Ankara Endoskopi genel bir ifade olup ucunda ışık ve kamera olan silindirik bir cihaz ile organların iç duvarlarının ve lümeninin incelenmesi işlemidir. Üst gastrointestinal sistem incelenmesi halk arasında endoskopi olarak adlandırılır.Üst gastrointestinal işlem endoskopisi; ağız yolu ile girilerek sırasıyla yutak, yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının incelenmesi işlemidir.Ankara’da birçok merkez endoskopi yapmaktadır. Endoskopi yapılan merkezlerdeki fiyatlar değişkenlik göstermektedir. Ankara’da endoskopi yapan devlet hastaneleri de bulunmaktadır.
İçindekiler
- Endoskopi Nedir?
- Endoskopi Ne İçin Kullanılır?
- Tedavi Amaçlı Kullanıldığı Durumlar
- Endoskopi İşlemi Nasıl Yapılır?
- Endoskopi İle Hangi Hastalıklar Ve Şikâyetlerin Nedenleri Saptanır?
- Endoskopi (Gastroskopi) Nasıl İşe Yarar?
- Endoskopi Kimlere Yapılır?
- Endoskopik Taramalar Ne Zaman Yapılmalıdır?
- Endoskopi İşlemi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Endoskopi İşleminin Riskleri Nelerdir?
- Endoskopi Bir Ameliyat mıdır? Ne Zaman İşime Dönerim?
- Endoskopiden Mikrop Kapar mıyım?
- Endoskopi Öncesi Yapılan Hazırlıklar Nelerdir?
- Endoskopi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
- Uyutarak Endoskopi Nasıl Yapılır? Anestezili Endoskopinin Riski Var mıdır? Anestezili Endoskopi Ne Kadar Sürer?
- Endoskopi İşleminde Yeni Gelişmeler, Kolay Endoskopi Yöntemleri Var mıdır?
- Kapsül Endoskopi, Endoskopinin Yerine Geçer mi?
- Mide Filmi Endoskopi Yerine Geçer mi?
- Gastroskopi İle Tek Başına Kesin Tanı Konulabilir mi?
- Kimler Gastroskopi Yaptıramaz?
- Gastroskopi İşlemi Nasıl Yapılır?
- Endoskopinin Yan Etkileri Nelerdir?
- Ankara Endoskopi Konusunda Güvenilir Bir Doktor mu Arıyorsunuz?
Ankara’da uyutarak (anestezi ile) endoskopi ve kolonoskopi yapan devlet hastaneleri hasta yoğunluğu nedeniyle erken tarihlere randevu verememektedirler bu sebeple endoskopi işleminde konforlu bir şekilde işlem yapılmasını istiyorsanız uyutarak Ankara’da anestezili endoskopi yapan merkezleri tercih etmelisiniz. Doktor Meral Sözen Ankara’da anestezi ile endoskopi yapan doktorlar arasında yer almaktadır. Ankarada sgk anlaşmalı uyutarak endoskopi yapan hastaneler bulunmaktadır. Türkiye Tabipler birliği her yıl Ankara uyutarak endoskopi fiyatlarını güncellemektedir. TTB ocak ayında 2019 Ankara endoskopi fiyatlarını açıklamıştır. Ankara endoskopi yaptıran hasta yorumları okunduğunda endoskopiden korkan hastaların bu işlemden vazgeçtiği görülmektedir.
