiler taşıyan hemoroid, hastalar tarafından diğer hastalıklarla karıştırılabilir. Bağırsakların çıkış bölgesine yakın gelişen kanserler kanama ile kendini göstererek hemoroid olarak algılanabilir. Bunun tam ayrımını yapmak için mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir.
Hemoroid Belirtileri Nelerdir?
Hemoroid başlangıcı esnasında bağırsaklar ve anüs bölgemiz bizlere birçok belirti verecektir. Hatta bu belirtiler hemoroidin içte yâda dışta mı olduğunun da habercisi olabilmektedir. Basur çeşitlerine göre belirtiler ise aşağıdaki gibi detaylandırılabilir:
Dış Hemoroid Belirtileri
- Otururken hissedilen rahatsızlık yâda ağrı hissi
- Dışkıda kan görülmesi ve tuvaletin “kan” ile dolması
- Anüs bölgesinde şiddetli kaşıntı ve kaşıma hissinin oluşması
- Anüse yakın olarak ağrılı şişlikler, dış hemoroid belirtilerindendir.
İç Hemoroid Belirtileri
Dış hemoroide göre daha az belirtisi olan iç hemoroid, doktor kontrolü sonrasında netleşmektedir.
Dışkıda parlak kırmızımsı kan ve basurun sarkarak makattan çıkması söz konusu ise iç hemoroid düşünülebilir.
Hemoroid (Basur) Nasıl Tedavi Edilir?
“Hemoroid nasıl geçer” sorusunu çevresine yada arama motorlarına soran kişilerin sayısı hiçte azımsanacak kadar az değil. Hemoroid şikâyetini yaşayan kişilerin hastanelere yâda doktorlara başvurularının 5 katı kadar hemoroid hastası olduğu düşünülmektedir. Bu veri, ilerlemiş hemoroid hastalığının kayıt altına alınması aşamasında ortaya çıkabilmektedir.
4 evreye ayrılan hemoroidin “tedavisi basit mi “ soruları ile bir doktor olarak sık sık karşılaşmaktayım. Ancak, ilk evrelerde gelinmeyen hemoroidlerin ileriki evrelerdeki tedavileri için ameliyat seçenekleri de zorunlu olabilir. Bu nedenle, hemoroid olduğunuzu düşünüyor yâda belirtilerinden yakınıyorsanız mutlaka doktora giderek hemoroid tanısını kesinleştirin ve tedavinizi başlatın. Aksi halde, ileriki evredeki hemoroidler için cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Hemoroid şikâyetlerini azaltan ve tedavide sıkça kullandığımız birkaç yöntem ise aşağıda detaylıca açıklanmıştır.
Oturma Banyosu
Dışkılama sonrasında yaşanan kaşıntı, ağrı ve şişkinlik hissinin azaltılması için sıcak su en iyi yöntemdir. Sıcak suyun rahatlatıcı etkisinden faydalanmak için oturma banyosu hazırlamanız ideal bir seçenek olabilir. Gebeler haricinde herkes için ideal olan bu yöntemde ağrı minimalize edilebilir ancak kesinlikle bir tedavi seçeneği değildir.
İlaç Tedavisi
İlk evrede olan hemoroid hastalarına ilaç tedavisi başlanır. İlaç ve krem tedavisi ile şikâyetlerin azaltıldığı ve bağırsakların toparlanmasına yardımcı olan bu tedavi yöntem kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır. Kulaktan dolma ilaç kullanımı, yaşadığınız diğer sağlık sorunlarını da tetikleyebileceği için dikkat edilmesi gereken bir konudur.
Endoskopik Hemoroid Tedavileri ve Lokal Tedaviler
İkinci ve üçüncü evredeki hemoroidlere endoskopik yöntemle bantlama tedavisi yapılabilir. Bunun yanında makat bölgesinden küçük bir aletle görüş sağlanarak hemoroide bağlı şişkinlikler bağlanabilir.
Cerrahi Yöntem
Syılan diğer yöntemlerle tedavisi mümkün olmayan, tedavisi geciktirilmiş hemoroid vakalarında cerrahi yönteme başvurulması gerekebilir.
Lazer Tedavisi
Kolonoskopi ile tanısı koyulan hemoroidlerin tedavisinde cerrahi yöntemi istemeyen hastalar için lazer tedavisi ideal bir seçenektir. Lazer ışınları ile sorunlu bölgelerin dağlanması sağlanırken bu tedavi seçeneği herkes için uygun olmayabilir. Bu nedenle, doktorunuzun tam olarak hemoroidinizi belirlemesi ve var olan sağlık durumunuza göre bu kararı vermesi doğru bir adım olacaktır.
Dr. Meral Sözen: “Hemoroid Tanısı ve Tedavisini Geciktirmemek, İleriki Dönemlerdeki Cerrahi Müdahaleler ile Karşılaşmanızı Engeller”
“Doktordan utanma” yâda “çevredekiler ne der” ile uzun süreler hemoroid hastalığı ile uğraşan hastalar, artık “dayanamadıkları noktada” bizlere başvuruyor. Ancak, geç kalınan hemoroid tedavisinde ne yazık ki cerrahi yöntemlere başvuruluyor. Kolonoskopi yada bağırsağın alt uç kısmına bakılan rektoskopi ile hemoroid tanısını koyduğumda ise ilk evrelerdeki hemoroid rahatsızlığını ilaç ve krem tedavileri ile destekleyerek, hastayı kısa sürede hemoroid şikâyetinden kurtarıyorum. Ancak, ilerlemiş vakalarda hastayı hemoroid ameliyatı yapan doktorlara yönlendirmek zorunda kalıyoruz. “ Bu nedenle, eğer ki dışkıda kan, ağrılı tuvalet yapma ve kaşıntı gibi şikâyetler yaşıyorsanız mutlaka hekimlere başvurmalı ve tedavinizi erken dönemde yaptırmalısınız.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ülser, yaşamı olumsuz yönde etkileyen rahatsızlıklardan biridir. Gitgide karşılaşma s…
Devamını OkuKalın bağırsak kanseri toplumda görülen kanserler arasında ilk üç sırada yer almaktad…
Devamını Oku