Midede yaşanan en ufak sorun kişinin günlük yaşantısında birçok soruna sebep olabiliyor. Davetten erken ayrılma, yaptığı iş planlarını aksatma vb. gibi durumlardan sık sık şikayet eden, Gastrit rahatsızlığı olan hastalarımız yemek yemekten dahi imtina edebiliyor. Mide mukozası olarak da bilinen mide duvarının iltihaplanması sureti ile ortaya çıkan bu şikâyet, tıpta ve halk arasında gastrit olarak biliniyor. Akut yâda kronik olarak seyir edebilen Gastrit şikayetinin ise elbette birçok sebebi ve belirtisi var. Tedavi edilmediğinde kişinin yaşam kalitesini düşüren Gastrit rahatsızlığına ise Gastroenteroloji uzmanları çözüm sunuyor. Ankara Gastrit tedavisini yapan Dr. Meral Sözen’den gastrite dair tüm detayları bu yazıda bulabilecek ve gastrit nedir, neden olur, gastriti tetikleyen şeyler nelerdir, gastritin tedavisi var mı gibi birçok sorunun da yanıtını öğrenmiş olacaksınız.
İçindekiler
Gastrit Rahatsızlığı Nedir, Nasıl Oluşur?
Türkiye’de sık görülebilen bir gastrointestinal sistem hastalığı olan gastrit, mideden kaynaklanan birçok şikâyetin tümüne verilen isimdir. Şiddetli karın ağrısı ve beraberinde mide yanması ile kendini belli eden gastrit, mide duvarının iltihaplanmasına denir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda mide astarı güçsüzleşerek diğer faktörler sebebiyle hasara açık hale gelebilir ve iltihaplanır. Zaman içerisinde geçebilen gastrit rahatsızlığı kronik olarak da seyredebilmektedir.
Gastritin En Yaygın Belirtileri Nelerdir?
Şişkinlik: Yemek yendikten sonra başlayan şişkinlik şikâyetine, kişinin gergin ruh hali eklenir. Bir türlü yediklerini hazım edemediğini dile getiren kişi daima şiş olduğundan bahseder.
Şiddetli karın ağrısı: Gastritin en çok görülen belirtisi ise şiddetli karın ağrısıdır. Karnın orta bölgesinden tüm karna yayılan ağrı, iki göğüs kafesi arasında da varlığını hissettirir.
Geğirme ve ağız kokusu: Mideden salgılanan asitler sebebiyle ağız kokusu ve geğirme meydana gelebilmektedir.
Mide ekşimesi veya mide yanması: Her iki tabir birbiriyle karıştırılsa da Gastrit varlığı söz konusu olduğunda mideden ağza doğru acı su gelir ve ağızda ekşimsi bir tat bırakır.
Siyah dışkı ve kilo kaybı: Gastrit bazen kabızlığa neden olabileceği gibi bazen de ishale sebep olabilir. Kilo kaybıyla birlikte siyah dışkılayan kişilerde gastrit tanısı hemen konabilir. Siyah renkli dışkılama mide ve bağırsak duvarından küçük çaplı da olsa kanama olduğunu gösterir.
Hıçkırık, göğüs ağrısı ve çabuk doyma: Midede yaşanılan Gastrit şikâyetinde hastalar en çok bu tarz belirtilerden yakınırlar.
Akut gastrit ve kronik gastrit olarak ikiye ayrılan Gastrit ’in belirtileri de farklı olabilir. Örneğin, akut gastritte midede bulantı görülebilirken, kronik gastritte iştahsızlık, ağrı ve zayıflama söz konusu olabilir.
Gastrit Neden Olur?
Ülser, reflü vb. gibi mide rahatsızlıklarında başrolde daima H. Pylori enfeksiyonu vardır. Ağız yoluyla alınıp mideye yerleşen sprial bakteri sindirim sistemi başta olmak üzere karın bölgesindeki tüm alanlarda görülebilmektedir. Kişiden kişiye kolayca geçebilen H. Pylori bakterisi, midenin koruyucu katmanını parçalar ve mide astarını tahriş eder. Ancak, gastritin tek sebebi H.pylori değildir ve belirli testler sonucunda H.pylori enfeksiyonu dolayısı ile gastrit olmadığı da ortaya çıkarılabilir.
Gasrtitin H. Pylori enfeksiyonu haricinde oluşması için birçok sebep vardır. Örneğin, reflü rahatsızlığının tedavisinin sağlanmaması ve NSAID’S (ağrı kesici) ilaçlarının uzun süreli kullanımı ve zararlı alışkanlıkların hepsi Gastrit oluşumunu destekleyebilir. Ayrıca, radyasyon terapileri ve hastalıklar da yine Gastrite zemin hazırlayabilir.
Gastrit İçin Risk Faktörleri Nelerdir?