Ancak hastalar uyutarak endoskopi yaptıran hastaların yorumları genellikle bu işlemden korkulmaması gerektiği şeklinde olmaktadır. Günümüzde birçok hastalığın tanı ve tedavisi artık ameliyatsız yöntemle yapılabiliyor. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte eskiden çok zor olarak tanımlanan endoskopi işlemi çok daha ince aletlerle çok daha kısa süreler içinde uygulanabiliyor. Tanı koymanın yanı sıra eskiden ameliyat edilerek tedavi edilebilen hastalıklar şimdi endoskopik olarak tedavi edilebiliyor. Endoskopi Ankara konusunda adından sıkça söz ettiren Dr. Meral Sözen’de gastroenteroloji alanında hizmet vermekte ve sindirim sistemiyle ilgili tüm hastalıkların tanı, teşhis ve tedavisini endoskopi ile sağlamaktadır. Endoskopi nedir, ne için kullanılır, kimler endoskopi için uygundur, endoskopi ile hangi hastalıkların teşhisi ve tedavisi yapılabilir gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu yazıda gastroskopi (endoskopi) ile ilgili her bilgiye, en doğru kaynaktan ulaşabileceksiniz.
Endoskopi Nedir?
Fiberoptik elastik bir cihaz ile iç organların görüntülenmesine verilen isim endoskopi kavramıdır. Hastalıkların tanı ve bazı durumlarda tedavisinde önemli rol oynayan endoskopi işlemi, gastroenterolojide sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.
Endoskopi Ne İçin Kullanılır?
Gastroenteroloji olmak üzere tıbbın diğer alanlarında kendine kullanım alanı kolaylıkla bulan endoskopi, son derece güvenli ve risksiz bir tanı ve tedavi yöntemi olarak biliniyor. Gastroenteroloji uzmanları tarafından yapılan endoskopi, diğer branşlardaki hekimler tarafından da yapılabilir. Ancak, Gastroenteroloji uzmanları, İç hastalıkları uzmanlığını tamamladıktan sonra 3 yıl boyunca endoskopik işlemleri yaparak bu konuda oldukça fazla deneyim elde etmektedir. Endoskopi konusunda deneyim edinmiş bu konuda yoğun eğitim almış bir doktorun bu bilgiyi gelişen teknoloji ile birleştirmesi durumunda hastalıkların teşhisinde çok daha önde olması kaçınılmaz bir durum olacaktır.
Gastroenteroloji uzmanı tarafından yapılan endoskopide; mide, yemek borusu, ince bağırsağın başlangıç kısmı olan on iki parmak bağırsağı incelenerek bu bölgelerde olan anormallikler değerlendirilip tanı konmaktadır.
Tedavi Amaçlı Kullanıldığı Durumlar
Yabancı cisimlerin çıkarılması birtakım girişimsel işlemlerin uygulanması (obezite nedeniyle botoks uygulaması, mide balonu takılması, daha önce gelişmiş darlıklara müdahale edilmesi, nörolojik hastalıklar nedeniyle yutma problemi yaşayan hastalara mide tüpü uygulanması ameliyat sonrası takip işlemleri (ameliyat olmuş mide kanseri hastaları, ameliyat esnasında gelişmiş olan komplikasyonların takip ve tedavisi)
Endoskopi İşlemi Nasıl Yapılır?
Üst gastrointestinal işlem endoskopisi; ağız yolu ile girilerek sırasıyla yutak, yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının incelenmesi işlemidir. İşlem esnasında organların iç duvarları dikkatli bir şekilde incelenir, doku değişiklikleri, ülser odakları ya da normal görünüşün dışında farklı bir görüntüye sahip olan yerlerden özel aletler ile biyopsi dediğimiz doku parçaları alınır. Bu bölgelerde ufak kanamalar görülebilir. Bu geçici bir durum olup kanama- pıhtılaşma sistemi ile ilgili bir sorunu olmayan bireylerde hiçbir probleme neden olmaz. Biyopsi alınan kısımdaki doku çok hızlı bir şekilde kendini yenilemektedir. Halk arasındaki bazı inanışların aksine kanser düşünülen dokudan endoskopik biyopsi alınması onun yayılmasına neden olmamaktadır.
Endoskopi işlemi ağrı verici bir işlem değildir. İç organlarda hava verilerek ilerlendiği için gerginlik hissi olabilir. İşlem konforu açısından damardan ilaç verilip bir uyku hali oluşturularak da işlem yapılabilir. Soluk borusu yemek borusundan ayrı olarak ilerlediği için hastanın soluk alıp vermekle ilgili bir problemi olmaz.
