Anorektal hastalıklar, özellikle ülkemizde en sık rastlanan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların kaynağının da bağırsak olduğu görülmektedir. Özellikle anüs ile kalın bağırsağın son kısmı olan rektumla alakalı olan hastalıklar, anorektal hastalıklar olarak anılmaktadır. Pek çok hastalık türü bu isimle anılırken her birinin belirtisinin de farklı olduğu gözlemlenmektedir. Kaşıntı, ağrı, kanama, enfeksiyon gibi problemler ortaya çıkarmakta böylelikle de kendini göstermektedir. Tanı konulduktan sonra ise hastaya uygun bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
İçindekiler
Anorektal Hastalıklar Nedir?
Anorektal hastalıklar, bağırsağın son kısmında oluşan hastalıklara verilen genel isimdir. Bağırsakların son kısmı ile anüs arasında bulunan kısımda ortaya çıkmaktadır. Bu kısma ise rektum adı verilmektedir. Bağırsakları ilgilendiren bu hastalıklara ülkemizde oldukça sık rastlanılmaktadır. Hemoroid, anal fissür, anal apse, perianal fistüller gibi pek çok rahatsızlık anorektal hastalıklar başlığı altında toplanmaktadır. Her birinin farklı bir tanı yöntemi ve tedavisi bulunmaktadır. Bunun yanında belirtilerinin de farklı olduğu ve hastaya göre değişim gösterdiği görülmektedir. Dışkıda kan görülmesi, karın ağrısı, kabızlık, ishal, şişkinlik, ağrı, kanama, kaşıntı, enfeksiyon gibi pek çok belirti bulunmaktadır. Bunların dışında pek çok farklı belirti daha ortaya çıkabilmektedir. Muayene sonucunda hangi anorektal hastalık olduğu belirlenmekte ve buna uygun olarak tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Anorektal Hastalık Çeşitleri Nelerdir?
Anorektal hastalık çeşitleri arasında birçok hastalık bulunmaktadır. Bunlardan ilki ise hemoroid olarak bilinmektedir. Hemoroid genelde 45 yaş ve üzerinde görülmektedir. Erkeklerde ise daha sık görülmektedir. Gebelik, bağırsak hastalıkları, genetik gibi nedenlerden ortaya çıkmaktadır. Belirtileri arasında ise kaşıntı ve tam boşalamama hissinin olması yer almaktadır.
Anal fissür ise deri sınırından dişli çizgiye uzanan yaraya veya çizgiye verilen isimdir. Özellikle fazla sinirin bulunduğu bir bölge olduğu için ağrı oluşmasına neden olmaktadır. Sert ve kalın dışkının tam olarak çıkarılamaması ve burada açtığı çatlaklar ile anal fissüre neden olduğu düşünülmektedir. Eğer birkaç haftadan fazla sürüyor ise kronik bir hale geldiğine dair bir çıkarım yapılmaktadır.
Bir diğer anorektal hastalık ise anal apsedir. Makat bölgesinde ağrı, şişlik ve kaşıntı oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca kişinin üşümesine, titremesine yol açmaktadır. Ateş yaptığı da görülmektedir.
Perianal fistül hastalığı, makat bölgesinde oluşan apse ile ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkta ise kişinin dışkısını yapabilmesi için salgılanan sıvı salgılanmamaktadır. Şişlik, kızarıklık, tuvalet esnasında ağrı yaşanması, yeri ve tipine göre iç çamaşırın kirlenmesi gibi belirtilere sahiptir.
En Sık Görülen Anorektal Hastalıklar Nelerdir?
En sık görülen anorektal hastalıklar arasında özellikle öne çıkan birkaç hastalık bulunmaktadır. Anorektal hastalıklar, bağırsağın son kısmını ve anüsü ilgilendiren hastalıklardır. Bu bölgede ortaya çıkan rahatsızlıkların tümüne bu isim verilmektedir. En sık görülen anorektal hastalıklar arasında ilk olarak hemoroid yer almaktadır. Anal fissür, perianal fistüller, anal apse gibi hastalıklar özellikle öne çıkanlar ve sık rastlananlar arasındadır. Bunların dışında pek çok hastalık daha bulunmaktadır ancak onlara daha az sıklıkta rastlanmaktadır. Hastalıkların her birinin tanısı farklı şekilde konulmaktadır. Belirtileri hastaya göre değişim gösterebilmektedir ve tedavi yöntemleri de hastaya uygun olacak şekilde yapılmaktadır. Tedavi öncesinde yapılacak olan muayene ile tedavi aşamaları da belirlenmektedir.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Günümüzde dışkılama bozuklukları başlığı altında birçok hastalığı görebilmek mümkün. …
Devamını OkuÜlseratif kolit ve crohn, mide bağırsak kanalının kronik hastalıkları arasında yer al…
Devamını Oku