Gaz sancısı yani diğer adıysa bağırsak gazı, günümüzde herkesin başına en az bir kere gelmiş bir problemdir. Çoğunlukla görmezden gelinen ve “üşüttüm herhâlde” diye geçiştirilen “bağırsak gazı”, birçok hastalığın en yaygın görülen belirtileri arasında yer alıyor. Birçok kişinin hayatının hemen hemen bir döneminde “yakındığı” bir sorun olan bağırsak gazı, bağırsaklardaki bakterilerden kaynaklanmaktadır. Gastroenteroloji bölümünün ilgilendiği bağırsak gazı şikâyetine Dr. Meral Sözen, birçok farklı perspektiften yaklaşmakta ve bağırsak gazının sebeplerini, belirtilerini ve tedavilerini bu yaklaşıma göre yeniden şekillendirmektedir. Bağırsak gazı neden olur nasıl önlenir, bağırsaklarda gaz sıkışması belirtileri ve sürekli gaz çıkarmak neyin belirtisi gibi birçok sorunun yanıtını bulabileceğiniz bu makalede bağırsak gazı tedavisi hakkında da gerekli bilgileri bulabileceksiniz.
İçindekiler
Bağırsak Gazı Nedir?
Tüketilen yiyecekleri ve yutulan havayı fermente eden bağırsak bakterileri, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumuna sebep olabilir. Gaz miktarının fazla olması durumunda ortaya çıkan bağırsak gazı şikâyetine en iyi çözüm elbette gazı “dışarı çıkarmak” olacaktır. Ancak, toplumsal baskı sebebiyle kişiler “gaz çıkarmaktan” kaçınmakta ve kendilerini kasmaktadır. Bu oldukça büyük bir sorunu beraberinde getirecek bir seçenektir zira. Biriken gazın kramplara ve sancılara sebep olmasıyla gaz çıkarmak hissiyatı daha da zorunlu hale gelecektir ki bu elbette hiç birimizin istemediği bir durumdur.
Her yerde ortaya çıkabilen bağırsak gazının olası nedenlerine bakmakta fayda var.
Kabızlık
Yenilen yiyeceklerin emilmesini takriben “gaita” vücut tarafından üretilir ve dışarı atılmak üzere kalın bağırsağa iletilir. Ancak, “gaita” eğer ki vücuttan atılmadığı takdirde bağırsak hareketlerinde de yavaşlama görülür ki bu bağırsaklarda gazın daha da birikmesine sebebiyet verir. Alt karında sancı ve şişkinlik olarak kendini belli eden kabızlık sorunu, gaz problemine neden olur.
Hazımsızlık
Gıda hazımsızlıklarına sebep olabilen beslenme alışkanlıklarını terk etmediğiniz takdirde bağırsak gazı ile devamlı mücadele etmek zorunda kalırsınız. Örneğin, laktoz intoleransınız varsa ve bu intoleransı tetikleyecek bir şey yiyip içiyorsanız elbette alt karın bölgenizde kramplar başlar ve gaz sorunu meydana gelir. Mide hastalıkları yaşayan birçok hastada da hazımsızlık ve bağırsak gazı sorunu görülebilmektedir.
Çölyak Hastalığı
İnce bağırsakta sindirim sorununa sebep olan Çölyak hastalığı, Glutene karşı hassasiyeti olan kişilerde görülür. Arpa, buğday ve çavdarda bulunan Gluten proteini eğer ki alınırsa bağırsaklarda şişkinlik ve gaz problemi meydana gelecektir.
Huzursuz Bağırsak Sendromu
Bağırsaklarda yaşanan düzensizliklerin beraberinde getirdiği huzursuz bağırsak sendromunun en büyük belirtisi “vücutta dışkılama bozuklukları ve “bağırsak gazı” olarak biliniyor. İshal yada kabızlığa göre değişen huzursuz bağırsak sendromu olgusu sonucunda mutlaka bağırsak gazı şikayeti yaşanmaktadır.
Bağırsak İltihabı
Salmonella ve Ecoli başta olmak üzere bağırsak iltihabına sebebiyet veren bakteriler, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumuna neden olabilir. Bulantı, halsizlik, ishal ve ateş gibi belirtileri olan bağırsak iltihabında “bağırsak gazı” şikayeti de görülür.
Bağırsak Gazı Nasıl Tedavi Edilir?
Günümüzde birçok hastalığın ve iltihabın belirtisi olarak karşımıza çıkan “bağırsak gazı” kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle, tedavi edilmesi gereken problemler listesinde yer alan bağırsak gazı ile gastroenteroloji bölümü ilgilenir. Başta Çölyak olmak üzere tüm alt ve üst sindirim sistemi hastalıklarında görülebilen bağırsak gazının tedavisi ancak ve ancak oluşum sebebini öğrendikten sonra yapılabilmektedir. Bağırsak gazı çıkarıcı ilaç yazmaktan ziyade doktorunuz, bağırsak gazına neden olan faktörü tespit etmeli ve tespitine göre de tedavi seçeneğini sizlere aktarmalıdır.
Bitmek bilmeyen bağırsak gazından şikâyetçi iseniz ve beraberinde birçok şikâyetinizde var ise Dr. Meral Sözen’den randevu alabilir ve kısa sürede “bağırsak gazı” şikâyetinden sizi kurtaracak tedaviye başlayabilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Rektum kanseri, kanserli hücrelerin rektum dokularında oluşturduğu bir hastalık olara…
Devamını OkuGünümüzde birçok hastalığın belirtisi olan bağırsak problemleri, başlı başına bir has…
Devamını Oku