Endoskopi İle Hangi Hastalıklar Ve Şikâyetlerin Nedenleri Saptanır?
Üst Sistem
- Tedaviyle geçmek bilmeyen üst karın bölgesi ağrıları,
- Yutkunma ve yutma güçlüğünün varlığı,
- Kanamaya sebep olan hastalıklar
- Reflü yakınmaları
- Nedeni tespit edilemeyen bulantı ve kusma şikâyetinin sebebi
- Mide kanseri konusunda risk taşıyanlar
- Toksik madde kullanımı
- İshal şikâyetinin nedenlerini bulmak ( Çölyak vb.)
- Yayılmış kanserin ana odağını tespit etmek
- Yabancı cisim yutmak
- Mide polipleri, ülser, fıtık vb. gibi mide rahatsızlıkların tespiti ve tanısının konması gibi birçok sebeple üst sistemde endoskopi yöntemine başvurulur.
Endoskopi (Gastroskopi) Nasıl İşe Yarar?
Diğer adıyla gastroskopi dediğimiz endoskopi, üst gastrointestinal sistem organlarının iç kısımlarını gösterir. Uç kısmında ışığı ve kamerası ile gastroenterologlara hizmet eden endoskopi ile hastalıkların tanısının konması gerekli durumlarda biyopsi alınması ve endoskopik olarak birçok hastalığın tedavisinin (polipektomi, peruktan endoskopik gastrostomi, endoskopik kistogastrostomi,vb.) yapılabilmektedir. Ayrıca ameliyatlara gerek kalmaksızın darlıklara müdahale, obezite tedavisine yönelik mide balonu ve mide botoksu yapılmasında endoskopi kullanılmaktadır.
Gastroskopi İle Hangi Hastalıklara Müdahele Edilir?
- Yutma güçlüğü, yemeklerle takılma hissi olan kişiler
- Lokmaları yutma sırasında ağrı duyulması durumu
- Tedaviye rağmen devam eden reflü atakları
- Bazı hastalıkların gastrointestinal tutulumu olup olmadığının değerlendirilmesi
- Sık tekrarlayan kusmalar
- Ağızdan kan ya da kahve telvesi şeklinde kusma
- Tedaviye cevap vermeyen mide yakınmaları
- Ultrasonografi ya da başka bir tetkikle tespit edilen lezyonların değerlendirilmesi
- Açıklanamayan ishal
- Ailede gastrointestinal sistem kanser öyküsü varlığı
- Nedeni belli olmayan kansızlıklar
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Başka tetkiklerle tespit edilmiş hastalıkların biyopsi ile doğrulanması (çölyak hastalığı, pernisiyöz anemi vb.)
- Bunun dışında 50 yaş üzeri hastalarda mide yakınmaları erken tanı amaçlı
Endoskopi Kimlere Yapılır?
Endoskopik işlemler bazen tanı bazen tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Aşağıda sayılan belirtiler var ise endoskopi yaptırmanız gerekecektir.
- Yutma güçlüğü, yemeklerle takılma hissi olan kişiler
- Lokmaları yutma sırasında ağrı duyulması durumu
- Tedaviye rağmen devam eden reflü atakları
- Bazı hastalıkların mide ve bağırsağı tutup tutmadığını belirlemek için ,
- Sık tekrarlayan kusmalar
- Ağızdan kan ya da kahve telvesi şeklinde kusma
- Tedaviye cevap vermeyen mide yakınmaları
- Ultrasonografi ya da başka bir tetkikle tespit edilen lezyonların değerlendirilmesi
- Açıklanamayan ishal
- Ailede gastrointestinal sistem kanser öyküsü varlığı
- Nedeni belli olmayan kansızlıklar
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Başka tetkiklerle tespit edilmiş hastalıkların biyopsi ile doğrulanması(çölyak hastalığı,pernisiyöz anemi vb.)
