Normal sindirim sistemi fonksiyonlarının bozulmasına ciddi oranda etki eden disbiyozis, herhangi bir sebepten ötürü oluşmaktadır. Bağırsak florası dendiğinde akla ilk gelen terimlerden biri olan disbiyozis, günümüzde birçok Gastroenteroloji hastalıklarının temelinde var. Dr. Meral Sözen’in tanısını ve tedavisini yaptığı disbiyozis sorununa yakından bakılan bu içerikte disbiyozis nedir neden oluşur, disbiyozisin belirtileri ve türleri nelerdir, disbiyozisin tanısı ve tedavisi nasıl yapılmaktadır gibi birçok sorunun yanıtını alabilecek ve disbiyozis konusunda bilmediklerinizi de öğrenme şansını elde edebileceksiniz.
İçindekiler
Disbiyozis Nedir?
Önceden öngörülemeyen ve tedavilerinde çok çok zorlanılan birçok hastalığın temel sebebi disbiyozis olarak kabul ediliyor. Biyozis (sağlıklı yaşam) kavramının tam tersi olan disbiyozis doğrudan sağlığın herhangi bir nedenden bozulmasını işaret eder ve bu kavram genellikle bağırsak florasının bozulması için kullanılır. Bağırsak ekosistemini bozan sağlıksız bağırsak florası, birçok hastalığa davetiye de çıkarmaktadır.
Bağırsak florasının yoğun olarak olduğu kalın bağırsakta bir problem olması sonucunda flora bozulur ve birçok hastalık meydana gelerek şikâyetler yaratır.
Disbiyozisin Sebepleri Nelerdir?
- Doğal ortamda üretilmeyen gıdalarla beslenme
- Tek düze beslenme programları ( örneğin karbonhidrat beslenmeleri vb.)
- İmmuniyeti baskılayan ilaç ve antibiyotik kullanımı
- Hazır gıdalarla beslenme
- Hormon ilaçları
- Stres
- Gelişi güzel streoid kullanımı
- Rafine edilen sıvı yağ yâda margarin kullanımının sürekliliği gibi birçok sebepten ötürü disbiyozis ile karşılaşma olasılığımız vardır.
Disbiyozisin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Bağırsakta lokal inflamasyona sebebiyet veren hastalıklara davetiye çıkaran disbiyozis genelde;
- Ülseratif Kolit
- Spastik Kolon
- Pankreas, Karaciğer ve Midede Fonksiyon Bozuklukları başta olmak üzere birçok hastalığa yol açacaktır.
Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını engelleyen disbiyozis sonucunda alt ve üst sindirim sistemlerinde görülebilen birçok hastalığa davetiye çıkartılmış olur.
Disbiyozisin Vücutta Etkilediği Yerler
- Beyin
- Metabolizma
- Bağışıklık Sistemi
- Karaciğer
- Mide- Bağırsak Sistemleri
- Karaciğer
- Safra başta olmak üzere vücutta birçok etki alanı olan disbiyozis, tedavi edilmediği zamanlarda ileriki dönemlerde ciddi hastalıklara zemin hazırlar.
Disbiyozis Türleri Nelerdir?
Bağırsak mantarları( candidiyazis) olarak da bilinen disbiyozisi tetikleyen faktörler devam ettirildiği müddetçe görülme sıklığı ve çeşitleri de artacaktır. Disbiyozis çeşitleri ise aşağıdaki gibidir;
- Bakteriyel Disbiyozis (Pütrifikasyon disbiyozisi)
- İnce Bağırsakta Kalın Bağırsak Bakterilerinin Çoğalmasına Bağlı Disbiyozis
- Fermantasyon Disbiyozisi Candidiyazis
- Parazitlere Bağlı Disbiyozis
Disbiyozis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sindirim sistemi ve sağlığımız için büyük tehlike olarak görmemiz gereken disbiyozisin tedavisini önemsemeli ve doktorun isteyebileceği testlerin hepsini yaptırmalıyız. Gıda testi, hormon testi, bağırsak florası testi, ağır metal testi, toksik madde testi, PH testi gibi birçok testle ortaya konan disbiyozisin tanısını ve teşhisini Gastroenterologlar koyabilmektedir. Dr. Meral Sözen’in tanı ve tedavisini gerçekleştirdiği disbiyozis hastalığı, vücuda zararlı gıdalardan uzak bir diyet programı, eksik kalan mineral yada vitamin desteklerinin sağlanması, detox yöntemleri ve çelesyon ile kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günümüzde mide- bağırsak sistemlerinde yaşanan problemler giderek artmakta ve her geç…
Devamını OkuBağırsaklarda ve boşaltım sistemlerinde yaşanacak en ufak bir sorun dahi hayatı çekil…
Devamını Oku