Bazı kadınların hamilelik süreci çok keyifli geçerken bazı kadınlarda bu süreç onları biraz zorlayabilir. Bu sürecin keyfini çıkarmalısınız. Bazen gebelik testi bile yaptırmadan sabah bulantıları ile mutlu haberi alırsınız.
Gebelik Sürecinde Yaşanacak Sindirim Sistemi İle İlgili Problemler
Uzun sabah öğürmeleri, bulantı, kusmaları ile başlar. İyi haber bu geçici bir durum… Kötü haber bu dönemde bebeğin hızlı bir büyüme sürecinde olduğu için ilaç tedavisi açısından biz doktorlar acele etmeyiz. Değişen ve hızlı yaşayan; her olumsuzluğun sonucunu hızla çözüme kavuşturmak üzere programlanmış bizler için zor bir durum haline gelebilir. Bu süreci diyete bağlı değişikliklerle atlatabiliriz. Örneğin sabah ilk uyandığınızda kuru gıdalar alabilirsiniz. Kraker, leblebi gibi… Yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız. Haşlama yiyecekler bu durumda kurtarıcınız olacak. Öğünleriniz sık sık ve az miktarda olmalıdır. İlk 3 aylık dönemin sonunda bulantı ve kusmanız azalarak kaybolacaktır. Bu önerilere uymasına rağmen şikayetleriniz değişmez ise bir uzmandan yardım alabilirsiniz.
İçindekiler
Eğer annenin daha öncesinde otoimmun hastalıkları varsa gebelik sürecinde genellikle sakin seyretme eğilimindedir.
Gebeliğin 2.trimesterina geçtiğinizde çok fazla gastrointestinal yakınma ile karşılaşmayız. Gebeler açısından daha keyifli bir süreçtir.
Gebeliğin 3. Trimesterina gelince doğuma yaklaşmanın heyecanı yanında birtakım sıkıntılarda artmaktadır. Karın içerisinde büyüyen bebek nedeniyle sindirim sistemi organlarına bası artar. Bu nedenle reflü şikayetleri genellikle bu dönemde artmaktadır. Hormonların etkisi ile birlikte bağırsak hareketlerinde yavaşlama olabilir. Bu kabızlık olarak karşımıza çıkar. Bunun yanında bazı anne adaylarında hemoroid ile ilişkili problemler yaşanabilir. Bu durumlarda ilk dönemlere göre daha şanslı bir konumdayız çünkü bir grup ilacı bebeğe zararı olmadığını bilerek daha güvenli bir şekilde kullanabiliriz. Ancak doktorunuzun bilgisi dışında ilaç kullanmamalısınız.
Gebelik Kolestazı Ankara
Bu problemler dışında kaşıntı ile seyreden kanda serum safra asidi düzeyinin arttığı durumlarda olup daha yakın takip gerektiren rahatsızlıklarla da karşılaşabiliriz. Gebeliğe bağlı intrahepatik kolestaz dediğimiz durum daha ciddi bir tablodur. Cilt altında safra asidi birikmesine bağlı kaşıntı gelişir. Ancak bu değerlerin yükselmesi bebek sağlığı açısından zararlı sonuçlar doğurabilir. Burada genellikle kadın doğum hekimleri gastroenteroloji uzmanı ile birlikte hastanın durumunu ve doğum süreci ile ilgili kararları vermek eğilimindedir.
Gebeliğe bağlı akut karaciğer yağlanması ve HELLP sendromu gibi durumlarda da annenin karaciğer enzim değerlerinde yükselme izlenir. Mutlaka bu vakaların takip edildiği ekipte gastroenterolog olmalıdır.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Her yıl yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye’de görülme sıklığı artışa geçen hastal…
Devamını Oku“Alkol, bütün kötülüklerin anasıdır.” sözü aslında günümüzde alkolün sebep olduğu olu…
Devamını Oku