Gastrit hemen hemen her şeyden olumsuz yönde etkilenen ve etkileşime giren bir mide rahatsızlığıdır. Stres ve depresyon gibi bağışıklık sistemi ve merkezi sinir sistemi üzerinde olumsuzluk yaratan her şey gastrite neden olabilir. Alkolden sigaraya, asitli içeceklerden baharatlı yiyeceklere kadar birçok faktörün sebep olduğu Gastrit hastalığına, safra reflüsü de etki edebilir. Mideye doğru akan safra sıvısı da Gastrit oluşumuna zemin hazırlayacağı için, bir risk faktörüdür.
B12 eksikliği, diyabet, böbrek yetmezliği ve viral enfeksiyonlar sebebiyle de Gastrit oluşumu ortaya çıkabilir. Paraziter enfeksiyon ve Crohn hastalığına sahip kişiler ise büyük bir risk altındadır.
Gastrit Çeşitleri Nelerdir?
Otoimmün Gastrit
Bağışıklık sisteminin bazı hallerde kendi doku ve organlarına karşı savunmaya geçmesi görülebilmektedir. Dolayısı ile dokulara karşı zarar veren maddeler yâda hücreler oluşturan bağışıklık sistemi, mide mukozasındaki bazı hücrelere saldırabilir. Kronik gastrite sebep olabilen otoimmün gastrit; B12 eksikliği, romatoid artrit, lupus ve tip 1 diyabet grubu hastalıklarla birlikte görülebilir.
Hipertrofik Gastritis
Midenin iç yüzünü oluşturan mukozal kıvrımların inflamasyon sonucu kabalaşması ve genişlemesi sonucu ortaya çıkan gastrite hipertrofik gastrit ismi veriliyor.
Gastrit Rahatsızlığı Nasıl Teşhis Ediliyor?
Gündelik yaşamı olumsuz etkileyen Gastrit sorununa çare bulmak istiyorsak geçici çözümler değil kalıcı çözümleri sunan Gastroenterologlara muayene olmalıyız. Sindirim ve boşaltım sistemiyle doğrudan ilgilenen Gastroenterologlar mideden on iki parmağa kadar birçok alanı inceleme şansı elde ederek Gastrit rahatsızlığının tanısını koyabilir ve tedavisi için plan hazırlayabilir.
Dr. Meral Sözen tarafından Gastrit tanısı Kan testi, Dışkı testi, Endoskopi, Biyopsi ve midenin radyolojik görüntülenmesi ile konulmaktadır. Midedeki gastritin çeşidinin belirlenmesinden sonra ise tedavi aşamaları da planlanarak uygulanır.
Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?
Mide yanması, hazımsızlık, şişkinlik, geğirti ve bulantı gibi bir dizi şikâyet yaşıyorsanız sindirim sisteminizde bir problem olduğu aşikârdır. Bu durumda, sağlığınızı tehlikeye atmadan ve var olan hastalıkların teşhisini geciktirmeden biran önce Gastroenteroloji bölümünde hizmet veren bir doktora ulaşmalı ve gerekli testleri yaptırmalısınız.
Doktorunuz yaşadığınız şikâyeti dinleyerek sizin için en uygun şekilde tanıyı ve tedaviyi planlayacak ve sizi Gastritten kurtaracaktır. Gastrite sebep olan birçok hastalığın ise nedeni bulunduktan sonra tedavisi mümkün olacaktır.
Akut gastrit sorunu yaşıyorsanız alkol ve antiinflamatuar ilaçların kullanımına ara vermeniz gerekebilir. Bakteriyel enfeksiyona bağlı bir kronik gastrit ile karşı karşıya iseniz antibiyotik tedavisi ile kolaylıkla bakteriler yok edilebilir.
Helikobakter pilori bakterisi içinse 3 çeşit tedavi vardır ve süresi 14 gündür. Sizin için hangi tedavinin iyi olacağını ve süresini elbette doktorunuz belirleyecektir.
Gastritten Kurtulmak İçin Adım Atın
Alkol yâda safra kesesi salgısı gibi birçok nedenle meydana gelen Gastrit şikâyetini, görmezden gelmek yâda katlanmak, kendiniz için yapacağınız en büyük haksızlık olur. Zira, ilerde ülsere dönüşebilen Gastrit, çok çok ilerde mide kanseri olarak ortaya çıkabilir. Her şeyin erken evresinde müdahale etmek, ilerde yaşanacak tedavilerin ve acı günlerin çok önceden anlaşılmasını ve engellenmesini sağlar. Siz de gastritten muzdaripseniz Gastriti çekmenize hiç gerek yok! Endoskopi ile tanısını koyduğumuz Gastrit problemine hem ilaçlı hem de cerrahi olarak yaklaşarak, tamamen hayatınızdan yok edebilmekteyiz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Ağız yoluyla alınan tüm besinler halk dilinde yemek borusu olarak bilinen özofagus sa…
Devamını OkuHepimiz kişisel bakımımıza dikkat ederiz çünkü sürekli toplum içinde kişilerle iletiş…
Devamını Oku