- Bunun dışında 50 yaş üzeri hastalarda mide yakınmaları erken tanı amaçlı
Endoskopik Taramalar Ne Zaman Yapılmalıdır?
Endoskopik taramalar mide ve bağırsak kanserlerinin erken tanı ve tedavisine olanak sağlamaktadır. Ülkemizde kolon (bağırsak ) kanseri için sağlık ocaklarımızda gayta tetkiki ile tarama yapıp bu test pozitif çıkanlarda kolonoskopi taraması yapılmaktadır. Bunlar dışında dışkıda kan görülmesi, bağırsak alışkanlıklarında oluşan değişiklikler, ani kilo kaybı, açıklanamayan demir eksikliği anemisi, ailede mide bağırsak kanseri olması da kolonoskopik tarama yapılması gereken durumlar arasındadır.
Endoskopik inceleme yapılması gerekli durumlar arasında ise; ani kilo kaybı, açıklanamayan demir eksikliği anemisi, ailede mide bağırsak kanseri olması, yutma güçlüğü, erken doyma, inatçı kusmalar olarak sayılabilir.
Endoskopi İşlemi Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hastaların şeker hastalığı, hipertansiyon, kronik karaciğer ve böbrek hastalığı ya da kanama bozukluğu ile giden hastalıklar gibi kronik hastalıkları ile ilgili bilgileri mutlaka doktoru ile paylaşmalı ve gerekli olduğu durumlarda bu hastalıklar ile ilgili takipte olduğu doktordan ön değerlendirme istenmelidir.
İşlem öncesi kullanılan ilaçlar mutlaka değerlendirilmelidir. Kan sulandırıcı ilaçların işlem öncesi kesilmesi gerekebilir.
Kalp kapak hastalığı olan hastalarda işlem öncesi antibiyotik tedavisi kullanılması gerekebilir.
Endoskopi İşleminin Riskleri Nelerdir?
Endoskopik işlemlerin işinde uzman bir ekibin yapması durumunda komplikasyon oranı çok düşüktür. Anestezi eşliğinde yapılan işlemlerde genellikle komplikasyonlar anestezi ile ilişkilidir. Çok nadir olmakla birlikte kanama, organ delinmesi gibi durumlar ile karşılaşılabilir.
Endoskopi ankara, ankara endoskopi, ankara’da uyutarak endoskopi yapan doktorlar, ankara’da anestezi ile endoskopi yapan doktor.
Endoskopi Bir Ameliyat mıdır? Ne Zaman İşime Dönerim?
Günümüzde endoskopi ile birçok şey yapabilmekteyiz. Eskiden büyük ameliyat gerektiren işlemler günümüzde endoskopi ile yapılmaktadır. Ancak ameliyat değildir.
Endoskopiden Mikrop Kapar mıyım?
Endoskopi cihazları her hastadan sonra insan vücuduna zarar vermeyen ancak mikroplara yaşam şansı tanımayan deterjanlar ile yıkanmalıdır. Uygun koşullarda temizliği yapılan cihazlarda enfeksiyon riski bulunmamaktadır. Kan merkezleri kuluçka döneminde olan enfeksiyonları tespit etmediğinden son 6 ay içinde endoskopi yaptıran kişlilerden kan bağışını kabul etmemektedir.
Endoskopi Öncesi Yapılan Hazırlıklar Nelerdir?
Üst gastrointestinal sistem endoskopisi öncesinde hastalar 8-12 saat öncesinden yemek yemeyi kesmelidir. Boğaz bölgesine o bölgenin uyuşmasını sağlayan bir sprey sıkılması ile işleme başlanır.
Endoskopi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Endoskopi işlemi sonrası boğazdaki uyuşukluk geçtikten sonra hastalarımız önce birkaç damla su içip ardından yemek yiyebilir. Endoskopi esnasında hava verilerek ilerlendiği için karında gerginlik olabilir bu yüzden o gün gazlı içecekler ve gaz yapan yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir.
