Son yıllarda toplumda görülme sıklığının arttığı düşünülen ani gerçekleşen pankreatit adı verilen pankreas rahatsızlıkları dikkat çekmektedir. Gündelik hayata olağan bir şekilde devam etmeyi engelleyen bu pankreatit, etkilenen kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Akut yani aniden başlayan rahatsızlıkların özellikle hastalığın erken teşhis ve tedavisi açısından hastalığın seyri önemlidir. Ülkemizde de sıklıkla rastladığımız akut pankreatitin erken tanısı, hastalığın tedavi süresinin kısalması adına oldukça önemlidir. Dr. Meral Sözen’in tanı ve teşhisini yaptığı akut pankreatit ile ilgili en fazla merak ettiğiniz akut pankreatit nedir, akut pankreatit neden oluşur, akut pankreatitin belirtileri nelerdir, kaç tip akut pankreatit vardır, akut pankteatitin tedavisini nasıl yapılır gibi aklınızdaki tüm soruların yanıtlarına bu yazımızda cevap bulabilir akut pankreatit hakkında birçok bilgiye de erişebilirsiniz.
İçindekiler
Akut Pankreatit Nedir?
Pankreasta ani gelişen ve hasara yol açan iltihabi hastalığa akut pankreatit denir. Bazen pankreastaki hücreleri öldürmesiyle sınırlı kalabilen bu hastalık, bazen de ortaya çıkan kimyasal maddeler sebebiyle vücudun tamamında hasara yol açabilmektedir. Pankreasın salgıladığı hormonlara değinecek olursak; iç salgı olarak insülin, dış salgı olarak da amilaz, lipaz ve tripsin gibi salgıları görürüz. Dış salgı olarak salgılananlar inaktif formda olurlar ve bağırsak içerisinde aktifleşerek yağ, şeker ve proteinlerin parçalanmasına yardımcı olurlar. Bu aktifleşme bağırsakta değil de herhangi bir nedenle pankreasın içinde olduğunda çevresinde bulunan dokulara geçerek hasara yol açmakta ve dokularda parçalanmada meydana gelmektedir.
Akut Pankreatit Neden Oluşur?
Bu rahatsızlığın oluşmasında birden fazla neden vardır. Ancak en fazla karşılaşılanı ise kolelitiazis yani safra kesesi taşıdır. Safta kesesinde bulunan taşların kesenin kasılması sırasında ana safra kanalına dökülmesi tıkanma sarılığı olarak adlandırılan rahatsızlığa yol açmaktadır. Safra kesesi taşı olanları endişelendiren bu komplikasyon, akut pankreatit oluşmasında da rol oynamaktadır. Safra kesesinde bulunan taş, kanalın çıkışını tıkayarak yada bağırsağa geçiş sırasında pankreas kanalında meydana getirdiği tıkanıklık, basınç artışı ve hasar ile akut pankreatite neden olabilmektedir. Bu esnada tıkanıklık nedeniyle pankreasta üretilen enzimler inaktif formdan aktif forma geçerek sağlıklı dokulara zarar verirler. Akut pankreatitin safra kesesindeki taşların ardından en önemli bir diğer nedeni de fazla alkol kullanımıdır. Alkol alımınla paralel olarak meydana gelen salgı bozuklukları rahatsızlığın gelişmesinde oldukça etkilidir. Tüm bunların yanı sıra kan yağlarının yüksekliği (hiperlipidemi), kanal darlığı, pankreasın genetik anormallikleri, travma, çocuklarda meydana gelen kabakulak, nadiren gebelikte veya akut gelişebilen nedeni belli olmayan diğer durumlarda akut pankreatit oluşabilir.
Akut Pankreatitin Belirtileri Nelerdir?
Bu rahatsızlığın en önemli belirtisi şiddetli karın ağrısıdır. Dayanılmaz bir hal alan bu karın ağrısı, gündelik yaşamı olumsuz yönde etkileyebilecek kadar ağır olabilmektedir. Genellikle karının üst kısmında gerçekleşen ve sırta vuran yada kuşak şeklinde bel kısmına yayılan bu ağrı, akut pankreatit belirtisinde son derece önemlidir. Bu belirtilerin yanı sıra bulantı ve kusmada gelişebilir.
Kaç Tip Akut Pankreatit Vardır?
Günümüzde birçok akut pankreatit tanımlaması yapılsa da 2 tip akut pankreatit bulunmaktadır. Bunlardan biri akut ödematöz pankreatit diğeri ise akut nekrotizan pankreatit’tir. Akut ödematöz pankreatit, akut pankretitlerin yaklaşık olarak dörtte üçünü meydana getirmektedir. Pankreasta oldukça az hasara yol açan bu akut pankreatit tipi, hafif akut pankreatit olarak da adlandırılır. Cerrahi bir işlem gerektirmeden ilaç tedavisi ile tamamen geçebilir ve kalıcı bir hasara yol açmaz.
Akut nekrotizan pankreatit ise akut pankreatitin dörtte birlik kısmını meydana getirir. Pankreas dokusunda veya çevre dokulardaki meydana getirdiği hasarlardan dolayı ağır akut pankreatit olarak ta adlandırılır. Meydana gelen hasarın büyüklüğüne göre solunum sistemi, üriner sistem ve dolaşım sistemi de önemli ölçüde etkilenebilir. Bu nedenle hayati tehlike arz eden bir akut pankreatit tipi olan akut nekrotizan pankreatit, yoğun bakım tedavisi ve cerrahi tedavi gibi önemli müdahaleler gerektirir.
Akut Pankreatitin Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Yaşamı oldukça olumsuz yönde etkileyen akut pankreatitin tedavisi genellikle cerrahi bir işlem gerektirmeden gerçekleştiriliyor. Öncelikle Pankreas’ın dinlendirilmesiyle (ağızdan gıda alımı kesilerek) başlanılan tedavi, damar yoluyla beslemeyi takiben bilgisayarlı tomografi ile oluşan hasara yönelik ilaç tedavisi ile gerçekleşir. Bu hasarların yorumlanmasında deneyim hastalığın kötü sonuçlara yol açmaması için oldukça önemli bir konudur.
Dr. Meral Sözen İle Akut Pankreatiti Ortadan Kaldırmaya Ne Dersiniz?
Vücut fonksiyonlarınızı olumsuz yönde etkileyen ve vücutta hasara yol açan akut pankreatitin tanı ve teşhisini, tahliller ve bilgisayarlı tomografi ile koyabilen Dr. Meral Sözen ile oluşan hasarları ortadan kaldırmaya ne dersiniz? Hayatınızın akışına sağlıklı bir şekilde devam etmek istiyorsanız, Dr. Meral Sözen sizi hızlı en etkili tedaviyi sunmak için bekliyor.
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karaciğer hastalıklarının günümüzde birçok nedeni olabileceği gibi özellikle aşırı al…
Devamını OkuSafra kesesi karaciğerin hemen altında karaciğerin lobları arasında yerleşmiş olup ka…
Devamını Oku