Ağız yoluyla alınan tüm besinler halk dilinde yemek borusu olarak bilinen özofagus sayesinde mideye ulaşmaktadır. Mide içeriğinin özofagusa yeniden geri gitmesini engelleyen kas dokusundan oluşan bir kapakçık bulunur ve bu bölgedeki kaslar yeterince kapanmadığında mide içerikleri ve asitleri özofagusa kaçmaktadır. Gastroözofageal reflü adı verilen bu durum eğer ki sürekli tekrarlanırsa, mide adisi özofagus yüzeyine zarar verir ve barrett özofagus durumunun oluşmasına sebebiyet verir. Mide asidinin özofagusun iç yüzerindeki hücreleri tahriş etmesi devam ederse ilerde kanserleşme de görülebilmektedir. Bu nedenle, barrett özofagus tedavisinin biran önce yapılması gerekmektedir. Ankara Barrett özofagus tanısı ve teşhisi konusunda uzmanlaşan Dr. Meral Sözen’den barrett özofagus nedir, belirtileri ve sebepleri nelerdir, barrett özofagusun tanısı ve tedavisi nasıl yapılır gibi birçok sorunun yanıtını alabileceğiniz bu içerikte barrett özofagus hakkında birçok bilinmeyen konuya da göz atabileceksiniz.
İçindekiler
Barrett Özofagus Nedir?
Gastroözofageal reflü hastalığının bir komplikasynu olarak bilinen Barrett özofagus, GÖR hastalarının %15’inde görülebiliyor. Barrett özofagusta herhangi bir uzunluğa sahip kolumnar epitelyuma rastlanılması ve goblet hücreleriyle birlikte intestinal metaplazinin görülmesi ancak endoskopi ile mümkün olabilmektedir. Barrett özofagus, kazanılmış bir bozukluk olarak bilinmekle birlikte, özofagusun skuamöz epitelinin, safra reflüsü ve gastrik asitle karşılaşması sonucunda hasar meydana gelir ve skuamöz epiteli, kolumnar epileliyle yer değiştirdiğinde ise barrett özofagusla karşılaşılır.
Genç yaşlarda başlayan barrett özofagus, şiddetli reflüde görülebilen özafageal asit mazuriyeti sonrasında anotomik ve fizyolojik defektlerle karakterize olabilmektedir. Bunlara örnek ise geniş giatal herniler, fonksiyonsuz alt özofegeal sfinkter ve özofagus duvar kontraktilitesi olabilir.
Barrett Özofagus Neden Olur?
Barrett özofagusun nedeni günümüze kadar hala net olarak belirlenmiş değildir ancak hastalığın ortaya çıkmasını tetikleyen mide asidi ve safra sıvıları neden olarak sayılabilmektedir. Zira, mide asidi ve safra sıvıları Gastroözofageal sfinkterin yetersizleşmesi sonucunda özofagusa geçer ve Enflamasyon oluşturur. Çünkü, yemek borusu mukozası yassı epitelyum ile kaplıdır ve elbette asitli bir ortam için uygun değildir. Yemek borusunun sürekli asitli ortama maruz kalması ile kolumnar epitele metaplazik değişime uğrar ve bu da barrett özofagus hastalığının gelişmesinde önemli rol oynar.
Gastroözofageal reflü şikâyetleri taşımasına rağmen, endoskopik muayenede çok fazla harabiyetin görülmediği Barrett özofaguslu hastaların sayısı da hiçte azımsanacak kadar az değildir. Hangi etkenin yada mekanizmanın barrett özofagusa sebebiyet verdiği hala belirlenememesi oldukça büyük bir problemdir.
Barrett Özofagusun Sebepleri Neler?
- Sigara, tütün ve alkol kullanımı
- Helikobakter pilori bakterisi
- Safra sıvıları ve mide asitleri
- Doğum kaynaklı anomaliler
- Gastroözofagial reflü hastalığı
- Obezite
- Kemoterapiler
- Genetik faktörler
- Yanlış tedaviden doğan komplikasyonlar gibi birçok sebep, barrett özofagusa davetiye çıkarabilir.
Barrett Özofagus Belirtileri Nelerdir?
Belirli bir şikâyet yaratmayan barrett özofagus ilerlediğinde hastalarda gastrit yanma ve reflü belirtilerine sebep olur. Yutma güçlüğü ve ülser ile karşılaşılan barrett özofagus hastalarında ayı zamanda tıkanma, delinme ve kanama da görülebilir.
Özofageal adenokarsinom ilk şikâyet olarak ortaya çıkabildiği gibi barrett özofagus, diğer belirtilerle de kişide ilk olarak kendini belli edebilir.
Barrett Özofagus Teşhisi Nasıl Konur, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Barrett özofagus tanısı için Gastroenteroloğunuzla birlikte KBB uzmanları size yardım edecek doktorlardır. Endoskopik görüntüleme ile barrett özofagusu tespit etmeye çalışan doktorunuz gerekli görürse patolojik incelemeyi de endoskopi sırasında alacaktır. Gastroözofageal reflü varlığı gibi birçok tanı yardımcısı ile net olarak tanısı koyulan barrett özofagusun tedavisi ise ilaç tedavisi ve endoskopik tedavisi ile sağlanabilmektedir.
Özofajitin tedavisi dışında barrett özofagusun kendine özgü bir ilaç tedavisi yoktur. Asit baskılayıcı tedavi ile kontrol altına alınan barrett özofagusta aynı zamanda endoskopik tedavi yöntemi oldukça başarı sağlamaktadır. Metaplastik ve displastik dokunun ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan endoskopik tedavi, yakarak yâda donarak yemek borusundaki oluşumların kurutulması esasına dayanır.
Barrett özofagusun tanısını ve tedavisini endoskopi ile yapan Dr. Meral Sözen’den randevu alarak barrett özofagus hastalığınızın tedavisini yaptırmak ve yepyeni bir hayata merhaba demek isterseniz, bizleri arayın!
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Midede yaşanan en ufak sorun kişinin günlük yaşantısında birçok soruna sebep olabiliy…
Devamını OkuMide ve yemek borusunun birleştiği bölgede kasların işlevlerini bozulması sonucu mide…
Devamını Oku