Uyutarak Endoskopi Nasıl Yapılır? Anestezili Endoskopinin Riski Var mıdır? Anestezili Endoskopi Ne Kadar Sürer?
Genel olarak tolere edilebilen bir işlem olmasına rağmen öğürme refleksi kuvvetli olan bireylerde ve işlemden korkan bireylerde anestezi uzmanından destek alınabilir. Hastaya işlem esnasında anestezi uzmanı tarafından uygun dozda ilaç verilir ve işlem yapılır. Bu ilaçların etki süresi çok kısa olduğu için ilaç verilmesi kesildikten çok kısa bir süre sonra hasta uyanır. Kullanılan ilacın artık etkileri nedeniyle işlem sonrası hastanın araç kullanmak gibi dikkat gerektiren işleri yapmaması, bu yüzden yanında ona refakat edebilecek biri ile gelmesi önerilir. Anestezili endoskopi diğer endoskopiden daha uzun sürmez. Uyuma ve uyanma süresi kişiden kişiye değişir. Ankara da Uyutarak endoskopi de hastanın ön hazırlık süresi ve uyanma süresi nedeniyle daha uzunmuş gibi düşünülebilir. Anestezili endoskopide anestezi riski kişisel risk faktörlerine göre değişmektedir.
Endoskopi İşleminde Yeni Gelişmeler, Kolay Endoskopi Yöntemleri Var mıdır?
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte endoskopi yapılan yeni model cihazlarda HD görüntü sistemleri kullanılmakta olup bu sayede çok küçük ayrıntılar bile daha net görülebilmekte, ayrıca FICE, NBI ve I-scan gibi yüksek teknolojik görüntülemeler sayesinde lezyonlar çok hızlı bir şekilde normal dokudan ayırt edilebilmektedir. Teknolojik olarak yeniliklere ayak uyduran merkezlerde konusunda deneyimli uzman hekimlerin yaptığı endoskopik işlemler erken teşhislere olanak sağlayarak hayat kalitesini artırmakta ve çoğu zaman hayat kurtarmaktadır.
Kapsül Endoskopi, Endoskopinin Yerine Geçer mi?
Kapsül endoskopi hap büyüklüğünde içinde video olan bir alet olup daha çok ince bağırsak hastalıklarını değerlendirmek için kullanılır. Sadece görüntü verdiği ve biyopsi almak vs gerektiğinde müdahale şansı olmadığı için kullanımı sınırlıdır. Kapsül endoskopi ücretleri kapsül maliyeti çok yüksek olması nedeniyle klasik endoskopiden pahalıdır. Kapsül endoskopi ücretinin yüksek olmasının yanında değerlendirilmesi zordur. Uzmanlık ve sabır gerekmektedir. Ankara da kapsül endoskopi yapan merkez sayısı kısıtlıdır. Kapsül endoskopi ücretini sgk belli koşullarda ödediği için endoskopiden korkuyorum kapsül endoskopi yaptırsam olur mu diyen hastaların işlemlerinin çoğunda SGK kapsül endoskopi ücretlerini karşılamamaktadır.
Mide Filmi Endoskopi Yerine Geçer mi?
Endoskopinin olmadığı ya da sınırlı kullanımı olduğu dönemlerde mide filmi (mide röntgeni) kullanılmasına rağmen günümüzde kullanımı sınırlıdır.
Gastroskopi İle Tek Başına Kesin Tanı Konulabilir mi?
Endoskopi Ankara uzmanlarından Dr. Meral Sözen’e sıkça yöneltilen bir soru olan gastroskopinin kesin tanıdaki yerine değinmekte fayda var. Gastroskopi işlemi sindirim sistemiyle organlarının iç yüzeyini görüntülemek için kullanılabilir. Alınan doku örneklerinde histopatolojik incelemesi yapılmakta ve birçok hastalığın sindirim sistemindeki katları ne denli sardığını ve yayıldığını da araştırmak için diğer tetkikler gerektir. Böylece, endoskopi ile kesin tanı koymak mümkün değildir. Endoskopi ile yaşanan sorunların sebebi araştırılır ve saptanır ancak kesin tanı hastalığa göre en uygun araştırma yöntemi ile mümkün olacaktır.
