Mide- bağırsak sisteminde yaşadığımız birçok problemin sebebini “önemsemediğimiz” zaman ilerde ciddi sindirim sistemi hastalıklarıyla karşılaşabiliriz. Vücudumuzun durduk yere ağrımayacağını ve bir takım belirtiler vermeyeceğini kabul etmeli ve herhangi bir olumsuzluk halinde ilgili doktora muayene olmamız gerektiğini kabul etmeliyiz. Bugün ihmal edilen en ufak bir hastalık dahi ilerde daha büyük sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle, mide- bağırsak sisteminde yaşanılan tüm şikâyetler için Gastroenteroloji bölümünden randevu almalı ve düzenli olarak mide - bağırsak sistemlerinde her şeyin normal olup olmadığından emin olmalıyız. Örneğin, duodenum ülseri gibi mide- bağırsak sistemi hastalıklarına karşı doktor muayenesi her zaman önemlidir. Dr. Meral Sözen’in tanısını ve tedavisini gerçekleştirdiği Duodenum ülseri hakkında duodenum ülseri nedir, duodenum ülseri neden oluşur, duodenum ülserinin belirtileri nelerdir, duodenum ülseri nasıl tedavi edilir sorularının yanıtlarını bulabileceğiniz bu makalede duodenum ülseri hakkında birçok bilinmeyen konuya da değinmekteyiz.
İçindekiler
Duodenum Ülseri Nedir?
Midenin hemen çıkışında ve sıklıkla on iki parmak bağırsağının birinci kısmında görülen duodenum ülseri, bölgedeki iç örtünün hasar görmesiyle yara oluşumu olarak karşımıza çıkıyor. Mide asitlerinden etkilenerek şiddetlenen duodenum ülseri, “açlık ağrıları” ile de bilinmektedir. Aç kalındığında mide asitlerinin artması ve birçok probleme sebep olması, duodenum ülserinin tipik etkisidir.
Duodenum Ülseri Belirtileri Nelerdir?
Bağırsaklarda oluşan ülserler genellikle uzun süreli rahatsızlıklardır. Özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde fazlasıyla şiddetlenen duodenum ülserleri, yemekten sonra hemen değil, yaklaşık olarak 1-2 saat sonra meydana gelen ağrılar olarak ortaya çıkmaktadır. Alkali gıdalar ve haşlama tarzı yemekler bu ağrının hafiflemesine yardımcı olurlar. Bu gıdaların alınmasının ardından ağrılarda hafifleme gerçekleşmesi hastalığın teşhisi için büyük bir önem arz etmektedir. Ağrının meydana geldiği bölge ise karnın ön duvarında kaburgaların ortada birleştiği alanın alt kısmında hissedilmektedir. Bazı durumlarda ise ağrı sırta vurabilir.
Hastalar tarafından kramp, yanma ve batma tarzında ifade edilen duodenum ülseri, birçok belirti ile aslında “ben buradayım” demektedir.
İştah konusunda bir sıkıntı yaşamayan hastalar, yaşadıkları ağrıyı dindirmek isterlerken fazla kilolarla karşı karşıya kalabilirler. Tüketilen gıdalarının oldukça sıcak yâda soğuk olmasının yanı sıra hızlı tüketmek ve alkol kullanılması ağrıları tetikler. Kramp gibi ağrılar, halsizlik, ateş ve bulantı gibi şikâyetler bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Meydana gelebilecek bir kanama anemi hastalığına da yol açabilmektedir. Emilim sisteminin bozulmasından dolayı bu hastalarda B12 ve Demir eksikliği de oldukça sık rastlanılan bir durumdur.
Duodenum Ülserinin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu rahatsızlığın tedavi sürecinde ilaç kullanımı yanı sıra yaşam tarzı ve beslenme ile ilgili önerilerde bulunulmaktadır.
Hastanın ilaç tedavisiyle birlikte yapacağı diyetin bağırsak ülserinin rehabilitasyon süreci için önemi oldukça fazladır. Bu sürede kesinlikle baharatlı gıdaların tüketilmemesi, çay, sigara ve alkol kullanımının olmaması gerekmektedir. Asit miktarının artmasına sebebiyet veren bu gıdalar ağrıların oluşmasında etkilidir. Asitlere karşı en etkili gıda olan süt, başlangıçta her ne kadar yarar sağlasa da sonrasında midede asit salınımını artırarak şikayetlerin geri dönmesine neden olmaktadır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Halk arasında söylenen ve kullanılan birçok bitkisel tedavi kürleri olmasına rağmen bunların hiçbiri ile tam bir tedavi mümkün olmayacaktır. Stresten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
İlaç tedavileri arasında antiasidler, antikolinerjikler, proton pompa inhibitörleri ve doku koruyucu ilaçlar kullanılmaktadır. Bunun yanında bazı durumlarda antibiyotikler tedaviye eklenebilmektedir. Özellikle mide asidini baskılamasıyla bilinen bu ilaçlar, ülserin tedavi sürecini hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Bu ilaçların haricinde ülserin yüzeyini sararak yaranın tedavi sürecine destek olan ilaçlarda bulunmaktadır.
Dr. Meral Sözen ile Duodenum Ülserinin Teşhisini ve Tedavisini Yaptırın, Hayatınıza Sağlıklı Bir Şekilde Devam Edin
Duodenum ülseri başta olmak üzere diğer tüm sindirim sistemi hastalıkları, hayatı olumsuz yönde etkiler ve kişinin yaşam kalitesini düşürür. Eğer siz de duodenum ülseri belirtilerine sahipseniz yâda konulan tanıyı kesinleştirmek istiyorsanız Dr. Meral Sözen’den randevu alabilir ve bundan sonraki hayatınızı “yaşam kalitenizi yükseltecek” tedaviler sayesinde konforlu bir şekilde geçirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Normal sindirim sistemi fonksiyonlarının bozulmasına ciddi oranda etki eden disbiyozi…
Devamını OkuTüm Dünya’da hızla yayılan kanser çeşitleri, Türkiye’de de sık görülmektedir. Bağırsa…
Devamını Oku