Kimler Gastroskopi Yaptıramaz?
Sindirim sistemini tutan birçok hastalığın sebeplerini ve derecesini görmek için endoskopi şarttır. Hastanın endoskopi yaptırmaması gereken bir durum yoktur ancak eşlik eden hastalığı olan hastaların endoskopi yaptırması gereken durumlarda eşlik eden hastalık açısından uzman görüşü alınıp optimal koşullar sağlanarak endoskopi yapılabilir.
Gastroskopi İşlemi Nasıl Yapılır?
Birçok hastalığın tanısı ve tedavisi için gerekli olan endoskopi de risk ve komplikasyonlar konusunda hasta mutlaka bilgilendirilir ve onayı alınır. Damar yolu açılan hastaya sedasyon verilir ve anestezi, işlem boyunca devam ettirilir. Hastanın parmaklarından daima kan oksijen düzeyi ölçülür ve gerekli ise oksijen desteği verilir. Ağıza sıkılan sprey sayesinde boğaz kısmı uyuşturulan hastada, boğazdan endoskopi cihazı ilerletilir ve yutak, yemek borusu mide ve on iki parmak bağırsağı incelenir. Yapılması hedeflenen işlemler gerçekleştirilerek işlem tamamlanır, hastanın uyanması için gerekli ilaçlar tekrar yapılır.
Endoskopinin Yan Etkileri Nelerdir?
Endoskopi işleminin yan etkisi bulunmamaktadır. Hayati fonksiyonları olumsuz yönde tehdit edecek herhangi bir komplikasyon oluşma olasılığı yok denecek kadar azdır. Ancak işlem sırasında verilecek ilaçlara bağlı alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir. Alerjisi olan kişilerde endoskopi sırasında verilecek ilaçlar oldukça mühimdir. Hastanın anestezi ekibiyle birlikte tüm alerjilerinin tanımlanması ve araştırılması sonrasında işlem izni çıkarılması en doğrusu olacaktır. Bulantı, işlem sırasında verilen havaya bağlı gerginlik hissi ise işlem sonrasında 1-2 saat içerisinde yok olacak ve hasta konforlu bir şekilde rutin hayatına geri dönebilecektir.
Ankara Endoskopi Konusunda Güvenilir Bir Doktor mu Arıyorsunuz?
Ankara’nın en iyi endoskopi doktoru arayışında iseniz, ilk olarak doktorunuzdan ne beklendiğinizin yanıtını mutlaka kendinize verin. Verdiğiniz yanıt; kendine güvenen, işinde başarılı, mutlu hastaları olan ve işini seven biri ise Dr. Meral Sözen ve ekibi sizinle tanışmak için sabırsızlanıyor. Muayenehane ortamında en son teknoloji ile işinde uzman bir ekip tarafından işlemleriniz gerçekleşmekte ve sonrasında eğer tanı için parça alındıysa işinde profesyonel bir patoloji ekibi tarafından değerlendirilmektedir. İşlem sonrasında 1-2 gün içinde tanıya yönelik tüm işlemleriniz tamamlanmış ve tedaviye başlamış olmanın rahatlığını yaşayacaksınız. Üst ve alt sindirim sisteminize dair yaşadığınız tüm problemleri keşfetmek ve tedavisini gerçekleştirmek için bir telefon kadar uzaktayız!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
İnsanlığın en doğal refleksi olan yutma ve yemek yeme eylemi zaman zaman aksaklıklar …
Devamını OkuEndoskopi Ankara; ucunda kamera bulunan yaklaşık 1 metre boyunda bir cihaz ila ağızda…
Devamını Oku